miercuri, 4 august 2010

Scenarii (de vacanta?)

Discutii multe, de criza si de vara, pe marginea unei eventuale schimbari la nivel guvernamental in aceasta toamna. Se pare ca toata lumea clameaza schimbarea. Formele schimbarii sunt, insa, diferite. Se porneste de la cele "soft", gen inlocuirea citorva ministri putin importanti din punct de vedere politic, si se ajunge pina la schimbarea de bunavoie a majoritatii parlamentare. Se mai arunca vorbe de alegeri anticipate dar nimeni nu crede asa ceva.
Ce ar insemna inlocuirea citorva ministri (precum Seitan, Vladescu, Funeriu, Sandu, Dumitru)? Praf in ochi. Nimic semnificativ. Electoratul s-ar simti si mai lezat de catre actualii guvernanti si i-ar taxa mai drastic la urmatoarele alegeri. S-ar acutiza senzatia ca sunt luati la misto in timp ce aceeasi guvernare isi vede linistita de interele ei. Nu ar reiesi de nicaieri ca PDL si Traian Basescu ar avea in intentie sa schimbe ceva.
Ce ar insemna daca ar fi inlocuiti si unii grei ai PDL, precum Blaga, Berceanu sau Videanu? S-ar inteti si mai mult bataliile din interiorul PDL. Pentru ca e greu de presupus ca acestia vor accepta resemnati dorinta lui Basescu si se vor multumi, eventual, cu vreun armistitiu. Cel mai probabil, intr-o astfel de ipoteza, s-ar face un pas decisiv spre decimarea PDL.
Ce ar insemna o remaniere consistenta impreuna cu inlocuirea lui Emil Boc? In acest caz, lovitura de imagine ar revigora PDL, cel putin pentru o scurta perioada. Depinde, insa, pe cine va desemna Basescu drept prim ministru si ce figuri noi vor aparea in guvern. O asemenea schimbare radicala ar putea conduce la o revenire electorala a PDL si, implicit, la sporirea increderii in masurile de austeritate adoptate de guvern. In schimb, esecul acestor mutari politice va conduce PDL sub 10%.
Ce ar insemna un nou guvern PDL minoritar, in cazul in care UDMR sau parlamentarii reuniti de Gabriel Oprea sub titulatura de UNPR nu ar mai lua parte la masa guvernarii? Va urma un lung sir de compromisuri si de decizii controversate care sa fie cind pe placul unora cind pe placul altora, in functie de cum se negociaza fiecare act normativ. Haosul va fi la el acasa si nu cred ca PSD va ajunge la 50%. Intr-un astfel de scenariu s-ar dezvolta foarte mult fortele extremiste si cele populiste. Nu trebuie sa le mai denumesc.
Ce ar insemna daca PSD ar accepta o revenire la guvernare. in anumite conditii? Disputele PDL-PSD nu vor disparea iar la alegerile din 2012 nu se va distanta decisiv nicio formatiune, predominind confuzia si incertitudinea. Nu cred ca PNL ar putea avea forta de a specula electoral o noua guvernare PDL-PSD.
Ce ar insemna, de la toamna, o guvernare PDL-PNL? E o optiune sustinuta de multi membri din cele doua partide. Si de reprezentanti din alte medii sociale si profesionale. Invectivele personale si obsesiile liderilor celor doua partide dau sanse infime realizarii acestei constructii politice. Prea multe conditii de ambele parti, s-au spus prea multe pentru ca sa credem ca peste citeva luni se va ajunge la un armistitiu. O astfel de miscare ar avea rezultate politice si electorale pozitive pentru ambele partide. Bineinteles, daca vor mai coase buzunarele proprii si nu vor mai indesa in ele atita. Prima lovitura ar fi una de imagine, cuantificabila rapid prin sondaje de opinie nearanjate. Masurile de austeritate si o usoara imbunatatire a mediului economic (chiar si de fatada) ar fi privite pozitiv de catre electorat. S-ar produce o rasturnare a actualei ierarhii prezentata in ultimele sondaje. Iar dupa alegerile din 2012 PSD s-ar trezi, din nou, in opozitie.
Ce ar insemna ca PDL sa se retraga acum in opozitie? Cred ca e cel mai putin probabil scenariu. Cum sa fuga ciinele de la macelarie? Nici cei care propun o asemenea solutie nu cred in ea. Iar asta n-ar ajuta deloc PDL. Poate doar citeva procente peste 13-15%. Iar din 2012, tot in opozitie. PSD se va intari si va continua sa exercite puterea avind la trena un PNL multumit ca primeste cite ceva, asa cum ii place conului Dinu.
Sunt citeva scenarii, prezentate pe scurt dar, cu siguranta, analizate mult mai profund in "laboratoarele" puterii si opozitiei. Ramine sa vedem daca, intr-adevar, la toamna vom avea parte de vreo schimbare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu