marți, 10 august 2010

Manager profesionist la CJ Vrancea - necesitate stringenta

Foarte ofuscat s-a aratat Oprisan cind a auzit ca directorul Directiei de Finante, Eugen Ciorici, a declarat ca, din cauza creditelor nechibzuite, Consiliul Judetean Vrancea ar putea intra in insolventa. Adica, la fel ca orice institutie publica sau privata dintr-o tara normala, Consiliul Judetean nu ar trebui sa cheltuiasca mai mult decit produce si nu trebuie sa se imprumute mai mult decit are posibilitatea sa restituie. Dar campaniile electorale cu ce sa se tina altfel? Asa ca Oprisan si ai lui slujbasi de la CJ au facut tot posibilul sa indatoreze instituia care nu e a lor sau a mamelor lor ci a tuturor vrincenilor care le platesc salariile, sporurile, mobilierul, calculatoarele, birotica, benzina si alte beneficii de care au parte. Iar acum se smiorcaie si se arata ingrijorati ca guvernul nu le mai da bani sa faca si sa dreaga pentru vrinceni, bineinteles! Doar nu pentru a-si acoperi interesele, smenurile si incompetenta!
Chiar daca au dus institutia mai jos de fundul sacului, responsabilii de la CJ arunca in stinga si in dreapta cu acuzatii si cu populisme de doi bani ca sa-i mai pacaleasca, pentru a cita oara, pe oamenii care trudesc din greu sa-si duca traiul zilnic si sa le achite si astora beneficiile lunare. Ce l-o fi apucat si pe Ciorici de la Finante sa spuna ca s-ar putea decide, conform legii, insolventa in cazul Consiliului Judetean Vrancea? Adica Oprisan nu ar mai fi presedinte iar CJ ar urma sa fie administrat de un manager in adevaratul sens al cuvintului, care nu ar mai imprastia banii publici dupa trandafirii rosii si ar readuce pe linia de plutire aceasta institutie. Eu zic sa iesim in strada si sa-i aparam scaunul lui Oprisan ca fara asta el nu-si mai vede rostul in viata! Iar cei de la CJ sa se lege cu lanturile de cladire si sa urle din toti rarunchii "Mareane, te iubim, ca ca t-ine nu gasim!". Se vor trimite scrisori la ONU, OSCE, UE, NATO, CE si alte organisme internationale. s.a.m.d.
Trebuie sa ne ingrijoreze, insa, cu adevarat situatia in care a ajuns Consiliul Judetean. Dupa atitia ani de "inteleapta" conducere din partea lui Oprisan, aceasta institutie a ajuns, practic, in faliment. Drept e ca Marean are experienta in falimentari acolo unde se invirt bani multi, asa cum a fost cazul celebrei firme Seven Stars de la inceputul anilor '90. Dar, in acel caz, era vorba de o firma privata, chiar daca provenienta banilor si "afacerile" derulate nu tineau exclusiv de fonduri personale. Si atunci, cu toate imprumuturile acordate de diverse persoane lui Marean&co (multe nerambursate niciodata), firma nu a putut fi salvata. Iar ca bonus sa amintim de Directia de Drumuri si Poduri. In cazul Consiliului Judetean nu se pune aceasta problema. Este o institutie publica foarte importanta ce trebuie salvata. Insa nu cu indivizi de teapa lui Oprisan, asta e sigur. Iar in situatii extreme cum e cea de acum e nevoie de masuri radicale, indiferent de nume, orgolii sau costuri electorale. Nu stiu daca cei care ar putea sa ia asemenea masuri ar si trece la fapte: Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Administratiei Publice, Ministerul Justitiei si, in definitiv, presedintele si premierul.

PS - din aceleasi cauze (satisfacerea intereselor personale si politice, contractarea de credite peste puterea de rambursare, risipa banilor publici) citeva mii de primarii si consilii judetene din tara au ajuns la o jena financiara destul de grava. In multe cazuri, ca si la CJ Vrancea, s-ar impune un administrator delegat care sa faca ordine. In altele e nevoie de vointa politica si de ceva mai multa parcimonie in folosirea fondurilor publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu