vineri, 27 august 2010

Sefii de institutii publice: greu de schimbat

Se agita spiritele in fiecare zi si se face mare taraboi, mai ales pe la televiziuni, pe seama faptului ca partidele aflate la putere (indiferent de culoarea politica) isi impun proprii oameni in conducerile institutiilor publice deconcentrate din judete. Asa se intimpla de 20 de ani incoace si asa se va mai intimpla o perioada. Bulversarile legislative si impotenta unor lideri nationali si locali ai actualei guvernari au facut ca asemenea schimbari sa nu se produca peste tot. Cel putin, asta e situatia din Vrancea. Ei spun ca ar vrea sa aduca oameni de-ai lor competenti (sigur ca da!). Dar anumite chichite legislative si avocatesti i-au impiedicat sa faca schimbarile propuse in toate institutiile publice. Asa ca programul de guvernare al lui Boc (care-o fi ala!) este aplicat in Vrancea de multi directori membri sau simpatizanti ai PSD si PNL. Sa amintesc o parte dintre ei.
Casa de Asigurari de Sanatate Vrancea e condusa in continuare de liberalul Mihai Copaci, care a rezistat si unor presiuni exercitate in 2009, atunci cind si PSD ar cam fi vrut postul respectiv. Directia de Finante Publice il are ca director pe liberalul Eugen Ciorici, fost vicepresedinte ANAF in cabinetul Tariceanu. Iar la Garda Financiara a revenit la conducere Adrian Buzdrug, comisarul sef din perioada guvernarii liberale. Doua institutii importante precum OPC si Vama sunt conduse de doi supravietuitori ai multor guvernari: Dumitru Dila si, respectiv, Raduta Boldeanu. Institutiile din domeniul silvic au, in acest moment, tot sefi care s-au "descurcat" sub diverse palarii politice. Celebrul Alexandru Lefter de la ITRSV a fost foarte bun pentru PSD, la fel pentru PNL iar acum pare sa se inteleaga de minune si cu liderii PDL. Iar la Directia Silvica, directorul Petrica Tudosa, promovat de PNL, se bucura si de sprijin portocaliu. Dupa multe incertitudini si luni de asteptare, liberalul Octavian Vieru a fost repus in fruntea Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, un loc unde se invirt multe fonduri. La Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara directorul Horia Frincu, instalat de PNL, nu pare a avea nicio emotie in guvernarea PDL. La fel si Gelutu Vilcu de la Clubul Sportiv Unirea: aprig sustinator al PSD, a ramas in functie si sub pulpana lui Trasculescu. La Serviciul de Ambulanta sef e in continuare unul sustinut de PSD - Cristian Onia. Doua persoane par de neinlocuit in fotoliile lor caldute de directori: Geta Toader de la Loteria Romana, sotie de fost demnitar fesenist si cu anumite legaturi subterane, sefa de vreo 20 de ani, si Rodica Negrut de la Directia de Statistica. La Statistica o adaugam si pe adjuncta sa - sotia viceprimarului PSD Bogdan Matisan.
La Inspectoratul Scolar a fost demis, de doua zile, liberalul Iordache Bostan. Nu-i nimic, el a mai trecut prin asemenea momente si a revenit pe post. Ceea ce s-ar putea intimpla din nou in guvernarea pedelista. Plus ca unul din adjuncti, Maria Lupu, are sustinere pesedista. Si ar mai fi o serie de sefi de institutii publice despre care se pot spune diverse lucruri, numai ca fac politica portocalie nu. Nu trebuie uitata, insa, conducerea Inspectoratului de Politie: Ionel Popescu si Victor Norocea nu reprezinta decit un compromis politic din care a cistigat Oprisan si nu Trasculescu. Aaaa, ca Politia n-ar trebui sa aiba vreo conotatie politica... astea-s doar bla-bla-uri electorale.
S-ar putea ca, daca PDL ar ramine la guvernare pina la alegerile la termen din 2012, la o parte din institutiile de mai sus sa ajunga sefi sprijiniti de PDL. Oricum nu va mai avea nicio importanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu