miercuri, 11 august 2010

Incalzirea pentru localele din 2012

Cu 2 ani inaintea alegerilor locale incep sa apara discutii despre posibilii candidati la cele mai importante functii din administratia judeteana: presedintele Consiliului Judetean Vrancea si primarul municipiului Focsani. Partidele tatoneaza terenul si trimit diverse semnale spre opinia publica pentru a testa oportunitatile, posibilii candidati si problemele sensibile. In mass media apar mai des decit de obicei, la un moment dat, personaje din sfera publica, nu neaparat membri de partid. Se incearca marea cu degetul. Care ar fi, totusi, posibilii candidati din 2012 pentru cele 2 functii administrative importante?

PDL - au anuntat, de curind, in mod oficial, probabilii candidati: Sorina Placinta pentru presedintia Consiliului Judetean si Alin Trasculescu pentru Primaria Municipiului Focsani. Cei doi parlamentari s-au aratat destul de activi in acest an, poate si datorita faptului ca partidul lor e la guvernare. Securea razboiului dintre ei pare a fi ingropata, deocamdata. In 2008, Trasculescu a obtinut un scor foarte bun in turul al doilea pentru Primaria Focsani. A fost o diferenta de vreo mie si ceva de voturi intre el si Bacinschi. In 2012, postura de deputat dar si cea de presedinte al PDL Vrancea ii pot aduce avantaje si dezavantaje. Rezultatul sau de la locale va depinde, insa, foarte mult de cum vor recepta alegatorii focsaneni guvernarea PDL. In schimb, in cazul candidaturii Sorinei Placinta la presedintia Consiliului Judetean, problemele par mult mai dificile. In afara rezultatelor guvernarii, actualul senator va avea de infruntat masinaria PSD a lui Oprisan, intelegerile locale PSD-PNL, modalitatea de alegere numai dintr-un singur tur de scrutin si, de ce nu, misoginismul multora dintre alegatori.

PSD - Marian Oprisan va candida, cel mai probabil, pentru un nou mandat la presedintia Consiliului Judetean. Asa cum se stie, are la dispozitie o organizare foarte buna a partidului, dispune de logistica si fonduri, are cu ce-i stringe de git pe cei care nu-l asculta, aparatul administrativ al CJV, al multor primarii si al altor institutii publice lucreaza pentru el s.a. Dispune de organe media pentru propaganda si se poate folosi si de alte mijloace de persuasiune. Plus ca PNL nu se mai arata interesat sa lupte si in 2012 pentru functia sa, preferind tinte si cistiguri mai mici, in concordanta cu directivele trasate de conu Costache. Cit priveste Primaria Focsani, aici lucrurile par mai complicate chiar si pentru PSD. Bacinschi nu va mai candida (daca il va pune iar sa candideze va fi un esec). Actualul viceprimar Bogdan Matisan se viseaza, deja, primar. Oprisan il incurajeaza. Asa cum a facut si cu Radovici in perioada 1998-2000, pentru ca, cu putin timp inainte de alegerile locale, fostul PDSR sa-l prezinte pe Bacinschi drept candidatul lor. Acum 10 ani, Bacinschi se incalzea pentru Primaria Focsani alaturi PNL insa a intrat in joc alaturi de Oprisan. C-asa-i in politica! O alta varianta a PSD ar putea fi si consilierul local Liviu Oloeriu. Sau chiar fostul viceprimar George Mardare. Depinde, insa, si de cit de mult isi va dori Oprisan sa cistige si Primaria Focsani. Sau isi va respecta cuvintul dat lui Sapunaru si va lasa lupta pentru Focsani intre PDL si PNL.

PNL - aici nu e nimic sigur. Nini Sapunaru nu se mai arata interesat de functia de presedinte al Consiliului Judetean. Mai ales daca ar fi facut si o intelegere, scrisa sau nescrisa, cu Oprisan pe aceasta tema. Printre posibilii candidati PNL la presedintia CJV, macar ca sa fie, s-ar putea numara Eduard Lambrino, Mihai Copaci, Nicu Mazere. Cit priveste Primaria Focsani, Sapunaru sustine ca aceasta reprezinta marea sa tinta la alegerile locale din 2012. Dar nici in acest caz nu e nimic sigur in privinta candidatilor. Ar putea fi actualul viceprimar Vasile Dobre. Sau presedintele PNL Focsani Ignat Radu. Sau zvonul Ionel Celmare, fostul comandant al Penitenciarului Focsani. Sau Mihai Copaci, ca e mereu interesat de functii. Sau Nicu Mazere, mai ales daca ne gindim ca a dorit sa candideze si in 2008. Nu e exclus vreun nume surpriza. Totusi, daca tot are ca obiectiv prioritar Primaria Focsani, PNL ar trebui sa inceapa cit mai repede ofensiva pentru ca timpul nu se scurge in favoarea liberalilor.

Celelalte formatiuni care sunt acum in adormire prin Vrancea nu pot emite pretentii. Nici macar ca marja de negociere. Asteptam si valul Dan Diaconescu. Se sparge sau se infoaie? Cu cine?



PS - cica ar putea aparea candidati surpriza la alegerile locale din 2012, gen Catalin Stancu si Sebastian Oancea, care ar strica o serie de aranjamente de culise intre cele 3 partide mari: PSD, PDL, PNL. Se mai baga cineva?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu