luni, 23 august 2010

Gresim mereu si nu ne invatam minte

Se spune ca istoria se repeta si ca, de multe ori, nu invatam din greselile trecute. Si picam din nou in greseala. Sau, mai pe romaneste, suntem prostiti din nou. Despre propaganda comunista cu privire la semnificatia actului istoric de la 23 august 1944 nu are rost sa mai amintesc. Stim cu totii ce s-a intimplat si, mult mai dureros, ce a urmat. Dar, fiind astazi 23 august, m-am gindit sa rememorez niste intimplari din istoria recenta: unele doar citite, normal, altele traite. Legate de 23 august 1944 si de 22 decembrie 1989. V-ati gindit ca cele doua momente istorice au citeva lucruri in comun? Dar foarte importante, care au influentat decisiv cursul evenimentelor ulterioare.
De exemplu, vointa majoritatii romanilor era, acum peste 6 decenii, de a scapa de ocupatia hitlerista care controla tara prin intermediul regimului Antonescu. In 1989, vointa majoritatii romanilor era de a scapa de regimul comunist al lui Ceausescu. Au fost doua perioade foarte grele pentru Romania, cu multiple sacrificii. Nu intru in detalii.
Apoi, beneficiarii ambelor momente istorice au fost comunistii. In 1944, comunistii au inceput sa puna mina pe putere, pe resurse, pe armata s.a.m.d., totul culminind cu abdicarea fortata a regelui Mihai. Imediat dupa 22 decembrie, comunistii din linia doua, impreuna cu securistii din toate domeniile, au acaparat resursele, economia si decizia politica in Romania.
Comunistii care au pus mina pe Romania in 1944 proveneau, in mare masura, din rindul celor fideli URSS, ei fiind exponentii intereselor sovieticilor in tara noastra. Cei care au preluat resursele si puterea in Romania post-decembrista au avut legaturi strinse cu fosta URSS (si KGB, bineinteles). Ion Iliescu, Petre Roman (fiu de kominternist), gen. Nicolae Militaru, primul ministru de externe Sergiu Celac si multi altii de rang mai mic, care s-au extins rapid peste tot, ca o caracatita. Cei care au avut acces la informatii stiu foarte bine ca, vazind ca a pierdut puterea iar viata ii atirna de un fir de par, Ceausescu i-a transmis lui Silviu Brucan (alt personaj kominternist sinistru pentru Romania) ca, intr-o plenara de urgenta, Ion Iliescu sa fie ales secretar general al PCR, impreuna cu "rusii lui". Ceausescu stia foarte bine cine e si pe cine reprezinta Iliescu.
Dupa 1944, romanii au dus-o foarte greu din toate punctele de vedere. Multi au visat si au asteptat, ani in sir, "sa vina americanii" sa ne salveze. Dupa 1989, multi romani au inceput sa o duca tot mai greu. Au asteptat sa ne salveze Uniunea Europeana. Pina la urma, UE ne-a luat dar nu ne baga si in traista.
Si mai sunt si alte similitudini. Doar un bonus. Stiti ca primul guvern condus de Petre Roman, emanat al "Revolutiei", era alcatuit in proportie de 75% din fosti membri ai nomenclaturii comuniste, din comunisti si securisti din linia a doua care ar fi ajuns in functii importante si daca s-ar fi pastrat regimul comunist? Unii dintre ei fusesera chiar ministri sau au avut alte demnitati publice in guvernele comuniste conduse de Ilie Verdet sau Constantin Dascalescu! Daca ati uitat, va amintesc citeva nume din lista tinerilor comunisti pregatiti pentru diverse functii publice in anii '80 si care dupa 1989 au pozat in "democrati" convinsi: Petre Roman, Adrian Nastase, Adrian Severin, Ioan Mircea Pascu, Gheorghe Tinca, Eugen Dijmarescu, Teodor Melescanu etc. Chiar si Mugur Isarescu figura pe-acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu