marți, 6 iulie 2010

Merita istoricul Buzatu titlul de cetatean de onoare al Focsaniului?

Primaria municipiului Focsani a acordat titlul de cetatean de onoare istoricului Gheorghe Buzatu, nascut acum 71 de ani in comuna Sihlea. Decizia fusese luata in urma cu un an, cind consilierii locali au aprobat un proiect de hotarire in acest sens, la initiativa primarului Bacinschi. Buzatu este un cunoscut istoric, autor a numeroase carti, lucrari si studii stiintifice. In 1999, la implinirea a 60 de ani, Muzeul Vrancei a lansat o carte omagiala dedicata istoricului Gheorghe Buzatu. A fost sponsorizata de PSD (PDSR pe atunci) Vrancea iar Oprisan a semnat un cuvint inainte deosebit de elogios. Nu pare nimic nelalocul sau. Insa ar trebui facute citeva precizari cu privire la istoricul Buzatu.
Scrierile si luarile sale de pozitie s-au remarcat, dupa slujirea comunismului pina in 1989, printr-un nationalism extremist, anti-semitism si negare a Holocaustului. A promovat asiduu Miscarea Legionara si cultul maresalului Ion Antonescu. A incercat sa-si mascheze aceste optiuni politice si ideologice sub o umbra de profesionalism si cercetare stiintifica. Din aceste cauze, Romania a primit direct sau indirect apostrofari din partea tarilor membre NATO, in special din partea americanilor. Dovada ca in ultimii ani aproape nimeni nu-l mai slaveste pe Antonescu, asa cum se intimplase imediat dupa 1989. Nu se mai organizeaza manifestari publice dedicate maresalului. Strazile si alte edificii publice aflate sub patronajul spiritual al maresalului Ion Antonescu si-au schimbat titulatura. Asa cum s-a petrecut si cu strada din Focsani care-i purta numele si care a revenit la vechea denumire de Str. Bucegi.
Tocmai ce negustorii focsaneni au fost omagiati de Zilele Focsaniului, in numar covirsitor de origine evreiasca! Iar, dupa toate astea, noi il omagiem pe unul - chiar daca e istoric recunoscut - care promoveaza anti-semitismul! Ceva se cam contrazice in deciziile administratiei locale.

PS - amintesc si faptul ca Gheorghe Buzatu a fost senator PRM de Iasi in perioada 2000-2004, ajuns in Senatul Romaniei la redistribuire si in urma trocului incheiat intre PD - Petre Roman pe de o parte si PRM - C.V.Tudor de cealalta parte. Adica Vadim Tudor a renuntat la posibilitatea de a-l avea senator pe vrinceanul Marin Stoica si i-a cedat locul lui Roman pentru cea care a candidat in Vrancea - Simona Marinescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu