miercuri, 14 iulie 2010

In timp se PSD urca, PNL e in vacanta

Pesedistii simt miros de singe. Si de victorie. O victorie ca pe vremuri. Si, de aceea, au revenit la stilul arogant desavirsit de guvernarea Nastase. Victor Ponta si ceilalti lideri s-au aruncat pe valul populismelor si al demagogiilor fiind convinsi ca nu vor fi taxati de electorat. Ba dimpotriva. Declaratiile si actiunile lor au un singur obiectiv: cistigarea alegerilor din 2012 si din 2014. Logic, pina la urma, pentru orice partid. Criza economica, brambureala guvernantilor, campaniile media indreptate intr-o singura directie, saracia, calamitatile naturale sunt utilizate si contabilizate de PSD in interes electoral propriu pe termen mediu. Plus lenea, dezorganizarea si lipsa unei strategii din partea liberalilor. Tinta pesedistilor nu o reprezinta eventualele alegeri anticipate (care, oricum, nu s-au petrecut niciodata). Ei mimeaza aceasta dorinta a anticipatelor, ca si penelistii, de altfel. Speranta cea mare a partidului rosu este ca Romania sa ajunga intr-o situatie dezastruoasa iar romanii sa fie disperati in urmatorii doi ani pentru ca PSD sa acumuleze voturile a peste jumatate din voturile romanilor la locale si parlamentare in 2012, precum si la prezidentialele din 2014. De aceea Ponta si ai lui ii trateaza de sus pe liberali si le arunca doar momeli propagandistice pentru un ipotetic parteneriat la o ipotetica guvernare.
Pina acum, pare ca liderii PNL au fost prinsi in capcana si nu au gasit calea de iesire. Chiar daca actuala putere se erodeaza sistematic, PNL nu va avea de cistigat. Mesajele, organizarea, mijloacele logistice si financiare si, intr-un fel, harnicia politica a pesedistilor le sunt net superioare. Declaratiile spumoase si filozofice, atitudinile televizate ale liderilor PNL au inceput sa piarda teren in fata ofensivei rosii. Chiar si eventualele - dar extrem de improbabile - alegeri anticipate nu le-ar aduce avantaje electorale penelistilor. Valul pe care se urcasera Crin Antonescu si ai lui in toamna anului trecut se sparge incet dar sigur.
E greu de spus daca penelistii isi vor stabili vreo strategie electorala in scurt timp. Vor merge pe aceeasi inertie. Plus plictiseala de vara. Iar la toamna... mai vad ei. Doar au guvernat un an si jumatate cu 20% sustinere in Parlament. Poate le mai pica vreo pleasca si in viitor. In acest timp, Ponta&comp lucreaza. Acumuleaza capitalul electoral care pleaca de la PDL si Basescu. Romanii nu vor mai avea chef sa asculte dilemele lui Crin. Ei vor vedea ca cei puternici sunt Basescu si PSD. Si vor alege dintre PDL si PSD. Iar liderii PNL se gindesc ca vor sprijini un viitor guvern PSD, pentru a le intoarce favorul din 2007-2008 (cu avantajele personale de rigoare). S-ar putea, insa, ca PSD sa nu aiba nevoie de ajutorul lor in 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu