vineri, 30 iulie 2010

Vizita lui Videanu, altceva

Pentru ca aflati detalii in presa despre inaugurarea lucrarilor la noua hidrocentrala de pe Siret, nu va plictisesc cu asemenea informatii. Doar citeva aspecte pe care nu cred ca le veti gasi prin ziare, tv, radio sau agentii:

# Moda aranjarilor la vizitele de ministri, parlamentari sau alti oficiali de rang inalt continua, indiferent de culoarea politica: multi oficiali locali din Vrancea si Buzau, directori si functionari din institutiile publice. Plus "traditionalul" meniu cu piine, sare si tuica. N-au lipsit, bineinteles, tinerele imbracate in costume populare.
# Ministrul Adriean Videanu s-a aratat foarte zimbaret, degajat si amabil cu toata lumea. Era, intr-adevar, un moment pozitiv si benefic dar parca prea deborda de buna dispozitie pe praful asta.
# Oprisan a fost prezent si a facut tot posibilul sa iasa in evidenta. S-a aratat foarte suparat pe Trasculescu si n-a vrut sa dea mina cu el. In schimb, l-a umplut pe Videanu de linguseli, "nedisimulat" respect si opinii "pertinente" in acord cu tot ceea ce facea sau spunea ministrul. Uitase ca Videanu e unul dintre reprezentantii de virf ai "clientelei" portocalii ce trebuie "sa plece de la guvernare"? Dar cind a zis el asa ceva?
# Constructia amenajarii hidrotehnice de la Cosmesti-Marasesti a primit autorizatie pe data de 20 septembrie 1990!!! Nu s-a intimplat nimic in 20 de ani. Poate ca macar acum sa se respecte termenele de executie.
# Si tot una legata de Oprisan, caracter si cei 7 ani de-acasa. S-a bagat in coasta lui Videanu cind acesta raspundea intrebarilor presei. Chiar daca nu dorea nimeni sa-l bage in seama. O jurnalista din Galati a vrut sa se apropie de ministru si sa-si faca treaba pentru care venise acolo. Acest lucru l-a deranjat foarte tare pe "presedintele" Vrancei. Care, in stilul care-l caracterizeaza, a repezit-o, n-a vrut sa o lase linga ministru si i-a adresat si ceva printre dinti. La incheierea vizitei, colega de la Galati i-a atras atentia lui Oprisan ca a avut un comportament neadecvat, ceea ce l-a suparat si mai tare. Manierele deprinse prin gara sau din experienta buzunarelor (altora) ramin adinc infipte in creier.

joi, 29 iulie 2010

Tablete de mijlocul saptaminii

* Stiti cu totii ca fosta candidata PDL pentru Camera Deputatilor, Maria Parcalabescu, a detinut, timp de 1 ani si jumatate, functia de secretar de stat in 2 ministere economice. Prima data la Ministerul pentru IMM-uri, apoi in Ministerul Economiei. Restructurarea aparatului guvernamental a scos-o pe madam Parcalabescu din schema. Deocamdata, pentru ca se vorbeste ca i se asigura un post in alta structura a statului. Ca asa sunt unii mai egali decit altii in tara asta. Mai ales cind dai din coate si-ti curg lovelele printre degete. In ignoranta mea, (ma) intrebam cum a ajutat madam Parcalabescu micii intreprinzatori si oamenii de afaceri in perioada cit a detinut functia guvernamentala respectiva. Nu prea am gasit raspunsuri. Recent, un reprezentant al unei mari confederatii patronale a explicat cum a ratat Guvernul promovarea Romaniei la marea expozitie din China, in urma cu citeva luni. Delegatia Romaniei, in frunte cu Maria Parcalabescu, avind in componenta multi oameni de afaceri (care si cotizasera, bineinteles), nu a ajuns in China, in zilele in care se facea prezentarea tarii noastre. Motivul - madamei ii era frica de zborul cu avionul din cauza acelor nori buclucasi din aceeasi perioada! Asta in ciuda faptului ca se circula cu avionul aproape in toata lumea, inclusiv presedintele Traian Basescu zburind la Bruxelles zilele acelea! Asa ca la standul Romaniei se afla doar ambasadorul tarii noastre la Beijing, fara niciun oficial guvernamental, fara oameni de afaceri. Cei care au trecut pe-acolo au ramas neplacut surprinsi si au intors imediat spatele standului romanesc. Ce-ti e si cu temerile si obsesiile astea! Oare daca era vreun tirg important de utilaje pentru industria confectiilor, si-ar fi calcat pe inima si s-ar fi urcat in avion?
* Astia care se lafaie in posturi caldute pe banii nostri considera, in majoritate, ca li se permite orice pe lumea asta. Si daca mai au si un model de urmat - gen Oprisan - atunci greata e la ea acasa. Un astfel de exemplar este seful Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean, zis si Iulian Matache. A trecut, putin, si prin primul cabinetul PDL-PSD, ca secretar de stat trimis de Oprisan. Se crede foarte destept si atotstiutor. Si nu prea sta el de vorba cu oricine. Doar are un model, nu? Asa ca se arata foarte ofuscat cind ziaristii ii adreseaza intrebari cu privire la investitiile din judet, de care se ocupa (sau asa ar trebui) chiar el. Ca de-aia incaseaza salariul plus alte indemnizatii publice. De altele nu vorbim. Plus ca isi permite, la fel ca modelul sau, sa dea lectii de deontologie si de jurnalistica. Ca bonus, asteptam sa faca apologia independentei sotiei sale ca magistrat - Daniela Matache, presedintele Judecatoriei Focsani - dupa ce a primit cheile locuintei de serviciu din miinile lui Oprisan si dupa ce a petrecut citeva luni prin guvern, ca trimisul aceluiasi sef.
* Auzim, fara niciun fel de surpriza, ca PNL Maramures vrea sa-i sanctioneze si chiar sa-i excluda din partid pe citiva alesi locali care nu se supun PSD-ului. Ba au avut tupeul sa aleaga un viceprimar liberal in Baia Mare in locul celui de la PSD. Blasfemie! Au prejudiciat grav imaginea partidului si au adus atingere principiilor, valorilor si membrilor PNL! Asa ca trebuie aspru sanctionati, sa nu se mai trezeasca vreun membru PNL, indiferent de rang, sa o faca pe liberalul si sa nu respecte valorile materiale, ideologice si umane comuniste, pardon, social-democrate din PSD! Si pe la noi consilierul local PNL Romeo Postelnicu a fost exclus din partid pentru ca nu a vrut sa lucreze in beneficiul lui Oprisan&co. In ritmul asta, nu ne-ar mira daca PSD ar anunta ca va absoarbe PNL ( sau ce va mai ramine din partidul Bratienilor).

miercuri, 28 iulie 2010

Incepe batalia pentru Primaria Focsani?

Agitatie si nervi la sedinta Consiliului Local Focsani de ieri. Motivul: o interventie la inceputul sedintei a deputatului PDL Alin Trasculescu. Consilierii PSD nu prea au vrut sa-l lase sa vorbeasca insa au acceptat tacit, in speranta ca discursul lui Trasculescu va fi "molisor". Insa au avut parte de o surpriza, deloc placuta. Deputatul portocaliu le-a vorbit, in principal, despre 3 teme importante care i-au scos din sarite pe consilierii pesedisti. Acesta s-a referit la joaca de-a validarea consilierilor PDL si PNL, inlocuitorii Mioarei Lazar, lui Adrian Colin si, respectiv, lui Romeo Postelnicu. Nu a fost omis transferul Cringului Petresti din patrimoniul municipiului Focsani in cel al Consiliului Judetean Vrancea. Iar al treilea punct important a fost posibila trecere a unicei societati profitabile din subordinea Consiliului Local Focsani - e vorba de Compania de Utilitati Publice - in subordinea Consiliului Judetean Vrancea. Toate cele trei probleme au si o conotatie politica puternica. Sunt fatete ale unor interese politice si economice, derulate pe banii nostri. Dar deloc in beneficiul nostru (focsaneni/ vrinceni). PSD si Oprisan au avut o mare durere ca nu reusisera, in vreo 6-7 ani, sa treaca Cringul Petresti in patrimoniul Consilului Judetean. Pentru ca autointitulatul "presedinte" al Vrancei are obiective si interese in zona respectiva. Si in acest caz i-au iesit, pina la urma, cartile. Deocamdata. Cit priveste trecerea CUP in subordinea Consiliului Judetean, acest proiect a cazut ieri la vot, la limita, alesii PNL votind alaturi de cei ai PDL. Daca ne amintim de alte situatii asemanatoare, s-ar putea ca in scurt timp consilierii liberali sa-si schimbe optiunea, in urma unor negocieri Oprisan-Sapunaru. Si, la momentul oportun, va fi reintrodus pe ordinea de zi a unei sedinte de Consiliu Local proiectul de hotarire necesar, respins ieri. Iar despre joaca de-a validarea supleantilor de pe listele de consilieri... tipic rosu-mioritic.
Asa cum scriam la inceput, interventia lui Trasculescu i-a deranjat pe alesii PSD care, dupa citeva vociferari, au parasit sala de sedinte. Cica deputatul portocaliu face politica si ei nu vor sa-l asculte! Dar cind le-au vorbit, in alte ocazii, Oprisan sau trimisa acestuia, Raluca Dan, nu tot politica se facea? Atunci nici musca nu biziia in sala!
Ce sa mai zic de gestul unor functionari publici din Primaria Focsani, in frunte cu secretarul municipiului, Eduard Corhana: au parasit si ei sala, alaturi de pesedisti, cind vorbea Trasculescu. N-au putut suporta opiniile deputatului portocaliu, contrare intereselor PSD si ale lui Oprisan, ai caror fani sint. Se stie ca in Primaria Focsani (ca in majoritatea primariilor din judet) functionarii publici, in special sefi si sefuleti, sunt strins legati de partidul rosu. Si sufera cind PSD nu cistiga toate tipurile de alegeri in Focsani. Pentru ca, daca nu mai sunt sub pulpana rosie, multe privilegii si smenuri ar mai avea de pierdut. Dar despre astea, cu alta ocazie.
Ce ar mai putea insemna interventia in forta a lui Trasculescu in sedinta de ieri a Consiliului Local? Pe linga clarificarea pozitiei PDL cu privire la citeva subiecte sensibile care afecteaza bugetul si activitatea Primariei Focsani pe termen lung si aducerea la cunostinta publicului a unor amanunte importante, omise in mod voit de primarul Didi, Oprisan si alesii PSD. Ar putea insemna un punct de plecare intr-o batalie politico-electorala, cu finalizare in iunie 2012. E vorba de alegerile locale. Desi nedeclarata oficial, s-ar parea ca intentia lui Trasculescu de a candida pentru functia de primar al Focsaniului la alegerile de peste 2 ani se contureaza tot mai clar. Si, prin urmare, "atacarea" temelor si problemelor care tin de municipiul Focsani ar trebui sa aiba prioritate in discursul si actiunile liderului PDL Vrancea. Daca si-a stabilit ca obiectiv cistigarea Primariei Focsani in 2012, atunci Trasculescu ar trebui sa mentina "strocul" actiunii politice macar la nivelul aratat in sedinta de ieri a Consiliului Local. Apoi, incet-incet, ritmul trebuie marit. PSD e bine organizat si dispune de logistica, pirghii si fonduri insemnate, fiind un adversar foarte dificil. Cit despre celalalt adversar politic important - PNL - nu se stie cum va evolua si in ce "ape" se va mai scalda.

joi, 22 iulie 2010

Romania e o tara minunata...

* Raportul Comisiei Europene a constatat "deficiente importante" in justitia din Romania. Nu reiau argumentele, le-ati citit si auzit peste tot. Si cred ca le-a remarcat fiecare dintre noi, fara sa fi avut nevoie de concluziile de la Bruxelles. Dar cine plinge cel mai tare pe umarul justitiei cu lacrimi de crocodil si emite acuzatii in stinga si-n dreapta? Chiar cei care au facut tot posibilul ca justitia sa ramina anchilozata in cutume si interese ascunse. E vorba de catre "baronii" justitiei de pe la CSM, Inalta Curte de Casatie si Justitie, de alde Victor Ponta, Adrian Nastase sau Tudor Chiuariu s.a. Ar mai trebui ca Gyorgy Frunda sa se declare nemultumit ca justitia nu s-a reformat, ca ANI si DNA nu fac fata in lupta anticoruptie si ca lipseste transparenta in ceea ce priveste averile demnitarilor, politicienilor si functionarilor publici! Amin.
* Poate ca odata cu deshumarea mai scapam de niste obsesii cu privire la familia Ceausescu. Cu siguranta nu scapam, insa, de lingaii de ieri si de azi, de profitorii din comunism si din (asa-zisul) capitalism. De alde Adrian Paunescu, Serghei Mizil, Madalin Voicu. Ba se incearca un fel de umanizare a cuplului dictatorial care ne-a tinut atitia ani in bezna din toate punctele de vedere: economic, social, educational, cultural etc. In acelasi spirit ne-am putea gindi ca lui Hitler ar trebui sa i se ridice mai multe statui iar Stalin era chiar un om deosebit. Mare e gradina Domnului!
* Redactorul sef de la Agentia guvernamentala de stiri a fost sanctionata cu retrogradarea dupa ce a difuzat pe fluxul de stiri un interviu fantoma cu regretata Madalina Manole. Sanctiuni la fel de "drastice" au primit si alti angajati de la institutia respectiva care maninca bani publici si care au continuat in prostie. Cica ei n-ar fi facut niste lucruri prea grave. Asa e, n-au fost lucruri grave pentru niste jurnalisti profesionisti, cum se pretind cei de la Agerpres. Au fost pur si simplu niste enormitati. Intr-o institutie de acelasi profil din alta tara angajatii respectivi (ca jurnalisti nu le pot spune) ar fi fost zburati imediat. La noi nu se poate pentru ca multi ajung acolo pe criterii care nu tin cont de competente, ci de clasicile p.c.r. = pile, relatii, cunostinte. Mai ales politice. Asa ca nu se cade ca, de exemplu, acel redactor sef (agreat de PSD, printre altele) sa sufere prea mult in urma unei asemenea "greseli".
Acea duduie redactor sef este cea care il trecea in 2009 pe consilierul lui Oprisan si al ex-prefectului Raluca Dan - T. Negulescu - pe lista de corespondenti desi el nu mai lucra, oficial, la Agerpres, de vreo 2 luni. E si normal, din moment ce incadrarea acestuia la agentia respectiva, prin 2003, nu se putea face decit cu acceptul sefului PSD Vrancea. Iar cel care a preluat corespondenta pentru Agerpres anul trecut provine tot din ograda lui Oprisan, ca asa e modelul.
* Toata lumea a remarcat ca prefectul Nelu lipseste iar in momente dificile, atunci cind e nevoie de negocieri grele sau de luarea unor decizii importante. Si-a luat concediu in aceasta saptamina, plina de negocieri politice si acte importante de semnat. La fel ca in multe alte situatii. De exemplu, acum 4 ani, prefectul Nelu s-a dat plecat si l-a lasat pe subprefectul Dragos Mircea sa semneze eliberarea lui Oprisan din functia de presedinte al CJV, in urma celebrei sedinte de la Ateneul Popular din septembrie 2006. Cum se spune in popor - la placinte inainte, la razboi inapoi!

miercuri, 21 iulie 2010

Frica pazeste bostanaria (si da drumul si la bani publici)

Cu ghionturi si sughituri, Oprisan a fost nevoit sa aloce astazi, in sedinta Consiliului Judetean, niste bani de la buget catre primariile pedeliste. Asa-zisa lupta de-a Tom si Jerry cu Prefectura pe marginea modului in care se repartizeaza fondurile publice de catre Consiliul Judetean l-a prins in defensiva pe seful CJV. Ceea ce i se intimpla foarte rar. Pentru ca se cam simtea cu musca pe caciula cu privire la o precedenta impartire a banilor publici pe localitati (si avea si o actiune in instanta pe aceasta tema), autointitulatul presedinte al judetului a facut un mic pas inapoi. A acceptat negocierea cu PDL pentru sumele repartizate astazi in speranta ca isi va satisface proprii primari (plus cei prieteni de la PNL). ''Vitejia'' lui Oprisan are, dupa cum se vede, limite majore. Cind e vorba de bani pentru propriul interes accepta negocierea doar in momentul in care se ajunge la o situatie complicata pentru el. Sau, intr-o alta exprimare, daca observa ca nu mai poate prosti pe nimeni si nu gaseste fraierii sa mai puna botul la el (adica nu mai detine el controlul absolut), incepe sa-i cam tremure maruntaiele. Bine, se da cret in continuare, face scenete penibile in plenul Consiliului Judetean, demagogia debordeaza cind e vorba de ''cetateni'', plinge ca e persecutat de putere(sic!), face politica in Consiliul Judetean in timp ce le taie celorlalti microfonul cind vrea muschii lui etc. Distractiv, nu? Din pacate, toate se petrec pe banii nostri. Doar banul e ochiul dracului, nu-i asa?
O singura chestiune, inca, la cald: a fost o cedare singulara sau vor urma si alte asemenea gesturi de subordonare din partea lui Oprisan? Mai ales atunci cind e vorba de bani. Iar fosnetul banilor se pare ca-i produce oarece tremurici...

PS - se pare ca ''presedintele'' Vrancei nu a prea dormit bine noaptea trecuta. A plecat dis-de-dimineata de la Bucuresti spre Focsani, cuprins de ginduri negre privitoare la banii pe care nu prea-i mai controleaza. S-a oprit pe la ora 7 dimineata la o benzinarie la Urziceni sa bea o cafea, dar nu i-a tihnit. A demarat apoi in tromba spre Focsani la volanul bolidului Mercedes despre care v-am vorbit zilele trecute.

marți, 20 iulie 2010

De-ale noastre

* Angajatii de la Agentia de Prestatii Sociale sunt disperati din cauza taierilor de salarii si a disponibilizarilor. Vor sa protesteze. Iar cea mai dureroasa palma au incasat-o de la seful lor suprem de sindicat, celebrul lider de vama din Focsani Vasile Marica. Cica aprigul baron sindicalist le-ar fi transmis amaritilor de la institutia vrinceana ca nu-l intereseaza problemele lor! Asa le trebuie, daca ei nu produc nimic! Nu-s de la Vama, de la Finante sau de la Garda Financiara! Si, prin urmare, nu-i vrea nimeni astfel incit sa-i vrea si conu Marica: nici secu, nici Vintu, nici Felix, nici PNL, nici PSD, nici PC.
* Cind scriam de Vosganian ca are doua versiuni cu privire la esecul nominalizarii sale ca si comisar european - oficiala-Basescu, neoficiala-socialistii europeni - am uitat de un mic amanunt din biografia sa recenta care-i consolideaza CV-ul. Uitasem de faptul ca politicianul-scriitorul-matematicianul-armeanul Vosganian a fot (mai este?) sprijinit puternic - financiar si logistic - in special in perioada 1998-2000 de catre mogulul delapidator si iubitor de epoleti SOV. Era pe vremea cind Vintu se dadea de dreapta si dorea sa patrunda in lumea politica prin intermediul defunctului partid al lui Vosganian Uniunea Fortelor de Dreapta. Pina si pedeseristii lui Iliescu&Nastase de atunci erau invidiosi pe lovelele pe care le invirtea partiduletul lui V.V.!
* Credinciosii continua protestele fata de indepartarea abuziva a parintelui Macarie de la manastirea Poiana Marului. Arhiepiscopul Epifanie Norocel pare de neinduplecat in misiunea sa de a-i determina pe vrinceni si buzoieni sa renunte la credinta. Ca doar asta e scopul unui inalt prelat ortodox, indoctrinat de preceptele comuniste si metodele kaghebiste: divide et impera!
* Monitorul lui Oprisan continua sa-i plinga de mila prefectului Nelu. Chiar daca il mai atinge cu niste chestii care l-au suparat (sanchi!) pe ''presedintele'' Vrancei, monitorul are grija sa-l apere strasnic pe prea-impaciuitorul prefect atunci cind apar zvonuri cu privire la eventuala schimbare din functie. Bine, nici pedelistii nu prea stiu ce vor si nici nu prea pot multe. Nea Vasile Blaga vegheaza atent situatia.
* Ce-am scris saptamina trecuta prinde contururi serioase in ultimele zile: "Dan Diaconescu, direct spre propriul interes" si "In timp ce PSD urca, PNL e in vacanta".

luni, 19 iulie 2010

De pe malul Milcovului

* Reducerile de personal din institutiile publice vrincene nu par de speriat. Poate cu exceptia citorva primarii (precum cea din Adjud) si a 2-3 institutii deconcentrate. In schimb, pare surprinzator faptul ca valul concedierilor ocoleste Consiliul Judetean si Primaria Focsani. Ba chiar e mare deficit de personal in cele doua mosii rosii! Sa traiasca domnu' Blaga si amicul Marian, ca mari pisicheri mai sunt!
* Va amintiti, poate, de un incendiu de acum vreo 5 luni in urma caruia terasa si o parte din acoperisul restaurantului Romantic au fost distruse. Situatia a fost remediata repede de catre patronatul firmei respective. Unii isi puneau, atunci, intrebari legitime cu privire la modul in care s-a ridicat acel restaurant (mai bine zis 4 intr-o singura cladire), despre autorizatii si avize de la Pompieri, DSV, Primarie si alte institutii, despre lipsa parcarii necesare unui astfel de stabiliment etc. Acum sunt tot mai putini care vorbesc despre asemenea lucruri. Si nu s-a schimbat nimic in sensul respectiv.
* De ceva vreme, Oprisan sta la cutie. A mai intervenit telefonic la cite o emisiune tv, insa a cam incasat-o de fiecare data de la moderatori si ceilalti invitati. De, nu-i ca pe malul Milcovului! Poate ca a realizat ca fiecare pasare pe limba ei piere?
* Saptamina trecuta, isteria tv anti-Basescu a fost inlocuita cu isteria mortii-vietii-sinuciderii-cintecelor-sotilor-copilului-succesului-uitarii-fanilor-pesticidelor-familiei Madalinei Manole. Televiziunile si tabloidele au tinut-o intr-o veselie (macabra) cu subiectul ''Madalina''. Nu mai intru in detalii. O singura jurnalista a iesit din acest tipar si a incercat sa-si faca doar meseria, cu echilibru si decenta in astfel de momente. Bravo Simona Gherghe - Antena 1! Gasiti pe blogul ei explicatiile.
* De vreo doi ani si jumatate, Varujan Vosganian declara in cadru oficial ca Basescu l-a lucrat atunci cind a fost nominalizat pentru postul de comisar european. A reluat subiectul de curind in fata unora care il ascultau cu gura cascata, undeva prin tara (multi cascau de plictiseala). In schimb, atunci cind vorbeste degajat, la un pahar de cico si o cafea cu caimac, Vosganian emite alta asertiune, crezind ca nimeni nu-l inregistreaza. Spune raspicat la aceste reuniuni ca Adrian Severin si liderii grupului Partidului Socialist European din Parlamentul European i-au pus talpi serioase in calea visului sau de comisar UE. Vorba aia - adevarul e dincolo de noi!

joi, 15 iulie 2010

Schimbari de fatada

Marea restructurare a guvernului Boc a inceput cu secretarii si subsecretarii de stat. Dintre cei doi secretari de stat care, chipurile, reprezentau Vrancea, a ramas doar unul. Tinarul Alexandru Nazare si-a pastrat functia la Ministerul Finantelor Publice. In schimb, controversata Maria Parcalabescu va trebui sa-si faca bagajele de la Ministerul Economiei. Nu cred ca aceasta plecare a madamei de la ministerul lui Videanu va produce emotii sau ceva regrete printre pedelistii vrinceni. Sunt niste chestiuni legate de caracter, interese personale, anturaj, atitudine care nu prea s-au potrivit cu organizatia PDL Vrancea. Iar intr-un an si jumatate, cit timp a detinut pozitia de secretar de stat in diversele forme ale cabinetului Boc, n-am auzit de proiecte economice concrete pentru judetul nostru. Poate-s eu mai ignorant sau prea exigent?!
Cit priveste Prefectura Vrancea, ramine, probabil, cum s-a stabilit. Adica Nelu Oprea prefect si Sorin Hornea subprefect. Doi insi care nu colaboreaza si se au ca soarecele cu pisica. Pentru coerenta unei activitati, era nevoie ca prefectul si subprefectul sa formeze cu adevarat o echipa, nu unul hais iar altul cea. Impaciuitorul Oprea pare a fi bun pentru multi politicieni, mai putin pentru PDL Vrancea. Cica pedelistii ar vrea (nu chiar toti) dar nu pot sa-l schimbe. Ceea ce e sigur - Vasile Blaga poate dar nu vrea sa-l inlocuiasca pe Nelu de la Prefectura. Marian stie de ce! Asa ca aceasta institutie care reprezinta guvernul in teritoriu ar putea deveni, in judetul nostru, o institutie simbolica, fara putere si autoritate, ce iese in fata doar la manifestarile politienesti si militare si pe care multi o vor ocoli pentru ca, oricum, nu rezolva nimic.

miercuri, 14 iulie 2010

Ce-mi mai plac limuzinele!

Autointitulatul ''presedinte'' al Vrancei si-a tras limuzina noua. Sau, nu e a lui, ca el nu are asa ceva, nici nu-si permite, doar e un social-democrat convins. Se plimba prin oras, de curind, cu un luxos automobil de teren marca Mercedes, model G500. Prin Vrancea venise acum citiva ani cu o astfel de limuzina un tinar om de afaceri. Se pare ca l-a cam ros invidia pe intiiul barbat al judetului si, plictisindu-se, poate, de celelalte limuzine cu care obisnuieste sa se plimbe (in interesul cetatenilor judetului Vrancea, bineinteles!), inclusiv de proaspata Toyota Tundra, si-a luat ditamai mertanul. Mercedes G500 este o masina luxoasa de teren, cu putere si consum apreciabile, pe care foarte putini romani si-o permit. Mai multe amanunte gasiti pe clasicul google. Mai precizez ca pretul unui asemenea bolid porneste de la circa 80.000 de euro. L-o fi ajutat mama Lucia de la km 27, cu o parte din pensie? Aaa, nu-i adevarat, nu-i masina lui Oprisan, el doar se plimba cu ea, ca si cu celelalte!

In timp se PSD urca, PNL e in vacanta

Pesedistii simt miros de singe. Si de victorie. O victorie ca pe vremuri. Si, de aceea, au revenit la stilul arogant desavirsit de guvernarea Nastase. Victor Ponta si ceilalti lideri s-au aruncat pe valul populismelor si al demagogiilor fiind convinsi ca nu vor fi taxati de electorat. Ba dimpotriva. Declaratiile si actiunile lor au un singur obiectiv: cistigarea alegerilor din 2012 si din 2014. Logic, pina la urma, pentru orice partid. Criza economica, brambureala guvernantilor, campaniile media indreptate intr-o singura directie, saracia, calamitatile naturale sunt utilizate si contabilizate de PSD in interes electoral propriu pe termen mediu. Plus lenea, dezorganizarea si lipsa unei strategii din partea liberalilor. Tinta pesedistilor nu o reprezinta eventualele alegeri anticipate (care, oricum, nu s-au petrecut niciodata). Ei mimeaza aceasta dorinta a anticipatelor, ca si penelistii, de altfel. Speranta cea mare a partidului rosu este ca Romania sa ajunga intr-o situatie dezastruoasa iar romanii sa fie disperati in urmatorii doi ani pentru ca PSD sa acumuleze voturile a peste jumatate din voturile romanilor la locale si parlamentare in 2012, precum si la prezidentialele din 2014. De aceea Ponta si ai lui ii trateaza de sus pe liberali si le arunca doar momeli propagandistice pentru un ipotetic parteneriat la o ipotetica guvernare.
Pina acum, pare ca liderii PNL au fost prinsi in capcana si nu au gasit calea de iesire. Chiar daca actuala putere se erodeaza sistematic, PNL nu va avea de cistigat. Mesajele, organizarea, mijloacele logistice si financiare si, intr-un fel, harnicia politica a pesedistilor le sunt net superioare. Declaratiile spumoase si filozofice, atitudinile televizate ale liderilor PNL au inceput sa piarda teren in fata ofensivei rosii. Chiar si eventualele - dar extrem de improbabile - alegeri anticipate nu le-ar aduce avantaje electorale penelistilor. Valul pe care se urcasera Crin Antonescu si ai lui in toamna anului trecut se sparge incet dar sigur.
E greu de spus daca penelistii isi vor stabili vreo strategie electorala in scurt timp. Vor merge pe aceeasi inertie. Plus plictiseala de vara. Iar la toamna... mai vad ei. Doar au guvernat un an si jumatate cu 20% sustinere in Parlament. Poate le mai pica vreo pleasca si in viitor. In acest timp, Ponta&comp lucreaza. Acumuleaza capitalul electoral care pleaca de la PDL si Basescu. Romanii nu vor mai avea chef sa asculte dilemele lui Crin. Ei vor vedea ca cei puternici sunt Basescu si PSD. Si vor alege dintre PDL si PSD. Iar liderii PNL se gindesc ca vor sprijini un viitor guvern PSD, pentru a le intoarce favorul din 2007-2008 (cu avantajele personale de rigoare). S-ar putea, insa, ca PSD sa nu aiba nevoie de ajutorul lor in 2012.

luni, 12 iulie 2010

Comunistul Epifanie face (inca) ce vrea muschii lui

Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, Epifanie Norocel, a scapat cu fuga ieri, de la Poiana Cristei, de furia enoriasilor. Decizia arhiepiscopului Epifanie, parafata de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, de a-l inlocui pe staretul manastirii Poiana Marului, Macarie, este de neacceptat pentru zecile de mii de credinciosi din cele doua judete. Toata lumea stie cum arata lacasul respectiv in urma cu 20 de ani. Parintele Macarie a reusit sa convinga, prin munca, smerenie, bun simt si credinta, ca manastirea Poiana Marului merita sa fie renovata si ingrijita, asa cum era odinioara. Si, incet-incet, a reusit. Oameni simpli, autoritati locale, oameni de afaceri au contribuit cu totii, dupa posibilitati, pentru ca ctitoria Cuviosului Vasile sa nu se piarda. Putem spune, fara a exagera, ca manastirea Poiana Marului a devenit simbolul Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei. Cit despre parintele Macarie, cuvintele sunt de prisos. Cei care i-au trecut pragul chiliei sale extrem de modeste si au vorbit cu el il aseamana cu alti duhovnici recunoscuti ai Bisericii Ortodoxe Romane, precum Iustin Pirvu, Cleopa, Galeriu s.a.
Si ce s-a gindit IPS Epifanie, vazind ce lucruri minunate a realizat parintele Macarie si cit este de iubit de enoriasi? Sa-l retrogradeze si sa-l determine sa paraseasca manastirea! Dupa tentativa de anul trecut, acum o luna manevra i-a reusit. A mutat la Poiana Marului un grup de maicute (care nu au nicio vina), desi Poiana Marului e un lacas de monahi. Mintea lui obosita, de batrin comunist trecut prin instructia kaghebista, nu poate concepe ca exista slujitori ai bisericii care isi respecta cu strictete misiunea de pe pamint: aceea de a fi in slujba oamenilor, de a le alina suferintele, de a-i indruma pe calea cea buna, de a le insufla credinta in Dumnezeu. Si care nu se ocupa de intrigi, de adunat bani, de a cauta marirea efemera pe pamint, de a se inchina la idoli de carton (adica politicieni si oameni cu multi bani), de a manipula credinciosii in propriul interes. Pentru ca IPS Epifanie asta a facut toata viata lui (si alti inalti prelati din BOR). Prea putine se cunosc despre cum este condusa Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, despre cum se impart parohiile, despre cum se colecteaza si se utilizeaza fonduri de la credinciosi, despre trecutul si caracterul celui mai vechi sef al unei Episcopii/Arhiepiscopii din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane (conduce din 1981!!!). Si multe altele. Am mai amintit eu, acum citeva luni, de modul in care si-a pastrat functia de episcop in 1990. Cum a imbracat in straie preotesti citiva haidamaci care i-au batut si alungat pe preotii vrinceni care venisera la sediul Episcopiei din Buzau cu intentia de a-l inlocui pe comunistul Epifanie...
E greu de crezut ca demersul sincer al miilor de credinciosi din Vrancea si Buzau va avea succes. Biserica s-a dovedit a fi, din pacate, un fel de stat in stat, cu propriile reguli si cutume, prea putin ``democratizata``. Iar Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, chiar daca este vazut ca un reformator si un om al bisericii deschis dialogului, nu poate face prea multe in acest caz. In ciuda puterii si influentei de necontestat, anumite decizii care se iau in Sinodul BOR contravin dorintelor sale pentru ca aceasta structura este, inca, dominata de inalti prelati conservatori si inchistati in vechi metehne si mentalitati. In interiorul Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane se duc negocieri dure, departe de ochii credinciosilor, mai ceva ca in politica, pentru protejarea intereselor inaltilor prelati. PF Daniel a fost nevoit sa cedeze de multe ori in fata majoritatii membrilor Sinodului (conservatori, asa cum spuneam) in anumite probleme si sa negocieze voturi favorabile pentru alte lucruri importante. Iar situatia parintelui Macarie de la Poiana Marului a intrat in aceasta morisca a intereselor si negocierilor, conservatorii din Sinod sprijinindu-l pe unul de-al lor - Epifanie Norocel. Iata de ce mi-e greu sa cred ca IPS Epifanie va ceda in fata enoriasilor care au reinviat manastirea Poiana Marului in frunte cu parintele Macarie.

Doua exemple pe scurt despre ce inseamna ``bataliile`` din Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane:
1. PF Daniel nu a reusit sa-l desemneze pe favoritul sau, Casian Craciun de la Galati, in postul de mitropolit al Moldovei. Suparata de ideile de innoire si reformare ale Patriarhului, majoritatea conservatoare din Sinod i-a dat o lectie Intiistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane: l-au ales mitropolit al Moldovei pe Teofan din Oltenia, cel care ii fusese contracandidat la prima demnitate in BOR.
2. IPS Epifanie vroia sa numeasca un protejat de-al sau ca Episcop al Vrancei. Un preot credincios lui, doar atit. Ca, in rest, nimeni dintre cei care il cunosc nu pot spune vreun cuvint bun la adresa acestuia. Nici fostii colegi de scoala, nici fostii profesori, nici actualii colegi. In schimb, Epifanie a avut grija sa-l denigreze si sa-l marginalizeze pe contracandidatul favoritului sau, un preot tinar, cult si foarte linistit, neimplicat in luptele de culise din BOR. Consecinta: Sinodul BOR nu-l va desemna pe niciunul dintre cei doi. Aproape sigur, viitorul Episcop al proaspetei Episcopii a Vrancei va fi un preot de la o manastire din judetul Neamt, sustinut de Patriarhul Daniel. Despre acesta, cu alta ocazie.

Diaconescu, direct spre propriul interes

Celebrul otevist Dan Diaconescu duce o campanie apriga de promovare a propriei imagini in toata tara si se foloseste de orice. Normal, sintem o tara libera, in ciuda dictaturii proclamate de unii. A anuntat ca va candida si la presedintie in 2014, isi face si partid pe baza semnaturilor strinse pentru asa-numitul proiect economic ``Cojocaru``, si-a gasit prim-ministru, alti posibili demnitari, isi face propaganda electorala in mijlocul sinistratilor s.a.m.d. Bagat la inaintare de cineva, Dan Diaconescu incearca sa acapareze electoratul nemultumit si mai putin instruit, in mare parte nostalgici comunisti si sustinatori ai expiratilor Vadim si Becali. E, intr-adevar, culoar favorabil pe acest segment electoral. S-au scris si s-au spus multe despre ceea ce face DD in ultimele saptamini, odata cu arestarea sa pentru citeva zile. Voi incerca doar sa sintetizez niste probabilitati care, totusi, nu se exclud unele pe celelalte.
1. Dan Diaconescu este ``omul`` cuiva, a fost trimis la inaintare de un anumit grup ce controleaza o parte din Romania sub forme diverse. Are ca obiectiv sa colecteze cit mai mult din frustrarile si nemultumirile unor categorii de oameni pentru a fi manipulati la momentul potrivit. Multi spun ca ar fi ``sageata`` lui Basescu. Alte variante: omul lui Voiculescu, tinind cont ca a debutat in trustul lui acum multi ani si ca a plecat de la Jurnalul National pentru ca nu se intelegea cu Marius Tuca (plus ca zvonurile de acum 15 ani il dadeau pe Diaconescu drept fiul nerecunoscut al lui Voiculescu) sau omul lui Vintu, daca ne gindim ca mogulul delapidator din Roman a cumparat o parte din actiunile firmei lui Diaconescu, prin intermediari, acum citiva ani.
2. Vrea cu adevarat sa intre in politica, impins sau nu de cineva, si are mijloacele la dispozitie pentru a-si face campanie agresiva, mai ales pe fondul crizei economice. Intentioneaza sa obtina un sprijin (ipotetic) electoral cit mai mare pentru a-si negocia, apoi, anumite avantaje personale.
3. Duce aceasta campanie de auto-promovare pentru a-si creste notorietatea si popularitatea. Are nevoie de ele pentru ca s-ar sti cu musca pe caciula si detine informatii ca procurorii ar avea probe interesante impotriva sa, nu numai in dosarul cu primarul din Ardeal. Sunt si vrinceni care ar putea depune marturie cu privire la ``tarifele`` practicate de DD. Iar in cazul in care ar fi din nou arestat sau acuzat in alte dosare, Diaconescu mizeaza pe o presiune foarte mare din partea publicului adorator la adresa justitiei, astfel incit magistratii sa treaca cu vederea unele situatii incriminatoare la adresa sa. Si, astfel, ar putea scapa de o eventuala condamnare cu detentie.
4. Urmareste un scop pur financiar. A prins un culoar favorabil pentru a-si creste veniturile in aceasta perioada de criza, se foloseste de necazurile oamenilor, de exploatarea frustrarilor, de naivitati si probleme personale. E reteta pentru a-si creste audienta si, implicit, veniturile din publicitate. Si, de ce nu, poate si alte afaceri.

marți, 6 iulie 2010

Merita istoricul Buzatu titlul de cetatean de onoare al Focsaniului?

Primaria municipiului Focsani a acordat titlul de cetatean de onoare istoricului Gheorghe Buzatu, nascut acum 71 de ani in comuna Sihlea. Decizia fusese luata in urma cu un an, cind consilierii locali au aprobat un proiect de hotarire in acest sens, la initiativa primarului Bacinschi. Buzatu este un cunoscut istoric, autor a numeroase carti, lucrari si studii stiintifice. In 1999, la implinirea a 60 de ani, Muzeul Vrancei a lansat o carte omagiala dedicata istoricului Gheorghe Buzatu. A fost sponsorizata de PSD (PDSR pe atunci) Vrancea iar Oprisan a semnat un cuvint inainte deosebit de elogios. Nu pare nimic nelalocul sau. Insa ar trebui facute citeva precizari cu privire la istoricul Buzatu.
Scrierile si luarile sale de pozitie s-au remarcat, dupa slujirea comunismului pina in 1989, printr-un nationalism extremist, anti-semitism si negare a Holocaustului. A promovat asiduu Miscarea Legionara si cultul maresalului Ion Antonescu. A incercat sa-si mascheze aceste optiuni politice si ideologice sub o umbra de profesionalism si cercetare stiintifica. Din aceste cauze, Romania a primit direct sau indirect apostrofari din partea tarilor membre NATO, in special din partea americanilor. Dovada ca in ultimii ani aproape nimeni nu-l mai slaveste pe Antonescu, asa cum se intimplase imediat dupa 1989. Nu se mai organizeaza manifestari publice dedicate maresalului. Strazile si alte edificii publice aflate sub patronajul spiritual al maresalului Ion Antonescu si-au schimbat titulatura. Asa cum s-a petrecut si cu strada din Focsani care-i purta numele si care a revenit la vechea denumire de Str. Bucegi.
Tocmai ce negustorii focsaneni au fost omagiati de Zilele Focsaniului, in numar covirsitor de origine evreiasca! Iar, dupa toate astea, noi il omagiem pe unul - chiar daca e istoric recunoscut - care promoveaza anti-semitismul! Ceva se cam contrazice in deciziile administratiei locale.

PS - amintesc si faptul ca Gheorghe Buzatu a fost senator PRM de Iasi in perioada 2000-2004, ajuns in Senatul Romaniei la redistribuire si in urma trocului incheiat intre PD - Petre Roman pe de o parte si PRM - C.V.Tudor de cealalta parte. Adica Vadim Tudor a renuntat la posibilitatea de a-l avea senator pe vrinceanul Marin Stoica si i-a cedat locul lui Roman pentru cea care a candidat in Vrancea - Simona Marinescu.

luni, 5 iulie 2010

De pe malul Milcovului

* Oprisan a renuntat in ultima clipa sa mai organizeze paranghelia de asa-numitul Festival al Berii pe banii nostri. Facuse si clasicul ``sondaj`` in rindul vrincenilor prezentat pe pagini largi in monitorul sau. Se pregatisera si vreo 2 miliarde de lei vechi de la bugetul judetului pentru cintareti si Tavi-Limbilescu. Criza si, in special, inundatiile care s-au abatut peste Romania au fost, se pare, motivele pentru care Oprisan a renuntat la spectacolele unde i se ridicau osanale pe banii nostri. Doar in parcarea de la Carrefour s-au intins citeva corturi cu mici si bere, tiribombe pentru copii si comercianti ambulanti, obisnuiti ai unor asemenea tirguri.
* Desi e liniste, situatia de la nivelul conducerii OPC Vrancea este tensionata. Actualul sef, Mitica Dila, pare a avea acceptul liderilor PDL Vrancea. E director cu delegatie si asteapta ca seful ANPC sa puna in aplicare sentinta justitiei definitiva si executorie in ceea ce il priveste. Postul respectiv este, insa, rivnit, de fosta ``doamna de fier`` din Consiliul Local Focsani, Mirela Bizna, alintata, uneori, si ``Elena Udrea`` a pedelistilor vrinceni. Nu prea ne dam seama de ce. Madam Bizna vrea tare de tot o functie publica, ea esuind in tentativa de a pune mina pe un post de adjunct la Directia Agricola. Unii spun ca ar arunca cu lovele - si nu numai - in niste pedelisti influenti, asa cum facea pe vremea lui Vraciu, cind dorea sa candideze la Primaria Focsani. Nu a apucat sa candideze, asa cum s-ar putea intimpla si acum cu sefia OPC. Invidiosii arunca pe piata ca Bizna ar fi sustinuta chiar si de Oprisan, din moment ce firma familiei sale a prins ceva contracte pe la investitiile din judet la care lucreaza firmele apropiate liderului PSD.
* Fosta sotie a liderului PSD Vrancea si-a schimbat masina. Distinsa doamna Ofelia a renuntat la vechiul NISSAN EX-TRAIL si conduce acum un model nou din aceeasi marca. A renuntat si la numarul 11 MAD (de la fiica Madalina), punindu-si literele de la numele sau - D.OF(elia).
* Duminica s-a sfintit Biserica Armeneasca de pe Str. Cotesti din Focsani. Renovata dupa zeci de ani de paragina, lacasul respectiv merita sa fie repus in circuitul crestin ortodox. Aglomeratie de fete bisericesti in jurul lui Epifanie la slujba de sfintire. Plus citiva oameni ``de bine``, nelipsiti de la evenimente bisericesti, desi au un caracter prea putin ortodox. Laude multe si pentru Varujan Vosganian, care a directionat ceva fonduri de la guvern pentru restaurarea bisericii pe vremea cit era ministru. Nu am auzit, insa, pe nimeni amintind de regretatul sef al Directiei pentru Cultura Vrancea - Puiu Siru - care s-a zbatut mult ca lacasurile de cult din judet sa beneficieze de fonduri guvernamentale pentru renovare si restaurare (poate ca n-am fost eu atent, imi cer scuze daca n-am auzit cind s-a vorbit despre el).

joi, 1 iulie 2010

Ciobanisme

Primarul din Nereju, Ion Pauca ``Ciobalaul``, a fost pe punctul de a-l cafti pe seful Centrului Judetean de Promovare a Patrimoniului Cultural, Dan Stoianof. Cica ploaia le-a stricat ``ploile`` celor doi vajnici sustinatori ai lui Oprisan in timpul unei adunari populare cu muzica, mincare, bautura si voie buna. Unul voia afara, celalalt inauntru. Si, pentru ca nu se intelegea cu Stoianof, lui Pauca i s-au umflat venele. Adica el, in comuna lui, cu banii lui, nu poate face cum vrea el si se impiedica de unul de la Focsani, venit sa faca ordine pe dealurile Nerejului! Mai-mai ca Pauca ``Ciobalaul`` sa puna mina pe bita si sa-l incinga putin pe Stoianof. In plus, si-a adus aminte de cum era sa-l faca ex-subprefectul (pe-atunci) Mircea acum vreo 4 ani, tot in ograda lui, in mijlocul satului. Aceasta amintire i-a tulburat si mai mult privirea (ca minte nu stim daca are) si l-a gasit pe Stoianof numai bun sa incaseze si pentru altii. Noroc cu cei din jurul lor care i-au calmat si i-au amenintat ca-i pirasc la ``domnu` presedinte``. Asa ca s-au linistit, mai ales ca nu se facea sa-l supere pe sefu`. Iar Pauca ``Ciobalaul`` s-a refugiat in padure, sa se calmeze si sa mai dea cu barda in copaci (care au mai ramas nerasi).

Mioritice

* ``Presedintele`` Vrancei a gasit vinovatii de producerea inundatiilor si de moartea celor 22 de romani luati de ape in ultima saptamina: guvernul Basescu-Boc. A dat sentinta in plenul Consiliului Judetean de miercuri. Alo, domnu` Blaga, ati auzit? Sigur ca da! Dar nu se poate supara pe prietenul Marean de la Vrancea. Face si el putina panarama electorala si-si bate joc de portocalii, ca asa-i in politica! Nici Blaga, nici Basesecu nu se supara. Se mai invirt niste contracte pe bani publici multi prin Vrancea iar Marean are grija de ``protectorii`` sai! Prietenii stiu de ce!
* Situatia de la Consiliul Local de marti, cu neincluderea pe ordinea de zi a proiectelor privind validarea a doi consilieri PDL in locul demisionarilor Mioara Lazar si Adrian Colin, a mirosit mai mult a intelegere tacita decit a razbunare politica. Pentru ca nu poti trimite documentele necesare la Primarie in ultima clipa, atunci cind stii ca PSD si angajatii din Primaria Focsani vor face tot posibilul ca sa te incurce! Confuzia creata pare ca a ajutat pe toata lumea. Fiecare si-a facut numarul si si-a rezolvat interesul. Alianta PSD-PNL a votat rapid tot ce a vrut Oprisan, fara niciun fel de problema. Consilierii PDL s-au dat victime, au parasit sala de sedinte si i-au acuzat pe pesedisti de razbunare politica si de incalcare a legii. Si gata!
* Proiectul cu trecerea padurii din Cringul Petresti in administrarea Consiliului Judetean era vital pentru Oprisan in ceea ce priveste procesul penal in care el este inculpat. Unul din punctele rechizitoriului face referire la modul in care Oprisan a hotarit ca institutia pe care o conduce (mai exact spus - o patroneaza) sa achizitioneze Complexul Turistic Caprioara. Acum, cu tot cu padurea, va flutura in instanta faptul ca acolo se va amenaja ceva util vrincenilor, cu fonduri europene, asa ca manevra de acum 6 ani e justificata, e in interesul vrincenilor bla-bla-bla... Cum se face ca 99,99 % dintre vrinceni nu au stiut ca zona Petresti va fi dezvoltata cu fonduri publice si nu le-a trecut prin cap sa cumpere terenuri prin apropiere (sau sa nu le vinda mamei Lucia, cei care aveau terenuri pe-acolo)...
* Jale mare in rindul primarilor si al sefilor de institutii publice. Nu stiu cum sa faca disponibilizarile cerute de guvern. Unii vor sa intre in concediu. Altii cauta pensionabili, gravide, posturi vacante neocupate si alte artificii numai sa nu-si piarda din electorat, din ``amicii`` cu diverse obligatii personale, economice sau politice etc. Unde-i lege, e tocmeala!