Câteva lucruri despre evenimentele fierbinţi de pe scena politică românească din această vară caniculară. Dacă priveşti cu detaşare, cu mintea întreagă, sine ira et studio, ştii ce ai de făcut în continuare. De pe margine, circoteca e chiar distractivă, însă, din păcate, e vorba de România şi nu de altă ţară. Aşa că nu prea te mai apucă râsul.
Chestia cu legea fundamentală a ţării e desuetă, am mai spus-o. Sper ca măcar articolul 16, alin. 2 să mai fie respectat - NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE.
Se amestecă la foc automat prevederi legale, ordonanţe, articole (ne)constituţionale, visuri şi frustrări personale, orgolii nemăsurate, glume de cartier, atitudini grave, lacrimi de crocodil, fapte din istorie, declaraţii ultimative, populisme de doi lei, proceduri şi regulamente, totul în numele poporului şi al democraţiei. Înseamnă că şi poporul şi democraţia au ajuns nişte femei uşoare, perverse şi masochiste. Cărora le place să-şi bată lumea joc de ele. În fine, în înţelepciunea populară sunt atât de multe cimilituri care se potrivesc întâmplărilor prezente ... Amintesc doar două:
- Pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti.
- Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face.
Să sperăm că, după ce vor termina asaltul asupra Avocatului Poporului, Parlamentului, Curţii Constituţionale, DNA, hotărârilor magistraţilor şi asupra lui Băsescu, cei din coaliţia aflată la putere se vor ţine şi de promisiunile din programul de guvernare. Că doar asta le este şi menirea! Printre priorităţile programului de guvernare, cu care cabinetul Ponta s-a prezentat în faţa poporului acum 2 luni se numără:
- reîntregirea salariilor bugetarilor;
- asigurarea de locuri de muncă;
- implementarea unei viziuni economice de lungă durată;
- toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism;
- lupta împotriva evaziunii fiscale,
- stimularea mediului de afaceri şi întărirea clasei mijlocii,
- accelerarea absorbţiei fondurilor europene;
- respectarea legilor, fără excepţii, fără derogări sau scuze,
- asigurarea independenţei sistemului judiciar şi a calităţii actului de justiţie.
Cred că nicio instituţie nu va ataca la Curtea Constituţională sau în instanţă asemenea măsuri pe care le-ar adopta Guvernul şi Parlamentul. Cred că astea sunt şi dorinţele românilor, dincolo de cine conduce o instituţie sau alta.
Încă ceva:
- e foarte important pentru USL să modifice legea referendumului, aşa cum vor ei acum. Apoi, odată modificată legea, referendumul privind suspendarea lui Băsescu se va pune uşor în aplicare şi va avea rezultatul aşteptat de iniţiatori cu sprijinul primarilor USL (plus ai UNPR, UDMR etc) care vor face ce ştiu ei mai bine - să care oamenii la vot şi să le spună clar unde trebuie să pună ştampila.
- joi, 5 iulie, e un nou termen în lungul proces în care Oprişan e inculpat pentru fapte de corupţie. Au trecut, deja, 6 ani de la primul termen. Cum se vor ''mişca'' acum magistraţii? Le-o fi intrat frica în sân după episoadele demne de Caragiale din ultimele săptămâni?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu