luni, 10 mai 2010

Brambureli si ipocrizii de criza

Isterie maxima de cind Basescu a anuntat masurile sociale dure. TV-urile si ziarele sint pline de plingaciosi, de piriciosi, de ciudosi, de pupincuristi, de demagogi si de pareri pro sau contra de doi lei. "Baronii" din sindicate si-au revenit. Noroc cu Basescu! Iar se dau smecheri ca sa-si justifice veniturile si privilegiile. Politicieni, analisti, specialisti, ziaristi si alti bagatori in seama critica sau aplauda, dupa interes, masurile anuntate. Din cind in cind apare cite o idee pertinenta, repede acoperita de ineptiile altora sau de dezinteresul asa-zisilor moderatori de emisiuni tv. Vor doar circ, urlete, zgomote, sloganuri desantate.

Nu apare nimeni sa explice, logic, concret si la obiect, cum s-a ajuns la situatia asta economica dezastruoasa. Si cam ce am putea face in ceasul al n-lea. Si sa ne arate, probat, responsabilii, incepind cu emanatii din decembrie 1989. Iliescu, Roman, Vacaroiu, Constantinescu, Stolojan, Ciorbea, R. Vasile, Nastase, Tariceanu, Basescu, Boc, Geoana s.a.m.d. Stagnarea si impartirea resurselor Romaniei din perioada 1990-1996. Crearea clientelei economico-financiare FSN-FDSN-PDSR, alcatuita, in majoritate, din fosti activisti comunisti si ofiteri de la secu. Care si-au impartit, direct sau prin intermediari, resursele si intreprinderile statului. Sub pulpana ingaduitoare a tatucului Ilici, "sarac si cinstit". Convulsiile politice din perioada cederista care au acoperit masurile de dezvoltare economica. Slabiciunile lui Emil Constantinescu. Consolidarea financiara a profitorilor guvernarii Nastase, un capitalism de cumetrie ce ne conducea spre o economie si o democratie de tip America de Sud. Se credeau zeci de ani la putere. Au venit altii. Certurile Basescu-Tariceanu. Impartirea resurselor pe noua clientela. S-a creat struto-camila PDL-PSD. Campanii electorale multe si, inevitabil, picaj economic. Mai ales ca e si criza mondiala. FMI ne arata pisica. Aminam luarea unor decizii. Pina cind?

Nu stiu daca masurile propuse de Basescu sint cele mai potrivite. Bugetarii consuma oricum mult prea mult fata de eficienta muncii lor, fata de mentalitatea si caracterul multor mincatori din banii nostri. Daca s-ar reduce odata cu salariile si impertinenta, delasarea, bataia de joc si prostia ce se manifesta in tagma lucratorilor de la stat, asta ar insemna o adevarata reforma.

Cine ne asigura ca nu vor scapa de reduceri privilegiatii din agentiile statului, din companiile nationale si regiile autonome cu capital integral de stat? Ca banii economisiti se vor folosi exact acolo unde Romania are nevoie si nu pentru satisfacerea unor clienti politici, indiferent de culoare?

La noi abia acum incepe criza. Intelegem asta, s-ar putea sa nu suferim prea mult. Nu, atunci Grecia ni se va parea doar un exercitiu de incalzire.

Sa dea startul stringerii curelei cei care ne-au si ne conduc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu