vineri, 30 aprilie 2010

Cind se va deseca mocirla din fotbalul romanesc?

Mare agitatie pe plaiurile mioritice odata cu retinerea celor mai cunoscuti arbitri focsaneni in dosarul ce vizeaza coruptia din fotbalul romanesc. Am citit astazi in presa locala o serie de articole despre acest caz. Material plat in monitorul lui Oprisan (de inteles) si ceva mai consistent in ZDV. Insa n-am citit pina acum (nici in presa nationala) o analiza a tuturor increngaturilor din fotbalul romanesc, ajuns la un nivel de taraba, exact dupa modelul multor conducatori de cluburi si asa-zisi "oameni" de fotbal. Arbitrii si celelalte persoane invinuite sau inculpate in acest dosar, deschis anul trecut, sint, practic, la stadiul de pioni in mocirla din fotbalul nostru. O mocirla patronata fara emotii de "Nasu" Sandu. O mocirla aflata mereu in expansiune prin grija unor "caractere" deosebite, gen Mitica Dragomir, clanul Becali, Adalbert Kassai, Buduru, Chivorchian, Borcea, Copos, "Tata" Jean, Romica Pascu, Netoiu s.a.m.d. Nu sint straini de situatie nici fostii arbitri Porumboiu si Craciunescu. In malaxorul mocirlei au intrat aproape toti: conducatori, sponsori, antrenori, directori, arbitri de la toate esaloanele, jucatori. Cine s-a minjit o data este patat pe vecie. Nu mai poate iesi din joc. Un exemplu din cele nenumarate: il vedeti iar zilele acestea pe investitorul-pitic de la Dinamo - Vasile Turcu - cum se agita si "ameninta" ca se retrage de la echipa MAI. Ei, as! Gargara ieftina! Va renunta Turcu sa mai sponsorizeze achipa Dinamo atunci cind generalii si coloneii din Ministerul Administratiei si Internelor se vor plictisi de banii lui. Atunci cind bosii de la MAI si IGPR vor hotari sa nu mai dea lucrari pe milioane de euro din fondurile publice firmei de constructii a lui Turcu pentru diverse reabilitari, reparatii, constructii la imobilele ce apartin acestui minister mamut. Bine, o parte din milioanele respective ateriza prin buzunarele grangurilor din minister, c-asa-s tranzactiile cu bani publici!
Sa revenim la arbitri. Toata lumea stie dar nimeni nu spune cite mii de euro trebuie sa dea orice arbitru care vrea sa treaca intr-o categorie superioara. Nu conteaza ce face la testele de specialitate, important e sa-si asigure promovarea printr-o relatie serioasa ori la LPF, ori la FRF, ori la CCA, ori la conducatorii de cluburi. Si se creeaza, astfel, o morisca a sferelor de influenta in care sint prinsi toti. Nu cistiga toti de fiecare data. Exista o lege a compensatiei, o rotatie a rezultatelor etc. Cine nu intra nici nu are sanse de reusita. Mai sint si scapari dar rare. Sint multe de spus. Cei care se ocupa de fenomenul fotbalistic ar trebui sa aiba curajul sa dezvaluie aceste increngaturi. Asa cum se face cu politicienii.
Si inca ceva de arbitrii nostri. Sa dau citeva nume din cei care manevreaza fotbalul romanesc si care au legaturi strinse cu ascensiunea in arbitraj a lui Marius Martis (si putin in privinta lui Ionica Serea): nasul Nicu Gheara, Chivorchian, Balaci, fostul arbitru de la Petrosani Ioan Danciu (unul dintre cei mai mari "combinatori" din fotbal), familia Mircea si Marian Salomir, s.a. Cu toate acestea, unii cunoscatori sustineau, acum citiva ani, ca cei doi arbitri focsaneni ar fi chiar talentati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu