luni, 25 iunie 2012

La ordinea zilei

* Lupte subterane şi negocieri intense pentru constituirea majorităţilor în consiliile locale şi, implicit, alegerea viceprimarilor pentru noul mandat 2012-2016 în comunele vrâncene dar şi în municipiile Focşani şi Adjud. Presiunile sunt mari şi au ca ''bază'' motivaţii diverse: avantaje personale şi pentru partid, cadouri şi stimulente financiare, facilităţi pentru afaceri de familie etc. Totul pentru a renunţa la propria candidatură sau pentru a vota un anumit consilier local pentru funcţia de viceprimar. Voturile pentru asigurarea minimei majorităţi se iau la bucată, în funcţie de ''preţul'' consilierului respectiv. Se porneşte de la circa 20.000 lei (cam cât e indemnizaţia de consilier local într-o comună, timp de 4 ani) şi se bate spre 10.000 de euro.
* Presiunile cele mai mari par a fi pe consilierii partidului lui Dan Diaconescu precum şi pe unii independenţi. Aceştia pot înclina balanţa în vreo 30 de comune şi sunt curtaţi, deopotrivă, de USL şi PDL. În circa o lună vom trage linie şi vom vedea rezultatele negocierilor, care cum şi-a rezolvat majorităţile şi posturile de viceprimari.
* Nu trebuie ocolite nici disputele locale dintre PSD şi PNL. Sunt multe localităţi unde reprezentanţii celor 2 partide negociază separat cu PDL şi PPDD pentru obţinerea unor avantaje locale, inclusiv viceprimari, dincolo de înţelegerile şi protocoalele USL. De exemplu, la Focşani, PNL ar putea rămâne cu 3 consilieri locali, în loc de 4. Cel de-al patrulea nu a fost, încă, validat. PSD ar putea cere, în schimbul unui fotoliu de viceprimar, ca PNL să cedeze cel de-al patrulea post de consilier local. Şi sunt mai multe de discutat ... Stai să vezi la instituţiile deconcentrate!
* Continuă telenovela Năstase, pentru că altfel nu o pot caracteriza după cum evoluează lucrurile, precum şi după avalanşa de declaraţii sforăitoare şi populiste, din toate părţile. Explicaţiile confuze ale ministrului Ioan Rus (demne de Igaş sau Udrea, nu de un om cu un asemenea nivel intelectual), declaraţiile amestecate ale prietenilor-medici ai lui Năstase, presiunile avocaţilor celebri şi influenţi, intervenţiile politicienilor USL ne demonstrează (pentru a câta oară?) precaritatea şi interpretabilitatea legilor româneşti. Iar Constituţia ... e doar într-o broşură de prin biblioteci. Articolul 16 - nimeni nu e mai presus de lege - a devenit, deja, desuet când vedem ce se întâmplă în ultimele zile. Ba, mai mult, s-ar putea crea un precedent periculos pentru România. Adică orice condamnat la închisoare cu executare ar putea găsi diverse tertipuri de a beneficia de tratament preferenţial, mai ales dacă suferă de vreo boală. Plus că mulţi se pot îmbolnăvi subit sau pot avea probleme cardiace, de hipertensiune sau diabetice, pe fond de stres, când văd poliţişti sau procurori, când aud sentinţa judecătorească sau când sunt conduşi spre arest.
* Şi ... să nu uit. Ce declaraţii au dat în faţa procurorilor anticorupţie constructorii din Vrancea prezenţi la celebrul simpozion ''Trofeul Calităţii'' din 2004 al Inspectoratului de Stat în Construcţii? Or fi mărturisit CÂT, de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni, ba chiar cu avânt patriotic şi creştinesc (ce-am mai râs!!!!), au decartat pentru campania lui Năstase? N-ar vrea să organizeze o conferinţă de presă alde Corneliu, Florin, Cornel, Didi, Andrei, Mircea şi ceilalţi constructori de pe malurile Milcovului care au contribuit la campania electorală a lui Năstase din 2004 (şi nu numai), la anchetarea şi condamnarea aceluiaşi Năstase? Fapta recunoscută e pe jumătate iertată! Plus că s-ar putea hotărî că s-a cam prescris...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu