joi, 21 iunie 2012

Cazul Năstase, pe scurt

Câteva considerații, pe scurt, despre subiectul fierbinte al acestei perioade, dacă nu cumva al anului 2012: condamnarea definitivă la închisoare cu executare a lui Adrian Năstase și tentativa acestuia de sinucidere.
* În primul rând, decizia instanței supreme a fost în unanimitate, cei 5 judecători ai completului Înaltei Curți de Casație și Justiție având aceeași opinie. Conform legii, pentru că persoana condamnată are peste 60 de ani, aceasta va efectua doar o treime din pedeapsă, adică 8 luni din condamnarea de 2 ani. Doar dacă Năstase va mai primi vreo condamnare în celelalte procese în care este inculpat, chiar și cu suspendare, perioada detenției va fi completă.
* Încep speculațiile și scenariile, doar suntem români, nu-i așa? Să fie această sentință un precedent? Să fie un semnal clar pentru inculpații-persoane publice ale căror dosare tărăgănează prin sertarele procurorilor sau pe mesele judecătorilor? Iată câteva exemple de asemenea dosare, majoritatea vizând acte de corupție: Mazăre&Constantinescu, Falcă, Oprișan, Cătălin Voicu, Poteraș, Dan Pasat, Monica Iacob Ridzi, Mitrea, Mitică Dragomir ș.a.
* I se arată, cumva, pisica lui Ponta? Sau i se transmite vreun mesaj lui Băsescu, pentru când va părăsi Palatul Cotroceni?
* Se vor urgenta procedurile de înlocuire a procurorului șef al DNA Daniel Morar și a procurorului general Laura Codruța Kovesi? Se vor face niște schimbări precipitate prin Înalta Curte de Casație și Justiție sau prin Consiliul Superior al Magistraturii?
* Am înțeles că avocații pregătesc o acțiune la CEDO. Totul depinde și de hotărârea familiei Năstase. Plus că se vorbește de un eventual decret de grațiere din partea președintelui Traian Băsescu.
* Stresat și obosit, ”cârlanul” Ponta a scăpat-o pe la miezul nopții: ”mă întreb dacă Băsescu este fericit acum”!!!!??? Ipotetic vorbind, dacă peste ceva ani Emil Boc, fost prim ministru și președinte al fostului partid de guvernământ, ar ajunge într-o situație asemănătoare precum cea a lui Năstase, Ponta ar mai declara ziariștilor, de exemplu: mă întreb dacă Antonescu/ Oprescu este fericit acum?
* Politicul și interesele economico-financiare au învrăjbit și au creat o falie adâncă între ziariști/ analiști/ comentatori și alți dătători cu părerea prin presă. Nu se mai poate exprima o opinie că imediat persoana respectivă e catalogată într-un fel sau altul. Se pun etichete și se adresează invective între jurnaliști și comentatori mai ceva ca între politicieni. Păcat.
* Se observă, de 22 de ani, că, atunci când politicieni, magistrați, afaceriști, interlopi, polițiști, artiști ajung la mâna justiției, se găsesc mereu vicii de procedură, se caută nod în papură, că de ce a venit devreme și nu mai târziu, că au venit 5 și nu 3, că au venit pe seară și nu dimineața, că s-a întâmplat iarna și nu vara, că ploua și nu era soare, că era caniculă și nu viscol, că planetele nu s-au aliniat când trebuia, că era lună plină și alte asemenea aberații. Când sunt condamnați oameni necunoscuți publicului nu-și pune nimeni niciun fel de întrebare și nu se încearcă tot felul de filosofii și populisme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu