Câteva consideraţii la o zi după alegerile locale din 10 iunie de pe plaiurile mioritice. În primul rând, rezultatele au confirmat poziţia dominantă a PSD în judeţ. Acest partid domină Vrancea din 1990, sub forme diverse, iar Oprişan nu a întâlnit, până acum, contracandidaţi serioşi. În al doilea rând, rezultatele de duminică se înscriu în tendinţa naţională crescătoare a USL şi, bineînţeles, cea descrescătoare a PDL. În al treilea rând, rezultatele confirmă slaba organizare şi mobilizare a organizaţiei PDL Vrancea, confruntată cu prea multe tensiuni, compromisuri de moment, experimente şi decizii bizare. Când scriu aceste rânduri, se cam ştiu, neoficial, următoarele rezultate: Oprişan a obţinut circa 75% din voturi, USL a luat aproape 70% la Consiliul Judeţean şi 60 de primării. PDL a câştigat 9 posturi de primar iar celelalte 4 au fost câştigate de independenţi, cel puţin 3 dintre aceştia fiind susţinuţi din umbră de PSD. Chiar dacă reprezentanţii săi au câştigat 9 primării, PDL a pierdut mult la votul politic, atât la Consiliul Judeţean, la Consiliul Local Focşani cât şi pe ansamblul consiliilor locale din judeţ. În schimb, PNL a ieşit puţin şifonat din alegerile de duminică, pierzând 3 din cele 17 posturi de primar câştigate în 2008. Iar alţi primari PNL au avut ceva emoţii până la finalizarea numărării voturilor în comunele lor, precum Slobozia Bradului, Homocea, Vizantea Livezi sau Andreiaşu de Jos. Rezultatul peneliştilor vrânceni pare surprinzător, dacă ne gândim la faptul că acum au candidat împreună cu pesediştii şi, teoretic, nu era loc de emoţii. Dar în comunele pierdute s-a folosit cu succes modelul ''independenţilor'', cu care Oprişan a avut sorţi de izbândă anul trecut la Tulnici. În aproape 20 de comune s-a schimbat edilul şef. În unele cazuri era de aşteptat, în altele au fost rezultate surprinzătoare. Nu au contat, nici de această dată, problemele cu legea avute de mulţi candidaţi de-a lungul anilor (unele nu s-au încheiat). Poliţia a închis ochii şi chiar a protejat campania roşie agresivă derulată cam în tot judeţul.
Din rezultatele alegerilor de duminică ar trebui să înţelegem că celor mai mulţi focşăneni le place oraşul sub toate aspectele sale: urbanism, utilităţi, străzi, mediu, locuri de joacă, locuri de muncă, siguranţă, petrecerea timpului liber etc. Tot aşa, înţelegem că judeţul este aproape de idealurile majorităţii vrâncenilor, din moment ce trandafirii roşii au fost şi mai adânc înfipţi în glia mioritică. Putem spune - să ne fie de bine, nu?
După aceste rezultate, Oprişan va solicita mai multe funcţii şi avantaje din partea cabinetului Ponta. La PNL s-ar putea produce anumite schimbări. Se vorbeşte, în cercuri restrânse, de un fel de proiect de predare a puterii în filiala judeţeană, între Nini Săpunaru şi mai noul penelist Laurenţiu Ţigăeru Roşca. Vorbim cu altă ocazie despre asta. Iar la PDL s-ar impune o schimbare radicală. Dar cu cine? Sub ce formă? E oportun până la alegerile parlamentare sau după aceea? La fel, mai vorbim...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu