joi, 28 iunie 2012

Despre Constituţie şi nu numai

* În 2003, românii au votat o Constituţie creată de tandemul Iliescu-Năstase. Pe baza acesteia s-au petrecut toate cele de până acum. A fost o lege fundamentală a statului român concepută special pentru ipotetica guvernare PSD şi după alegerile din 2004, cu Năstase-preşedinte şi Geoană-prim ministru. Iar Iliescu deasupra tuturor, tătucul naţiunii. Alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2004 le-au dat planurile peste cap iar hibele Constituţiei au început să fie exploatate.
* În Constituţia creată de oamenii PSD sunt prevederi clare referitoare la Curtea Constituţională, ca garant suprem al legii fundamentale a statului român. Sunt stabilite atribuţiile CCR cu privire la constituţionalitatea actelor normative şi la conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice. Iar articolul 147, alin. 4 stipulează că deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii.
* PSD, PDL, PNL, Băsescu, Avocatul Poporului, instanţe judecătoreşti etc au apelat de-a lungul anilor la opinia Curţii Constituţionale. Iar verdictele nu au fost, normal, pe placul tuturor. Dar au fost respectate, conform Constituţiei. Iar până la Ponta&comp nimeni nu şi-a permis să critice dur şi chiar să ameninţe cu desfiinţarea această instituţie stabilită prin legea fundamentală a ţării.
* În 2009, Curtea Constituţională a dat verdict de neconstituţionalitate, la sesizarea multor parlamentari PSD, actelor normative ale cabinetului Boc ce vizau înlocuirea directorilor instituţiilor deconcentrate.
* Nu cu mult timp în urmă, Curtea Constituţională a stabilit ca neconstituţional modul în care guvernul impozitează şi reţine bani din cuantumul pensiilor.
* Tot Curtea Constituţională stabilise ca neconstituţională decizia guvernului de micşorare a pensiilor cu 15%.
* Curtea Constituţională a stabilit, zilele trecute, că preşedintele României, indiferent de numele său, este reprezentantul statului român, conform articolelor din Constituţia creată pentru Năstase&comp în 2003.
* În perioada 2000-2004, Băsescu, Tăriceanu, Antonescu şi ceilalţi din PNL-PD criticau peste tot şi acuzau politizarea tuturor instituţiilor publice, inclusiv cele din aparatul justiţiei. După 2004, PSD arată cu degetul spre ceilalţi, cu aceleaşi acuzaţii.
* Din opoziţie, toate partidele clamează profesionalismul şi nu politicianismul. Când ajung la guvernare, priorităţile şi acţiunile concrete se schimbă radical. Ponta&Crin îi criticau pe pedelişti de politizarea instituţiilor publice. Odată preluate frâiele guvernării, PSD şi PNL au înlocuit în mare viteză diverşi directori şi şefi din structurile guvernamentale, agenţii, autorităţi publice, prefecturi, companii naţionale etc cu propria clientelă de partid. 
* La începutul anului, opoziţia PSD-PNL iniţiase în Parlament un proiect de lege privind majorarea salariilor bugetarilor cu 15% în prima jumătate a acestui an. Zilele trecute, noua majoritate guvernamentală PSD-PNL a respins, în Parlament, acest proiect de lege iniţiat chiar de ei acum câteva luni.
* Aproape toţi politicienii din România au cam pus batista pe ţambal şi acceptă, tacit, toate atitudinile, acţiunile şi măsurile adoptate de cabinetul Ponta. Indiferent de partid, pe de o parte, şi de legalitate, normalitate, legitimitate, moralitate, pe de altă parte. Câteva voci izolate mai iau atitudine clară şi explică derapajele puterii. Opoziţia PDL e sublimă dar ... pe la colţuri. Noul lider Vasile Blaga şi-a negociat poziţia cu actuala putere şi nu e cazul ca alde Ponta, Crin&comp să fie prea mult deranjaţi. Unde sunt cei de la PDL care se băteau cu pumnul în piept că sunt mari şi tari? Alde Berceanu, Udrea, Anastase, Flutur, Baconschi, Oltean ş.a.? Au, cumva, ceva bube-n cap şi stau cu capul la cutie? Nu mai au puterea şi le e frică să se contreze cu Ponta&comp?
* Încă de la preluarea primului său mandat de preşedinte, Băsescu a avut o relaţie tensionată cu magistraţii. Acum, vedem că procurorii şi judecătorii sunt, practic, puşi la zid de Ponta, Corlăţean, Şova şi alţi lideri USL. Unii dintre ăştia vorbesc chiar de posibilitatea revizuirii unor sentinţe judecătoreşti, dacă nu le convin lor (!!!???!!??), după modelul Iliescu din prima parte a anilor '90. Mai contează, de exemplu, art. 16 din Constituţie care prevede că nimeni nu este mai presus de lege? Sau articolele referitoare la drepturile şi libertăţile cetăţenilor? Ce să mai spunem de art. 124, alin. 3 - judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii?

luni, 25 iunie 2012

La ordinea zilei

* Lupte subterane şi negocieri intense pentru constituirea majorităţilor în consiliile locale şi, implicit, alegerea viceprimarilor pentru noul mandat 2012-2016 în comunele vrâncene dar şi în municipiile Focşani şi Adjud. Presiunile sunt mari şi au ca ''bază'' motivaţii diverse: avantaje personale şi pentru partid, cadouri şi stimulente financiare, facilităţi pentru afaceri de familie etc. Totul pentru a renunţa la propria candidatură sau pentru a vota un anumit consilier local pentru funcţia de viceprimar. Voturile pentru asigurarea minimei majorităţi se iau la bucată, în funcţie de ''preţul'' consilierului respectiv. Se porneşte de la circa 20.000 lei (cam cât e indemnizaţia de consilier local într-o comună, timp de 4 ani) şi se bate spre 10.000 de euro.
* Presiunile cele mai mari par a fi pe consilierii partidului lui Dan Diaconescu precum şi pe unii independenţi. Aceştia pot înclina balanţa în vreo 30 de comune şi sunt curtaţi, deopotrivă, de USL şi PDL. În circa o lună vom trage linie şi vom vedea rezultatele negocierilor, care cum şi-a rezolvat majorităţile şi posturile de viceprimari.
* Nu trebuie ocolite nici disputele locale dintre PSD şi PNL. Sunt multe localităţi unde reprezentanţii celor 2 partide negociază separat cu PDL şi PPDD pentru obţinerea unor avantaje locale, inclusiv viceprimari, dincolo de înţelegerile şi protocoalele USL. De exemplu, la Focşani, PNL ar putea rămâne cu 3 consilieri locali, în loc de 4. Cel de-al patrulea nu a fost, încă, validat. PSD ar putea cere, în schimbul unui fotoliu de viceprimar, ca PNL să cedeze cel de-al patrulea post de consilier local. Şi sunt mai multe de discutat ... Stai să vezi la instituţiile deconcentrate!
* Continuă telenovela Năstase, pentru că altfel nu o pot caracteriza după cum evoluează lucrurile, precum şi după avalanşa de declaraţii sforăitoare şi populiste, din toate părţile. Explicaţiile confuze ale ministrului Ioan Rus (demne de Igaş sau Udrea, nu de un om cu un asemenea nivel intelectual), declaraţiile amestecate ale prietenilor-medici ai lui Năstase, presiunile avocaţilor celebri şi influenţi, intervenţiile politicienilor USL ne demonstrează (pentru a câta oară?) precaritatea şi interpretabilitatea legilor româneşti. Iar Constituţia ... e doar într-o broşură de prin biblioteci. Articolul 16 - nimeni nu e mai presus de lege - a devenit, deja, desuet când vedem ce se întâmplă în ultimele zile. Ba, mai mult, s-ar putea crea un precedent periculos pentru România. Adică orice condamnat la închisoare cu executare ar putea găsi diverse tertipuri de a beneficia de tratament preferenţial, mai ales dacă suferă de vreo boală. Plus că mulţi se pot îmbolnăvi subit sau pot avea probleme cardiace, de hipertensiune sau diabetice, pe fond de stres, când văd poliţişti sau procurori, când aud sentinţa judecătorească sau când sunt conduşi spre arest.
* Şi ... să nu uit. Ce declaraţii au dat în faţa procurorilor anticorupţie constructorii din Vrancea prezenţi la celebrul simpozion ''Trofeul Calităţii'' din 2004 al Inspectoratului de Stat în Construcţii? Or fi mărturisit CÂT, de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni, ba chiar cu avânt patriotic şi creştinesc (ce-am mai râs!!!!), au decartat pentru campania lui Năstase? N-ar vrea să organizeze o conferinţă de presă alde Corneliu, Florin, Cornel, Didi, Andrei, Mircea şi ceilalţi constructori de pe malurile Milcovului care au contribuit la campania electorală a lui Năstase din 2004 (şi nu numai), la anchetarea şi condamnarea aceluiaşi Năstase? Fapta recunoscută e pe jumătate iertată! Plus că s-ar putea hotărî că s-a cam prescris...

sâmbătă, 23 iunie 2012

De weekend

* Este o surpriză total neplăcută când văd, de câteva zile, jurnalişti, comentatori, analişti care-şi dau cu părerea despre cazul Năstase. Atitudini periculoase chiar pentru democraţie şi multe devieri de la subiect. Aproape numai emoţii, interese politice, (re)sentimente personale, câştiguri financiare, scopuri electorale, indiferent din ce unghiuri priveşti. Calmul, echilibrul, deontologia, logica, sine ira et studio etc - doar poveşti şi teorii din cărţi. S-au pierdut în mocirla post-decembristă.
* Plus că am aflat, din parte unor oameni pe care îi suspectam că sunt normali la cap, că tentativa de sinucidere şi actul suicidal în sine reprezintă fapte de curaj şi demnitate!!!??? Se vor schimba, cu această ocazie, teoriile psihologiei, psihanalizei, filosofiei, istoriei, logicii ş.a.m.d.? Ca să nu mai amintim şi de valorile religiei creştine.
* Nu-l pot ocoli pe tătuca Ilici, cel care ne dă mereu lecţii de democraţie. Cică ''reporterii ca o haită înfometată de ştiri care au agravat starea de stres'' şi ''pripa nemotivată'' a poliţiştilor care au venit seara să-l ducă la arest au condus la tentativa de sinucidere a lui Năstase!!!??? Şi, când colo, ministrul de interne Ioan Rus, membru PSD, a recunoscut că vorbise cu Năstase şi i se păruse că acesta intenţiona să facă un gest necugetat. Prin urmare, ministrul de interne a trimis mai repede poliţiştii şi un echipaj de ambulanţă la reşedinţa familiei Năstase. Iar ăştia i-au salvat viaţa!!!Bre, moş Ilici, mai lasă-ne cu teoriile matale! Destul că ne-ai îngropat în anii '90 de nici acum nu zărim o rază de soare!
* Remarc o nervozitate nejustificată a liderilor USL în ultima vreme, deşi au aproape totul la dispoziţie. Or fi înţeles că ''victoria'' lui Ponta în cazul întrunirii Consiliului European de la Bruxelles ar putea reprezenta un dar otrăvit? Asemenea ''victorii'' în faţa lui Băsescu să nu le adoarmă simţurile politice! Băsescu e interesat să-i ţină în tensiune şi să puncteze în interior, aici se luptă cu USL. Iar până acum simţurile politice ale lui Băsescu s-au dovedit mai ascuţite decât cele ale adversarilor.
* Se apropie numirea lui Vasile Blaga drept preşedinte al PDL. Că nu se poate spune alegere din moment ce e singurul candidat. Blaga e departe de porecla sa. El a fost ''buldog'' doar sub coordonarea lui Băsescu. Atunci când a fost lăsat din braţe s-a dovedit a fi doar un ''pechinez''. Ba unul care mai trădează propria curte, din când în când, pe sub gard. E posibil ca, până după alegerile din toamnă, să se instaleze calmul în PDL. Dacă pedeliştii vor fi, însă, prea liniştiţi de acum încolo, atunci şi rezultatul alegerilor parlamentare va fi în jurul unui ''liniştitor'' 10%. Numai bun pentru Blaga. Cred că liderii, membrii şi simpatizanţii portocalii (sau verzulii sau violeţi sau ...) ar trebui să se întrebe dacă preluarea frâielor în partid de către Vasile Blaga ar reprezenta un pas înainte sau un pas înapoi.  

joi, 21 iunie 2012

Cazul Năstase, pe scurt

Câteva considerații, pe scurt, despre subiectul fierbinte al acestei perioade, dacă nu cumva al anului 2012: condamnarea definitivă la închisoare cu executare a lui Adrian Năstase și tentativa acestuia de sinucidere.
* În primul rând, decizia instanței supreme a fost în unanimitate, cei 5 judecători ai completului Înaltei Curți de Casație și Justiție având aceeași opinie. Conform legii, pentru că persoana condamnată are peste 60 de ani, aceasta va efectua doar o treime din pedeapsă, adică 8 luni din condamnarea de 2 ani. Doar dacă Năstase va mai primi vreo condamnare în celelalte procese în care este inculpat, chiar și cu suspendare, perioada detenției va fi completă.
* Încep speculațiile și scenariile, doar suntem români, nu-i așa? Să fie această sentință un precedent? Să fie un semnal clar pentru inculpații-persoane publice ale căror dosare tărăgănează prin sertarele procurorilor sau pe mesele judecătorilor? Iată câteva exemple de asemenea dosare, majoritatea vizând acte de corupție: Mazăre&Constantinescu, Falcă, Oprișan, Cătălin Voicu, Poteraș, Dan Pasat, Monica Iacob Ridzi, Mitrea, Mitică Dragomir ș.a.
* I se arată, cumva, pisica lui Ponta? Sau i se transmite vreun mesaj lui Băsescu, pentru când va părăsi Palatul Cotroceni?
* Se vor urgenta procedurile de înlocuire a procurorului șef al DNA Daniel Morar și a procurorului general Laura Codruța Kovesi? Se vor face niște schimbări precipitate prin Înalta Curte de Casație și Justiție sau prin Consiliul Superior al Magistraturii?
* Am înțeles că avocații pregătesc o acțiune la CEDO. Totul depinde și de hotărârea familiei Năstase. Plus că se vorbește de un eventual decret de grațiere din partea președintelui Traian Băsescu.
* Stresat și obosit, ”cârlanul” Ponta a scăpat-o pe la miezul nopții: ”mă întreb dacă Băsescu este fericit acum”!!!!??? Ipotetic vorbind, dacă peste ceva ani Emil Boc, fost prim ministru și președinte al fostului partid de guvernământ, ar ajunge într-o situație asemănătoare precum cea a lui Năstase, Ponta ar mai declara ziariștilor, de exemplu: mă întreb dacă Antonescu/ Oprescu este fericit acum?
* Politicul și interesele economico-financiare au învrăjbit și au creat o falie adâncă între ziariști/ analiști/ comentatori și alți dătători cu părerea prin presă. Nu se mai poate exprima o opinie că imediat persoana respectivă e catalogată într-un fel sau altul. Se pun etichete și se adresează invective între jurnaliști și comentatori mai ceva ca între politicieni. Păcat.
* Se observă, de 22 de ani, că, atunci când politicieni, magistrați, afaceriști, interlopi, polițiști, artiști ajung la mâna justiției, se găsesc mereu vicii de procedură, se caută nod în papură, că de ce a venit devreme și nu mai târziu, că au venit 5 și nu 3, că au venit pe seară și nu dimineața, că s-a întâmplat iarna și nu vara, că ploua și nu era soare, că era caniculă și nu viscol, că planetele nu s-au aliniat când trebuia, că era lună plină și alte asemenea aberații. Când sunt condamnați oameni necunoscuți publicului nu-și pune nimeni niciun fel de întrebare și nu se încearcă tot felul de filosofii și populisme.

miercuri, 20 iunie 2012

Adunate

* Vechea zicală românească - nu ştie bărbatul ce ştie tot satul - se potriveşte foarte bine cu ieşirea nervoasă, haotică şi neinspirată a lui Nini Săpunaru după ce ''strategul'' PNL Vrancea, Kanty Popescu, nu a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Asta a venit în continuarea pierderii de către PNL a 3 posturi de primari la alegerile din 10 iunie în faţa unor candidaţi ''independenţi''. Ca bonus, Nini a primit şi o muştruluială de la ''fratele'' Crin. Atenţie, urmează alegerile parlamentare de la toamnă! Poate apare un candidat ''independent'' cu şanse în colegiul lui Nini! Sau, şi mai rău, forţe ''oculte'' vor sprijini chiar candidatul altui partid în zona respectivă. Laurenţiu se antrenează, deja, pentru preluarea frâielor în PNL Vrancea.
* Lupte la sânge în PDL. Normal. Trebuia să vină şi momentul în care să se spargă buboiul. Se pare că aşa-zisul buldog Blaga (în realitate cam pechinez) ar avea cele mai mari şanse să ocupe fotoliul de preşedinte al PDL. Pe cine vor mai atrage pedeliştii în următoarele luni şi câtă mobilizare va fi pentru alegerile parlamentare în rândurile portocaliilor (sau în ce altă culoare se vor mai transforma)?
* ''Cârlanul'' Victoraş e acuzat că şi-a pus semnătura pe nişte pagini ştiinţifice de drept internaţional care nu i-ar aparţine. Nu ne mai miră nimic în ţara asta. Sunt atât de mulţi ''doctori'' în România, în toate domeniile, încât a devenit o banalitate un asemenea titlu ştiinţific.
* În tragedia care a zguduit comunitatea vrânceană - şi nu numai - şi-a băgat coada şi Oprişan. Ce treabă are el cu acţiunile organelor de anchetă în cazul uciderii preotului Tudor Marin, n-am înţeles. Atitudinea preşedintelui PSD Vrancea şi politizarea tragediei au lăsat un gust amar.
* Săptămâna trecută s-au împlinit 22 de ani de la mineriada din iunie 1990. Doar pe ici-colo am văzut amintit acest moment sângeros, de învrăjbire a românilor contra românilor. O femeie de 39 de ani şi-a scris povestea crudă trăită în acele zile în Bucureşti. Nadire Omer, designer de bijuterii, a rememorat experienţa proprie traumatizantă din însângeratul 13-15 iunie 1990 din Piaţa Universităţii. O găsiţi pe pagina ei personală sau pe hotnews.ro. De-a lungul anilor am citit şi ascultat nenumărate mărturisiri cutremurătoare ale celor care au fost bătuţi, scuipaţi, înjuraţi, alergaţi, schingiuiţi, umiliţi de hoardele minerilor, ale oamenilor ''de bine'' şi ale altor categorii de ''mineri'' cu care se mândreşte, de 22 de ani, tătuca Ilici. Mulţumim din inimă tovarăşului Iliescu pentru democraţia originală, valorile, principiile şi personajele pe care le-a promovat începând cu Decembrie '89 şi până astăzi.

joi, 14 iunie 2012

Resturi de la alegeri

* Incendierea celor două capuri tractor de la Tulnici, cu câteva zile înaintea alegerilor locale, pare a se îndrepta spre un caz cu autori necunoscuţi. Cel puţin aşa susţin cei care cunosc bine situaţia, problemele şi interesele politice şi economice din zonă. Şefii de prin instituţiile care se ocupă cu protejarea legii şi siguranţei cetăţeanului (ce limbaj de lemn am găsit!!!) nu prea se dau în vânt să-i găsească pe cei responsabili. Mai ales că mesajul valului politic actual este în acord cu anumiţi piromani.
* Nişte oameni din Andreiaşu de Jos, nemulţumiţi de desfăşurarea scrutinului de duminică, au venit la Focşani să protesteze în faţa Consiliului Judeţean, acolo unde funcţiona Biroul Electoral Judeţean Vrancea. Poliţiştii le-au făcut şicane şi au încercat să-i întoarcă din drum iar când au ajuns, în sfârşit, la Focşani, şi-au intrat în rol jandarmii, care nu le-au permis oamenilor să se manifeste în faţa CJV. Oamenii legii i-au blocat pe cei din Andreiaşu pe aleile şi băncile din parc, pe motiv că nu au autorizaţie de protest. Dar în urmă cu ceva vreme cum de au permis, aceiaşi oameni ai legii, unor cetăţeni să manifesteze, tot fără autorizaţie, în faţa sediului administraţiei judeţene? Cum e treaba cu legea? Nu-i aşa că structurile MAI din Vrancea sunt echidistante, neimplicate politic şi neînţepate de spinii trandafirilor roşii?
* În unele zone, inclusiv prin comunele vrâncene, PDL a obţinut rezultate pozitive neaşteptate la scrutinul de duminică. Însă pedeliştii au fost traşi în jos (în afara trădărilor ştiute şi a celor din culise) de rezultatele slabe obţinute în zonele considerate fiefuri PDL. Practic, cei care se băteau cu pumnul în piept că sunt mari şi tari au înregistrat rezultate slabe sau chiar foarte slabe: Flutur la CJ Suceava, Ostaficiuc la Timiş, Popescu la Dîmboviţa, Oltean la Bistriţa Năsăud, Tişe la CJ Cluj, Anastase la Ploieşti, Tarhon la Tulcea, Berceanu la Dolj, chiar şi Ştefan-Pinalti la Neamţ. Deasupra tuturor se află, în egală măsură, responsabili de rezultatele alegerilor locale, blonda Udrea şi buldogul Blaga. Cât despre Boc ... se pare că lui i se potriveşte doar fotoliul de primar în Cluj Napoca.
* Încep controalele şi presiunile la sânge la firmele private din judeţ. Scopul, simplu şi istoric: taxe de protecţie roşie. Urmează campania din toamnă şi e nevoie de lovele. Celebra expresie ''Ciocu' mic, că acuma noi suntem la putere!'' este aplicabilă oricărei puteri politice în România. Dacă, cumva, le trece prin cap să refuze, patronii au la ''dispoziţie'' o paletă limitată de soluţii. Dar convingătoare. S-ar porni de la amenzi de 10.000 lei şi s-ar putea ajunge - şi depăşi - 100.000 lei. În funcţie de cifra de afaceri şi de toanele lu' Marean. Apoi, ultimul pas - închiderea afacerii.
* Aflarăm că Oprişan se declară supărat pe Săpunaru că a primit-o în PNL pe Sorina Plăcintă cu braţele deschise. Spunea ceva de imagine publică, afaceri, guvernarea portocalie şi alte bla-bla-uri demagogice. El e supărat, în realitate, de faptul că senatorul ex-PDL s-a înscris în PNL şi nu în PSD.

luni, 11 iunie 2012

Din urna cu buletine

Câteva consideraţii la o zi după alegerile locale din 10 iunie de pe plaiurile mioritice. În primul rând, rezultatele au confirmat poziţia dominantă a PSD în judeţ. Acest partid domină Vrancea din 1990, sub forme diverse, iar Oprişan nu a întâlnit, până acum, contracandidaţi serioşi. În al doilea rând, rezultatele de duminică se înscriu în tendinţa naţională crescătoare a USL şi, bineînţeles, cea descrescătoare a PDL. În al treilea rând, rezultatele confirmă slaba organizare şi mobilizare a organizaţiei PDL Vrancea, confruntată cu prea multe tensiuni, compromisuri de moment, experimente şi decizii bizare. Când scriu aceste rânduri, se cam ştiu, neoficial, următoarele rezultate: Oprişan a obţinut circa 75% din voturi, USL a luat aproape 70% la Consiliul Judeţean şi 60 de primării. PDL a câştigat 9 posturi de primar iar celelalte 4 au fost câştigate de independenţi, cel puţin 3 dintre aceştia fiind susţinuţi din umbră de PSD. Chiar dacă reprezentanţii săi au câştigat 9 primării, PDL a pierdut mult la votul politic, atât la Consiliul Judeţean, la Consiliul Local Focşani cât şi pe ansamblul consiliilor locale din judeţ. În schimb, PNL  a ieşit puţin şifonat din alegerile de duminică, pierzând 3 din cele 17 posturi de primar câştigate în 2008. Iar alţi primari PNL au avut ceva emoţii până la finalizarea numărării voturilor în comunele lor, precum Slobozia Bradului, Homocea, Vizantea Livezi sau Andreiaşu de Jos. Rezultatul peneliştilor vrânceni pare surprinzător, dacă ne gândim la faptul că acum au candidat împreună cu pesediştii şi, teoretic, nu era loc de emoţii. Dar în comunele pierdute s-a folosit cu succes modelul ''independenţilor'', cu care Oprişan a avut sorţi de izbândă anul trecut la Tulnici. În aproape 20 de comune s-a schimbat edilul şef. În unele cazuri era de aşteptat, în altele au fost rezultate surprinzătoare. Nu au contat, nici de această dată, problemele cu legea avute de mulţi candidaţi de-a lungul anilor (unele nu s-au încheiat). Poliţia a închis ochii şi chiar a protejat campania roşie agresivă derulată cam în tot judeţul.
Din rezultatele alegerilor de duminică ar trebui să înţelegem că celor mai mulţi focşăneni le place oraşul sub toate aspectele sale: urbanism, utilităţi, străzi, mediu, locuri de joacă, locuri de muncă, siguranţă, petrecerea timpului liber etc. Tot aşa, înţelegem că judeţul este aproape de idealurile majorităţii vrâncenilor, din moment ce trandafirii roşii au fost şi mai adânc înfipţi în glia mioritică. Putem spune - să ne fie de bine, nu?
După aceste rezultate, Oprişan va solicita mai multe funcţii şi avantaje din partea cabinetului Ponta. La PNL s-ar putea produce anumite schimbări. Se vorbeşte, în cercuri restrânse, de un fel de proiect de predare a puterii în filiala judeţeană, între Nini Săpunaru şi mai noul penelist Laurenţiu Ţigăeru Roşca. Vorbim cu altă ocazie despre asta. Iar la PDL s-ar impune o schimbare radicală. Dar cu cine? Sub ce formă? E oportun până la alegerile parlamentare sau după aceea? La fel, mai vorbim...  

vineri, 8 iunie 2012

Electorale de Vrancea

* Pe 10 iunie, hai la vot! Nu lăsa pe alţii să decidă în locul tău! Nu lăsa pe alţii să-ţi folosească în mod fraudulos dreptul de vot! Cu cât mai mulţi votanţi, cu atât se reduc eventualele fraude iar rezultatele scrutinului sunt mai aproape de realitate! Aşa că - exprimă-ţi dreptul constituţional de vot duminică, 10 iunie! E foarte important! Durează doar câteva minute.
* Judeţul a fost împânzit de culoarea roşie. Sunt unele zone în care abia zăreşti, timid, câte un afiş sau banner de altă culoare. Democraţie, ce mai! Se folosesc metode de acţiune ''electorală'' ca în 1945 sau ca în prima parte a anilor '90. Doar roşu, alţii au interzis! Hoarde de maşini străbat străzile oraşelor sau comunelor pentru a monitoriza şi proteja afişajul electoral roşu şi pentru a-i intimida pe cei care nu se declară dinainte învinşi, precum taurul la coridă. ''Pelerinajul'' ăsta auto are loc mai ales noaptea. Şi se folosesc, în multe locuri, autovehicule ce aparţin instituţiilor publice. Plus angajaţii primăriilor care nu crâcnesc în faţa primarilor roşii. E bine în Vrancea, nu-i aşa?
* Se remarcă o presiune a activiştilor PSD în localităţile unde sondajele proprii, păstrate pentru uzul lor, dau rezultate negative neaşteptate. Oricum, departe de procentele sforăitoare anunţate pompos de Oprişan&comp în public. Câteva exemple: Focşani, Panciu, Tulnici, Suraia, Vidra, Fitioneşti, Păuneşti, Adjud ş.a.
* Pe toată perioada campaniei electorale, monitorul lui Marean s-a autodepăşit în a ridica osanale candidaţilor roşii. Iar cei de la PDL, săriţi în ultimul moment în barca roşie, au fost re-evaluaţi şi transformaţi din corupţi şi incompetenţi în gospodari adevăraţi. Curat murdar, coane Iancule!
* De-asta spun - şi repet - că oamenii trebuie să-şi răpească din timpul lor liber duminică, 10 iunie, şi să meargă la secţia de votare şi să-şi exprime opţiunile. Suveica roşie, aşa cum v-am mai spus, e pregătită în unele zone, inclusiv pentru oraşe. Iar în miliţienii noştri mioritici, fani ai trandafirilor roşii, nu se poate pune vreo bază cu privire la echidistanţă şi la respectarea legii.
* Amintesc câteva paragrafe din Constituţie, poate le mai intră unora în cap:
- art. 16, al. 1 - cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminare;
              al. 2 - nimeni nu este mai presus de lege.
- art. 29, al. 1 - libertatea gândirii şi a opiniilor nu poate fi îngrădită sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie contrară convingerilor sale.

luni, 4 iunie 2012

Aproape de urnă


* Hai la vot! Vrei o comună modernă, un oraş european şi un judeţ prosper? Fă primul pas: mergi la vot pe 10 iunie! Cu cât vor fi mai mulţi votanţi, cu atât se va fura mai puţin. Iar rezultatele vor fi mai aproape de voinţa reală a electoratului.
* În ultimele 2 luni, o avalanşă de promisiuni şi hotărâri populiste s-a abătut asupra focşănenilor, mai ales asupra celor cu probleme sociale. Ai spune că Focşaniul a depăşit la pas criza mondială şi s-a umplut bugetul local de lovele. Dar ne revenim repede când ne dăm seama că suntem în prag de alegeri iar cei slabi de înger confundă, încă, ajutorul legal din partea autorităţilor cu măsurile electorale din banii noştri doar în avantajul politic al câtorva.
* Răspândacii iar bagă strâmbe cu suveica roşie, pregătită mai ales pentru mediul rural! E de ajuns câte un buletin de vot imaculat în fiecare comună pentru ca rezultatele să fie dirijate după bunul plac. Miliţienii veghează ... ca nu cumva să se strice suveica!
* Am remarcat că mulţi penelişti s-au transformat în cei mai aprigi susţinători ai candidaţilor PSD, zbătându-se mai mult şi făcând campanie mai abitir decât activiştii roşii pentru proprii candidaţi. Indiferent de cum au fost categorisiţi de către mai noii ''prieteni'' politici sau de câte probleme de natură diversă au acumulat, de-a lungul anilor, candidaţii roşii. Câteva exemple unde peneliştii se zbat din greu pentru reuşita candidaţilor pesedişti: Păuneşti, Pufeşti, Adjud, Panciu, Suraia, Vidra, Tătăranu, Tulnici ş.a.
* Cică în monitorul lui Marean va apărea un amplu material despre viaţa şi activitatea primarului Didi. De ce ar mai fi nevoie de încă un articol propagandistic dacă PSD dă, de multe luni, procente ameţitoare pentru propriul candidat? Ori le e teamă că nu iese???? Conform tradiţiei de pe malul Milcovului, ziarul va fi împrăştiat gratuit prin tot oraşul, doar are balta roşie material din portofelele noastre!  
* Directorii instituţiilor deconcentrate sunt fezandaţi, umiliţi şi ţinuţi să fiarbă în suc propriu, la foc mic, până vor ceda. Unii aşteaptă rezultatele de la locale să vadă spre ce se îndreaptă. Alţii se gândesc să reziste măcar până la toamnă. Oricum, planurile lor nu vor avea niciun succes dacă nu sunt coroborate cu voinţa celui mai ... cel al Vrancei. Restul e cancan...