sâmbătă, 27 martie 2010

Politistii iubesc primavara. Ca-s ca ghioceii

O institutie publica extrem de importanta in orice stat iese in evidenta, din pacate, cu aspecte care nu-i fac deloc cinste. Este vorba de Politie. Mai precis de Inspectoratul de Politie al Judetului Vrancea. Aceasta institutie a fost supusa mai tot timpul la presiuni politice. De-a lungul anilor s-a creat o increngatura de interese si cumetrii atit intre anumiti politisti cit si intre politisti si politicieni, oameni de afaceri, finantisti, magistrati, avocati si functionari din alte institutii publice. Mult mediatizatul caz "Voicu" ne-a demonstrat ca problemele sunt mult mai grave la un nivel mult mai mare.
Sa revenim la politistii nostri. Schimbarile si interesele politice din ultimii 2-3 ani ni l-au instalat in fruntea IPJ Vrancea pe unul dintre politistii cei mai obedienti fata de puterea politica in general si fata de Oprisan in special. Cu chiu cu vai guvernantii portocalii au reusit sa-l determine pe Sandel Doaga sa se ceara la pensie pentru a-l putea, astfel, inlocui. Inlocui cu cine? Cu vreun politist integru, serios, ne-cumetrit politic, dispus la imbunatatirea activitatii si imaginii politistilor? Cu vreun ofiter cu mentalitate de politist european - nu balcanic - care isi respecta uniforma si misiunea pe care o are de indeplinit? Nu e cazul sa ne facem iluzii. De cind Doaga a plecat la pensie "spiritul" lui bintuie nestingherit prin institutie. Iar politicienii portocalii au intrat in joc total nepregatiti (ca si in alte situatii). Se invirt intr-un cerc pe care nu pot sa-l struneasca. Se arunca pe piata, pe surse, citeva nume de posibili sefi. Se testeaza reactiile, interventiile, parerile, limbile aferente s.a. din partea celor vizati, a colegilor lor, a politicienilor, a afaceristilor si a altora interesati. Nu conteaza vidul de autoritate, incertitudinea, confuzia, teama si, de ce nu, penibilul acestei situatii. Fiecare dintre numele vehiculate dispune de sprijin din partea unor colegi, a unor politicieni dar si a unor grupuri de interese economice. Mai direct sau mai discret. Indiferent de echipa ce se va constitui la nivelul conducerii IPJ Vrancea, ea porneste cu un handicap. Stefanescu, Norocea, Manolache, Badiu, Marin, Avasiloaie, Cristian, Popescu etc. Niste nume care se vor afla mereu la cheremul unor grupuri de interese!?
Si inca ceva. Staruinta fara limite a unor politisti avizi de functii, chiar daca nu au calitatile necesare pentru asemenea fotolii. De exemplu - seful Politiei Municipiului Focsani Gicu Avasiloaie. Care lupta din greu sa le dea la gioale altor colegi pentru a le lua locul sau pentru a-i baga la fund. Cica nea Gicu il sapa adinc pe actualul adjunct al inspectorului sef, Tomita Pavaloiu, pentru a se cocota el pe scaunul acestuia. Nea Gicu ataca pe toate fronturile: colegi, indivizi care lucreaza prin presa, afaceristi mai mult sau mai putin dubiosi. Oricum Pavaloiu se afla pe lista neagra a portocaliilor, asa ca strimbele lui Avasiloaie s-ar putea sa aiba succes. Sau se aplica zicala "cine sapa groapa altuia cade singur in ea"?

Un comentariu:

  1. Există poliţişti cu valoare, demni şi care merită a conduce inspectoratul , dar ei nu au loc pentru că nu "fac jocul" grupurilor de interese ! Un mic exemplu : d-l apostol care a participat la foarte multe detaşări în zonele de conflict ale Europei unde a organizat nu doar activităţile poliţiştilor români , ci a fost comandant al forţelor de poliţie din mai multe ţări ! Bat la pariu că nu ar rezista în mediul infect al politicii canceroase din realitatea vieţii noastre carpato-danubiano-pontice ! Ba mai mult el stie acest lucru şi nu se arată interesat de funcţii susţinute politic ! Funcţiile de conducere ale poliţiştilor sunt uşor de comparat cu afinitatea faţă de politicieni fapt pentru care noua emblemă a poliţiei va fi "Îngheţata şi porumbelul" pentru că dacă nu lingi c.u.r.u.l. cu-i trebuie.... zbori !

    RăspundețiȘtergere