luni, 29 martie 2010

PNL Focsani - un nou inceput?

Organizatia municipiului Focsani a PNL are o noua conducere. A fost confirmat ca presedinte col.(r) Ignat Radu. Printre vicepresedinti si membri in Biroul de conducere sunt atit oameni cu experienta cit si liberali putin cunoscuti, unii tineri si cu initiativa. Lipsesc 3 dintre cei 4 consilieri municipali PNL. Cea mai surprinzatoare absenta o reprezinta cea a viceprimarului Vasile Dobre. Nici Gheorghe Stan nu face parte din noua structura de conducere. Doar lipsa lui Romeo Postelnicu era previzibila, tinind cont de atitudinea politica adoptata de citiva ani si mentinuta (lupta impotriva sistemului clientelar creat de Oprisan in judet). Acum, PNL intrind in acest sistem, Postelnicu nu a dorit sa schimbe macazul. Posibil chiar sa renunte - silit sau de bunavoie - si la mandatul de consilier municipal.
Ce are de facut PNL in Focsani? Multe. Pe scurt, liberalii au misiunea de a ajunge pe aceeasi lungime de unda cu focsanenii pentru ca rezultatele electorale de pina acum au fost, in majoritatea cazurilor, de neacceptat. Actualii activisti PNL par ca inteleg situatia si vor sa o schimbe. Dar cum? Desi nu are o situatie organizatorica si de cadre prea grozava, PDL are un ascendent important prin faptul ca se bazeaza, pentru inca o perioada, pe popularitatea lui Basescu in rindul electoratului focsanean. Pe de alta parte, PSD dispune de o structura organizatorica foarte buna, mobilizeaza resurse financiare si umane insemnate in perioadele electorale si a obtinut constant rezultate foarte bune la alegeri. In plus, colaborarea locala PNL - PSD poate aduce si beneficii si dezavantaje. Le-a adus liberalilor un viceprimar. Le mai poate aduce o serie de posturi in institutii ce apartin Consiliului Local sau Consiliului Judetean. Dar ar fi pozitiv din punct de vedere electoral? Ar aduce un plus la procente peste doi ani sau ar fi un balast pentru PNL? Poate in aceste scurte intrebari (dar si in altele) putem identifica si o posibila explicatie a lipsei viceprimarului Vasile Dobre din noua conducere a PNL Focsani. Daca PNL va fi pe plus in batalia electorala din 2012, atunci Dobre si ceilalti beneficiari ai colaborarii cu PSD se vor implica serios in campanie. Daca intelegerile locale cu Oprisan se vor cuantifica in mod negativ, atunci conducerea si candidatii PNL Focsani se vor delimita de colegii lor care au ajuns la ciolan.
Mai adaug doar faptul ca o conducere serioasa si militaroasa, asa cum se preconizeaza cea a col.(r) Ignat Radu, nu va aduce automat succesul electoral. Buna organizare si fermitatea sunt foarte bune. Insa nu suficiente, mai ales printre liberali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu