De putin timp s-a inceput structurarea unei echipe politice pentru o filiala a noului partid al independentilor din Parlament. Timid, s-au cautat oameni care au activat in mediul politic pina acum (dar nu in prim plan), oameni care au stat deoparte, mici intreprinzatori, functionari, specialisti din unele sectoare importante. Actiunea este coordonata din umbra de omul de afaceri Nelu Mustea. La fel ca si campania pentru europarlamentare a "independentei" Elena Basescu. Tata Mustea l-a bagat la inaintare, sa caute adepti, pe unul din apropiatii sai si ai cuscrului Furtuna, un vechi tovaras, devenit mic afacerist dupa 1990 (va amintiti, de exemplu, de restaurantul Casablanca?) - Nicu Tanase. Operatiunea este urmarita si sprijinita discret de citiva pedelisti precum Malureanu, Tanase (n-are legatura cu cel de mai sus) etc. Se va incerca si fuziunea cu structuri politice minuscule aflate in adormire. Grupul de initiativa s-a prezentat la raport la Bucuresti si se zvoneste chiar ca Gabriel Oprea va veni in scurt timp la Focsani pentru a le da un imbold celor care se ocupa de organizare si pentru a sta de vorba (eventual lamuri) cu o serie de persoane importante ce nu se lasa, inca, atrase in acest joc politic. Daca apeleaza la ajutorul prietenului Oprisan cred ca vor fi lamuriti mai multi.
Scriam la inceput ca vor fi atrasi functionari si specialisti pe unele domenii. De ce? Pentru ca in contextul schimbarilor si confuziilor de la nivelul institutiilor publice deconcentrate aceasta noua formatiune, aflata la guvernare, are nevoie de oameni din sistem pentru a fi promovati directori, in limita algoritmului politic stabilit in fiecare judet. Vorbe sint deja pentru 2-3 persoane cu experienta in domeniile unde activeaza.
Blog de informatii, opinie si analiza politica ... si nu numai. Din Vrancea ... si nu numai.
luni, 29 martie 2010
Magistratii sint primii care nu doresc reforma justitiei
Surprinzator pentru unii dar firesc pentru cunoscatori, apelul lansat de presedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Toni Neacsu, pentru curatirea justitiei din Romania are foarte putini adepti in rindul magistratilor din Vrancea. Pina astazi la orele prinzului doar 8 judecatori care activeaza in instantele vrincene semnasera manifestul lui Neacsu. Este vorba de un judecator de la Tribunalul Vrancea si de 7 de la Judecatoria Focsani. Din ce cunosc, oameni tineri sau, oricum, aflati la o virsta inca nepervertita de increngaturile justitie-politica-afaceristi-interlopi-politisti. Sa intelegem ca ceilalti, citeva zeci, sint de acord cu promovarile dubioase facute de CSM, cu protejarea intereselor de grup si cu aruncarea la gunoi a valorilor si competentelor profesionale? Nu neaparat, desi multi dintre ei sint "agatati" de nas cu cite ceva, dupa reteta explicata de Catalin Voicu unui amic. Raspunsul il putem gasi in teama magistratilor de a se implica in mod real si responsabil in reformarea justitiei, in neputinta de a trece peste mentalitati, cumetrii si interese personale precum si in dezamagirile provocate de esecurile si confuziile de pina acum inregistrate in derularea unei asa-zise reforme a justitiei de-a lungul anilor.
Si inca un amanunt semnificativ: printre semnatarii manifestului n-am gasit niciun magistrat de la instantele galatene sau de la Curtea de Apel Galati, de care apartin si instantele vrincene.
Vega `93 Galati, Dan Nica, Oprisan, avocatul Balan s.a. stiu de ce!
Si inca un amanunt semnificativ: printre semnatarii manifestului n-am gasit niciun magistrat de la instantele galatene sau de la Curtea de Apel Galati, de care apartin si instantele vrincene.
Vega `93 Galati, Dan Nica, Oprisan, avocatul Balan s.a. stiu de ce!
Se intoarce Baesu acasa?
De ceva timp se aude un zvon de schimbare. Nu in prim planul politicii vrincene dar legat de acest domeniu. Aproape ca-l uitasem. Asa si-ar fi dorit, cu siguranta, si protagonistul. Este vorba de fostul prefect si deputat PSD George Baesu. Cumatrul lui Oprisan, cazut in dizgratia acestuia in 2006, reusise anul trecut, cu chiu cu vai, sa obtina un post de atasat comercial al Romaniei la Consulatul din Salonic, Grecia. L-au sprijinit fostul ministru al IMM-urilor, Constantin Nita, Hrebenciuc si alti lideri PSD, cu exceptia celor din Vrancea. Numai ca odata iesit PSD de la guvernare, secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Maria Parcalabescu, si-a pus in gind sa-i retraga pe atasatii economici si comerciali ai Romaniei din strainatate care nu mai corespund din punct de vedere politic si nu numai. Maria Parcalabescu se ocupa chiar de comertul si relatiile externe din cadrul Ministerului Economiei, asa ca are piinea si cutitul in mina. Iar George Baesu se afla, din ce se stie pina acum, pe lista neagra a doamnei respective. Poate ca o negociere politica, o intelegere sau interventie transpartinica i-ar putea salva scaunul lui Baesu. Mai ales ca el se da amic cu Trasculescu iar Trasculescu se bucura de o mare sustinere din partea Mariei Parcalabescu.
Crin da semne de oboseala
Crin Antonescu incepe sa cam plictiseasca. A fost la Jaristea si la Focsani la sfirsitul saptaminii trecute. Discursurile sale nu au mai fost la fel de entuziasmante. Au fost bune si atit. Conferinta de presa la fel. Aceleasi lucruri, aceleasi obsesii de campanie electorala, aceleasi subiecte de asta toamna. Plictisitor si monoton pe alocuri. In ritmul asta, Crin se va afunda in masa politicienilor. Ii lipsesc sclipirile de pina acum. Si nu va reusi sa sara un prag psihologic. Se concentreaza doar pe lupta cu Victor Ponta pentru cine e mai anti-Basescu si anti-PDL. In rest, mai nimic. Are un avantaj fata de Ponta. In schimb, Ponta are (inca) un partid organizat si numeros.
Mai mult, se cunoaste ca lui Crin nu-i prea place sa munceasca. E cam comod. Poate ca are nevoie, deja, de odihna.
Mai mult, se cunoaste ca lui Crin nu-i prea place sa munceasca. E cam comod. Poate ca are nevoie, deja, de odihna.
PNL Focsani - un nou inceput?
Organizatia municipiului Focsani a PNL are o noua conducere. A fost confirmat ca presedinte col.(r) Ignat Radu. Printre vicepresedinti si membri in Biroul de conducere sunt atit oameni cu experienta cit si liberali putin cunoscuti, unii tineri si cu initiativa. Lipsesc 3 dintre cei 4 consilieri municipali PNL. Cea mai surprinzatoare absenta o reprezinta cea a viceprimarului Vasile Dobre. Nici Gheorghe Stan nu face parte din noua structura de conducere. Doar lipsa lui Romeo Postelnicu era previzibila, tinind cont de atitudinea politica adoptata de citiva ani si mentinuta (lupta impotriva sistemului clientelar creat de Oprisan in judet). Acum, PNL intrind in acest sistem, Postelnicu nu a dorit sa schimbe macazul. Posibil chiar sa renunte - silit sau de bunavoie - si la mandatul de consilier municipal.
Ce are de facut PNL in Focsani? Multe. Pe scurt, liberalii au misiunea de a ajunge pe aceeasi lungime de unda cu focsanenii pentru ca rezultatele electorale de pina acum au fost, in majoritatea cazurilor, de neacceptat. Actualii activisti PNL par ca inteleg situatia si vor sa o schimbe. Dar cum? Desi nu are o situatie organizatorica si de cadre prea grozava, PDL are un ascendent important prin faptul ca se bazeaza, pentru inca o perioada, pe popularitatea lui Basescu in rindul electoratului focsanean. Pe de alta parte, PSD dispune de o structura organizatorica foarte buna, mobilizeaza resurse financiare si umane insemnate in perioadele electorale si a obtinut constant rezultate foarte bune la alegeri. In plus, colaborarea locala PNL - PSD poate aduce si beneficii si dezavantaje. Le-a adus liberalilor un viceprimar. Le mai poate aduce o serie de posturi in institutii ce apartin Consiliului Local sau Consiliului Judetean. Dar ar fi pozitiv din punct de vedere electoral? Ar aduce un plus la procente peste doi ani sau ar fi un balast pentru PNL? Poate in aceste scurte intrebari (dar si in altele) putem identifica si o posibila explicatie a lipsei viceprimarului Vasile Dobre din noua conducere a PNL Focsani. Daca PNL va fi pe plus in batalia electorala din 2012, atunci Dobre si ceilalti beneficiari ai colaborarii cu PSD se vor implica serios in campanie. Daca intelegerile locale cu Oprisan se vor cuantifica in mod negativ, atunci conducerea si candidatii PNL Focsani se vor delimita de colegii lor care au ajuns la ciolan.
Mai adaug doar faptul ca o conducere serioasa si militaroasa, asa cum se preconizeaza cea a col.(r) Ignat Radu, nu va aduce automat succesul electoral. Buna organizare si fermitatea sunt foarte bune. Insa nu suficiente, mai ales printre liberali.
Ce are de facut PNL in Focsani? Multe. Pe scurt, liberalii au misiunea de a ajunge pe aceeasi lungime de unda cu focsanenii pentru ca rezultatele electorale de pina acum au fost, in majoritatea cazurilor, de neacceptat. Actualii activisti PNL par ca inteleg situatia si vor sa o schimbe. Dar cum? Desi nu are o situatie organizatorica si de cadre prea grozava, PDL are un ascendent important prin faptul ca se bazeaza, pentru inca o perioada, pe popularitatea lui Basescu in rindul electoratului focsanean. Pe de alta parte, PSD dispune de o structura organizatorica foarte buna, mobilizeaza resurse financiare si umane insemnate in perioadele electorale si a obtinut constant rezultate foarte bune la alegeri. In plus, colaborarea locala PNL - PSD poate aduce si beneficii si dezavantaje. Le-a adus liberalilor un viceprimar. Le mai poate aduce o serie de posturi in institutii ce apartin Consiliului Local sau Consiliului Judetean. Dar ar fi pozitiv din punct de vedere electoral? Ar aduce un plus la procente peste doi ani sau ar fi un balast pentru PNL? Poate in aceste scurte intrebari (dar si in altele) putem identifica si o posibila explicatie a lipsei viceprimarului Vasile Dobre din noua conducere a PNL Focsani. Daca PNL va fi pe plus in batalia electorala din 2012, atunci Dobre si ceilalti beneficiari ai colaborarii cu PSD se vor implica serios in campanie. Daca intelegerile locale cu Oprisan se vor cuantifica in mod negativ, atunci conducerea si candidatii PNL Focsani se vor delimita de colegii lor care au ajuns la ciolan.
Mai adaug doar faptul ca o conducere serioasa si militaroasa, asa cum se preconizeaza cea a col.(r) Ignat Radu, nu va aduce automat succesul electoral. Buna organizare si fermitatea sunt foarte bune. Insa nu suficiente, mai ales printre liberali.
sâmbătă, 27 martie 2010
Politistii iubesc primavara. Ca-s ca ghioceii
O institutie publica extrem de importanta in orice stat iese in evidenta, din pacate, cu aspecte care nu-i fac deloc cinste. Este vorba de Politie. Mai precis de Inspectoratul de Politie al Judetului Vrancea. Aceasta institutie a fost supusa mai tot timpul la presiuni politice. De-a lungul anilor s-a creat o increngatura de interese si cumetrii atit intre anumiti politisti cit si intre politisti si politicieni, oameni de afaceri, finantisti, magistrati, avocati si functionari din alte institutii publice. Mult mediatizatul caz "Voicu" ne-a demonstrat ca problemele sunt mult mai grave la un nivel mult mai mare.
Sa revenim la politistii nostri. Schimbarile si interesele politice din ultimii 2-3 ani ni l-au instalat in fruntea IPJ Vrancea pe unul dintre politistii cei mai obedienti fata de puterea politica in general si fata de Oprisan in special. Cu chiu cu vai guvernantii portocalii au reusit sa-l determine pe Sandel Doaga sa se ceara la pensie pentru a-l putea, astfel, inlocui. Inlocui cu cine? Cu vreun politist integru, serios, ne-cumetrit politic, dispus la imbunatatirea activitatii si imaginii politistilor? Cu vreun ofiter cu mentalitate de politist european - nu balcanic - care isi respecta uniforma si misiunea pe care o are de indeplinit? Nu e cazul sa ne facem iluzii. De cind Doaga a plecat la pensie "spiritul" lui bintuie nestingherit prin institutie. Iar politicienii portocalii au intrat in joc total nepregatiti (ca si in alte situatii). Se invirt intr-un cerc pe care nu pot sa-l struneasca. Se arunca pe piata, pe surse, citeva nume de posibili sefi. Se testeaza reactiile, interventiile, parerile, limbile aferente s.a. din partea celor vizati, a colegilor lor, a politicienilor, a afaceristilor si a altora interesati. Nu conteaza vidul de autoritate, incertitudinea, confuzia, teama si, de ce nu, penibilul acestei situatii. Fiecare dintre numele vehiculate dispune de sprijin din partea unor colegi, a unor politicieni dar si a unor grupuri de interese economice. Mai direct sau mai discret. Indiferent de echipa ce se va constitui la nivelul conducerii IPJ Vrancea, ea porneste cu un handicap. Stefanescu, Norocea, Manolache, Badiu, Marin, Avasiloaie, Cristian, Popescu etc. Niste nume care se vor afla mereu la cheremul unor grupuri de interese!?
Si inca ceva. Staruinta fara limite a unor politisti avizi de functii, chiar daca nu au calitatile necesare pentru asemenea fotolii. De exemplu - seful Politiei Municipiului Focsani Gicu Avasiloaie. Care lupta din greu sa le dea la gioale altor colegi pentru a le lua locul sau pentru a-i baga la fund. Cica nea Gicu il sapa adinc pe actualul adjunct al inspectorului sef, Tomita Pavaloiu, pentru a se cocota el pe scaunul acestuia. Nea Gicu ataca pe toate fronturile: colegi, indivizi care lucreaza prin presa, afaceristi mai mult sau mai putin dubiosi. Oricum Pavaloiu se afla pe lista neagra a portocaliilor, asa ca strimbele lui Avasiloaie s-ar putea sa aiba succes. Sau se aplica zicala "cine sapa groapa altuia cade singur in ea"?
Sa revenim la politistii nostri. Schimbarile si interesele politice din ultimii 2-3 ani ni l-au instalat in fruntea IPJ Vrancea pe unul dintre politistii cei mai obedienti fata de puterea politica in general si fata de Oprisan in special. Cu chiu cu vai guvernantii portocalii au reusit sa-l determine pe Sandel Doaga sa se ceara la pensie pentru a-l putea, astfel, inlocui. Inlocui cu cine? Cu vreun politist integru, serios, ne-cumetrit politic, dispus la imbunatatirea activitatii si imaginii politistilor? Cu vreun ofiter cu mentalitate de politist european - nu balcanic - care isi respecta uniforma si misiunea pe care o are de indeplinit? Nu e cazul sa ne facem iluzii. De cind Doaga a plecat la pensie "spiritul" lui bintuie nestingherit prin institutie. Iar politicienii portocalii au intrat in joc total nepregatiti (ca si in alte situatii). Se invirt intr-un cerc pe care nu pot sa-l struneasca. Se arunca pe piata, pe surse, citeva nume de posibili sefi. Se testeaza reactiile, interventiile, parerile, limbile aferente s.a. din partea celor vizati, a colegilor lor, a politicienilor, a afaceristilor si a altora interesati. Nu conteaza vidul de autoritate, incertitudinea, confuzia, teama si, de ce nu, penibilul acestei situatii. Fiecare dintre numele vehiculate dispune de sprijin din partea unor colegi, a unor politicieni dar si a unor grupuri de interese economice. Mai direct sau mai discret. Indiferent de echipa ce se va constitui la nivelul conducerii IPJ Vrancea, ea porneste cu un handicap. Stefanescu, Norocea, Manolache, Badiu, Marin, Avasiloaie, Cristian, Popescu etc. Niste nume care se vor afla mereu la cheremul unor grupuri de interese!?
Si inca ceva. Staruinta fara limite a unor politisti avizi de functii, chiar daca nu au calitatile necesare pentru asemenea fotolii. De exemplu - seful Politiei Municipiului Focsani Gicu Avasiloaie. Care lupta din greu sa le dea la gioale altor colegi pentru a le lua locul sau pentru a-i baga la fund. Cica nea Gicu il sapa adinc pe actualul adjunct al inspectorului sef, Tomita Pavaloiu, pentru a se cocota el pe scaunul acestuia. Nea Gicu ataca pe toate fronturile: colegi, indivizi care lucreaza prin presa, afaceristi mai mult sau mai putin dubiosi. Oricum Pavaloiu se afla pe lista neagra a portocaliilor, asa ca strimbele lui Avasiloaie s-ar putea sa aiba succes. Sau se aplica zicala "cine sapa groapa altuia cade singur in ea"?
vineri, 26 martie 2010
Raspunsuri pe fuga
Emil Boc s-a intilnit si cu activul de partid portocaliu de la Vrancea. A lipsit madam Placinta. Sursele ne-au atras atentia ca senatoarea pedelista este in strainatate, spre usurarea lui Alin, a lui Nelu si a altora. Absenta motivata.
In schimb, premierul nu a vrut sa ne spuna parerea lui cu privire la situatia confuza si incerta de la conducerea IPJ Vrancea. Cica sa-l intrebam pe Vasile Blaga. Eu zic ca si Oprisan ne-ar putea lamuri. Ca Alin si Nelu... slabe sperante.
Emil Boc ne-a mai spus, pe scurt, si ce responsabil e guvernul dumnealui fata de salariatii bugetari, banii statului, fondurile europene, elevi, tineri etc. Ce de proiecte, ce de investitii...
S-a ridicat apoi repede si a plecat de la conferinta de presa. Nu a vrut sa ne spuna nimic despre viitorul statut al PDL. Si nu a stat sa-l intrebam si de manevrarea fondurilor publice pentru maretele investitii de catre presedintele CJV. Care e, de circa 4 ani, inculpat intr-un dosar penal referitor la astfel de manevre.
In schimb, premierul nu a vrut sa ne spuna parerea lui cu privire la situatia confuza si incerta de la conducerea IPJ Vrancea. Cica sa-l intrebam pe Vasile Blaga. Eu zic ca si Oprisan ne-ar putea lamuri. Ca Alin si Nelu... slabe sperante.
Emil Boc ne-a mai spus, pe scurt, si ce responsabil e guvernul dumnealui fata de salariatii bugetari, banii statului, fondurile europene, elevi, tineri etc. Ce de proiecte, ce de investitii...
S-a ridicat apoi repede si a plecat de la conferinta de presa. Nu a vrut sa ne spuna nimic despre viitorul statut al PDL. Si nu a stat sa-l intrebam si de manevrarea fondurilor publice pentru maretele investitii de catre presedintele CJV. Care e, de circa 4 ani, inculpat intr-un dosar penal referitor la astfel de manevre.
Si Boc taie panglici
Prima parte a vizitei premierului Emil Boc la Focsani. A inaugurat Spitalul de Boli Contagioase. Ca la romani, constructia a fost inceputa in 1993, intrerupta citiva ani si reluata in 2005. Abia anul acesta s-a finalizat. Politicieni, sefi de institutii publice, cadre medicale, oameni de afaceri. Oprisan a venit dupa inceperea ceremoniei, si-a facut loc prin multime si s-a instalat chiar linga Boc. I-a facut loc, cu respect, Alin Trasculescu. Normal. In timp ce vorbea prefectul Nelu, Marean si Alin discutau despre smenuri de-ale lor. Preotii, 4 la numar, le-au daruit oficialitatilor cite o icoana. Preotul de la Catedrala inca nefinalizata din Focsani (inceputa acum 10 ani, s-avem putintica rabdare!) n-a scapat prilejul de a-i mai da o limba (nici el nu mai stie a cita!) lui Oprisan de fata si cu Emil Boc. L-a comparat pe Oprisan, nici mai mult nici mai putin, cu... Iisus Hristos! Tinarul preot Rauta, ajuns paroh la Catedrala cum numai PS Epifanie stie, ne-a spus noua, muritorilor de rind prezenti la ceremonie, ca „judetul nostru a inviat datorita domnului Marian Oprisan„!!! Dar, despre preotii care numai in slujba lui Dumnezeu nu sunt, vom vorbi cu alte ocazii.
Dupa inaugurare, premierul s-a intilnit in biroul prefectului Nelu cu citiva reprezentanti ai judetului: prefect, subprefecti, presedintele CJ si omul sau de la investitii, deputatii PDL Alin si Razvan. Apoi a aparut si secretarul de stat Maria Parcalabescu. A lipsit de la cele doua actiuni, surprinzator sau nu, senatorul Sorina Placinta.
Dupa inaugurare, premierul s-a intilnit in biroul prefectului Nelu cu citiva reprezentanti ai judetului: prefect, subprefecti, presedintele CJ si omul sau de la investitii, deputatii PDL Alin si Razvan. Apoi a aparut si secretarul de stat Maria Parcalabescu. A lipsit de la cele doua actiuni, surprinzator sau nu, senatorul Sorina Placinta.
joi, 25 martie 2010
Politicieni de doi lei
Autoritatile judetene se feresc sa-si spuna transant parerea despre activitatea politiei si a sefilor din IPJ Vrancea ca dracul de tamiie. Prea-cumintele prefect Nelu, de exemplu, este multumit de cum il perie si-l asculta interimarul Norocea. Care face aceleasi lucruri, chiar si mai cu sirg, cu Oprisan. Deci, ar fi bun sa ramina mai mult timp inspector sef. S-a vazut si la Ziua Politiei de astazi. Oprisan i-a luat fata lui Nelu.
Miine vine Emil Boc la Focsani sa inaugureze Spitalul de Boli Contagioase. O actiune pur electorala intr-o perioada ne-electorala. Cred ca, daca vrea, Oprisan le ia fata pedelistilor si la aceasta vizita. Trasculescu si prefectul Nelu nu au cum sa iasa in evidenta. Poate daca apare si madam Placinta sa se contrabalanseze situatia. Ii va spune Oprisan lui Boc cum are grija de tinarul deputat portocaliu Alin? Ii va transmite Boc lui Oprisan vreun mesaj de bine de la "prietenul" Blaga? Sau invers?
Si altele... Mai vorbim.
Miine vine Emil Boc la Focsani sa inaugureze Spitalul de Boli Contagioase. O actiune pur electorala intr-o perioada ne-electorala. Cred ca, daca vrea, Oprisan le ia fata pedelistilor si la aceasta vizita. Trasculescu si prefectul Nelu nu au cum sa iasa in evidenta. Poate daca apare si madam Placinta sa se contrabalanseze situatia. Ii va spune Oprisan lui Boc cum are grija de tinarul deputat portocaliu Alin? Ii va transmite Boc lui Oprisan vreun mesaj de bine de la "prietenul" Blaga? Sau invers?
Si altele... Mai vorbim.
miercuri, 24 martie 2010
Abatorul cu DOL(L)AR PRODuce iar probleme
Zarva mare zilele acestea la Directia Sanitar Veterinara Vrancea. A venit o echipa de control de la superiori - ANSVSA - cu directie clara: abatorul din Mindresti la care e actionar tatal deputatului Alin Trasculescu. Cica fostul director Ionel Duta ar fi povestit cu lux de amanunte intr-o sedinta a Colegiului National al Medicilor Sanitar Veterinari cum se desfasoara activitatile de taiere de animale la abatorul respectiv. In plus, cu mult curaj, pe masa presedintelui ANSVSA au ajuns o serie de scrisori si informari anonime despre actiuni de mituire a unor medici veterinari vrinceni care intrau in contact cu abatorul buclucas. Asa ca Bucurestiul a trimis o echipa de inspectie care i-a tinut in verificari, multe ore, atit pe cei de la abator cit si pe medicii veterinari concesionari din judet. Raspindacii au anuntat deja ca raportul de control este destul de consistent, preconizindu-se si niste amenzi. Cica una din nereguli ar fi ca abatoristii nu incinereaza deseurile animale, asa cum prevede legea, ci le arunca undeva, prin zona Podu Zamfirei.
Plus ca medicii veterinari vrinceni se feresc ca dracul de tamiie sa lucreze pentru abatorul de linga statia de epurare a Focsaniului. Motivele: modul cum se "respecta" reglementarile legale referitoare la activitatea unei asemenea unitati si comportamentul la care se deda, atit treaz cit si imbibat de lichide, asociatul lui Trasculescu. Unul din doctori a plecat de-acolo dupa certuri zdravene cu individul respectiv, zis si Nitu, pe situatii de respectare a legalitatii. Odata plecat, medicului respectiv i s-a trasmis direct ca va fi obligat sa paraseasca si judetul! I-auzi la Nitu, asta, se crede un fel de Oprisan! Un altul, de fapt o doctorita, tinerica si cam naiva, a patit altceva. Cica stind peste program la una mica - nu stim daca vin, bere sau tarie - nabadaiosului Nitu i s-a facut de dragosteala si a cam inghesuit-o pe domnisoara. Fata ar fi facut o reclamatie la DSV dar la politie nu s-a auzit nimic.
Controlul de la ANSVSA ar avea si un al doilea subiect: o doctorita portocalie aspiranta la sefie care ar cam face cheta in rindul colegilor si al intreprinzatorilor in domeniu ba pentru partid, ba pentru seful ANSVSA (asta cica s-ar fi crucit cind a auzit asa ceva!). Femeia nu ar fi pretentioasa, cere in moneda diversa: leu, euro, dolar.
Revenind la fostul director Duta, de ce e el asa de suparat pe Trasculescu de a dat in git atitea probleme? Mai ales ca l-a ajutat mult in 2008 si 2009, la inceputurile "abatorizarii". Nea Ionel are o sentinta judecatoreasca din august anul trecut prin care este repus in fotoliul de director al DSV Vrancea. Nu a facut valuri, doar s-a rugat de Trasculescu sa-l repuna in functie si sa astepte sa iasa la pensie. Nu numai ca nu l-a repus in functie dar Duta a avut surpriza sa afle ca i se intocmeste dosarul de pensionare inainte de termen la cererea sa!!! Asa ca a pornit la atac.
Cit despre gazela Luminita Deliu, cea care conduce DSV acum (instalata de PSD), ea isi vede linistita de treaba. Stie multe despre abatorul buclucas, decarteaza tot ce trebuie la Oprisan si isi asigura apararea si atacul impreuna cu mina dreapta a lui Oprisan - Raluca Dan.
Asta e, pe scurt, povestea. Vor fi si alte episoade?
Plus ca medicii veterinari vrinceni se feresc ca dracul de tamiie sa lucreze pentru abatorul de linga statia de epurare a Focsaniului. Motivele: modul cum se "respecta" reglementarile legale referitoare la activitatea unei asemenea unitati si comportamentul la care se deda, atit treaz cit si imbibat de lichide, asociatul lui Trasculescu. Unul din doctori a plecat de-acolo dupa certuri zdravene cu individul respectiv, zis si Nitu, pe situatii de respectare a legalitatii. Odata plecat, medicului respectiv i s-a trasmis direct ca va fi obligat sa paraseasca si judetul! I-auzi la Nitu, asta, se crede un fel de Oprisan! Un altul, de fapt o doctorita, tinerica si cam naiva, a patit altceva. Cica stind peste program la una mica - nu stim daca vin, bere sau tarie - nabadaiosului Nitu i s-a facut de dragosteala si a cam inghesuit-o pe domnisoara. Fata ar fi facut o reclamatie la DSV dar la politie nu s-a auzit nimic.
Controlul de la ANSVSA ar avea si un al doilea subiect: o doctorita portocalie aspiranta la sefie care ar cam face cheta in rindul colegilor si al intreprinzatorilor in domeniu ba pentru partid, ba pentru seful ANSVSA (asta cica s-ar fi crucit cind a auzit asa ceva!). Femeia nu ar fi pretentioasa, cere in moneda diversa: leu, euro, dolar.
Revenind la fostul director Duta, de ce e el asa de suparat pe Trasculescu de a dat in git atitea probleme? Mai ales ca l-a ajutat mult in 2008 si 2009, la inceputurile "abatorizarii". Nea Ionel are o sentinta judecatoreasca din august anul trecut prin care este repus in fotoliul de director al DSV Vrancea. Nu a facut valuri, doar s-a rugat de Trasculescu sa-l repuna in functie si sa astepte sa iasa la pensie. Nu numai ca nu l-a repus in functie dar Duta a avut surpriza sa afle ca i se intocmeste dosarul de pensionare inainte de termen la cererea sa!!! Asa ca a pornit la atac.
Cit despre gazela Luminita Deliu, cea care conduce DSV acum (instalata de PSD), ea isi vede linistita de treaba. Stie multe despre abatorul buclucas, decarteaza tot ce trebuie la Oprisan si isi asigura apararea si atacul impreuna cu mina dreapta a lui Oprisan - Raluca Dan.
Asta e, pe scurt, povestea. Vor fi si alte episoade?
Retele peste tot
Generalul mafiot Voicu se da bolnav si persecutat. Si toata familia lui. La fel ca fostii lingai ai lui Ceausescu sau ca generalii care coordonat Armata Romaniei impotriva romanilor in decembrie 1989. Un asa zis general, facut la apelul unor interese (precum Gabriel Oprea), a ajuns sa structureze o retea mafiota cu legaturi in toate mediile. Mai avea putin si ajungea ministru de interne sau sef la serviciul secret al MAI (doi s-un sfert)!!! Acum cica e suferind. Atunci cind structura reteaua, cind aduna bani, cind il "convingea" pe cite unul slab de inger, cind facea trafic de influenta, cind isi facea planuri de razbunare si de atac, cind... s.a.md. nu-l durea nimic, era sanatos tun. Nu cred ca ne mai poate mira nimic. Sunt atitea cazuri de ofiteri de armata, de politie, din serviciile secrete implicati in tot felul de afaceri, combinatii, infractiuni de crima organizata, retele de tip mafiot, cumetrii cu politicieni sau interlopi. Nu sunt convins ca "bomba" Catalin Voicu va avea efectele asteptate. S-ar putea sa se transforme intr-un fisiit. Sau vom avea surpriza sa fie trimisi la puscarie multi membri ai acestor retele mafiote, intr-un acces de responsabilitate al autoritatilor politice si justitiei deopotriva?
Iar in Vrancea avem cam acelasi tip de increngaturi. Politicieni, ofiteri de politie si de servicii secrete, afaceristi, functionari din finante, oameni din justitie. Multi au, vorba lui Voicu, si cite o hirtiuta atirnata de coada ce poate fi fluturata atunci cind vreunuia ii trece prin cap sa "defecteze". Virful retelei e, desigur, cel ce se autointituleaza presedintele Vrancei. A avut de la cine invata - Giurgea, Cindea, Mitrea, Priboi, Iliescu, Nastase s.a. Si e, inca, bine protejat.
Iar in Vrancea avem cam acelasi tip de increngaturi. Politicieni, ofiteri de politie si de servicii secrete, afaceristi, functionari din finante, oameni din justitie. Multi au, vorba lui Voicu, si cite o hirtiuta atirnata de coada ce poate fi fluturata atunci cind vreunuia ii trece prin cap sa "defecteze". Virful retelei e, desigur, cel ce se autointituleaza presedintele Vrancei. A avut de la cine invata - Giurgea, Cindea, Mitrea, Priboi, Iliescu, Nastase s.a. Si e, inca, bine protejat.
marți, 23 martie 2010
Magistratii bat cimpii
O judecatoare din Romania, aleasa de curind si presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, pe numele ei Florica Bejinariu, s-a trezit astazi sa spuna ca procesele din instantele romanesti au o "durata rezonabila"! Cica dureaza vreo 6 luni, in general, doar 5-10% dintre procese depasind, cu putin, aceasta "durata rezonabila". De unde a scos madama o astfel de statistica? S-a interesat, macar, de miile de procese ce vizeaza fondul funciar si retrocedarea imobilelor confiscate in mod abuziv de regimul comunist? Care dureaza, "rezonabil", citiva ani? Ca sa nu mai dam exemplul clasic si arhicunoscut de la noi cu dosarul "coruptiei" in care e inculpat Oprisan. Dureaza, e adevarat, de "putin" timp: din luna iunie 2006. Mai sunt doua luni jumate si se implinesc 4 ani! "Rezonabil", nu-i asa? Mai e putin si se prescriu faptele. Asta se si urmareste! Judecatorii cinstiti, responsabili, incoruptibili si profesionisti stiu ce fac! Doar sunt condusi, acum, de Florica Bejinariu, o fosta informatoare la securitate - conform CNSAS - acuzata si de faptul ca s-ar fi implicat in anchetarea revoltei muncitorilor de la Brasov din noiembrie 1987. E o persoana "rezonabila", nu credeti?
Vine Crin inainte de Florii
Liberalii vrinceni isi asteapta simbata presedintele. Crin Antonescu va fi prezent la doua sedinte de alegeri interne. Prima va fi dimineata, la Jaristea, in comuna pastorita de tinarul primar liberal Catalin Toma, viitorul fin al lui Nini Sapunaru. Liderul PNL Vrancea va puncta in fata sefului de partid prezentindu-i un primar liberal tinar, cu rezultate vizibile in cei aproape doi ani de mandat. Iar daca ii spune ca il va si cununa, atunci Crin va promite ca va veni la nunta. Al doilea popas de simbata va fi la sedinta de alegeri de la nivelul organizatiei Focsani. O organizatie cu probleme in ultimii ani. Deocamdata, singurul candidat oficial pentru functia de presedinte este actualul interimar col.dr.(r) Ignat Radu. Despre organizatia Focsani voi scrie citeva rinduri dupa alegerile de simbata.
Intre timp, liberalii focsaneni il vor conduce pe ultimul drum pe Victor Racosanu, disparut fulgerator dintre noi. Racosanu a detinut, dupa 1990, functii publice importante, precum subprefect si consilier municipal. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Intre timp, liberalii focsaneni il vor conduce pe ultimul drum pe Victor Racosanu, disparut fulgerator dintre noi. Racosanu a detinut, dupa 1990, functii publice importante, precum subprefect si consilier municipal. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
luni, 22 martie 2010
Mile Carpenisan ne-a spus adio
Regrete sincere fata de disparitia fulgeratoare dintre noi a colegului Mile Carpenisan, jurnalist in Timis. Un reporter adevarat. Atit in tara cit si in zonele tulburi, de conflict, pe unde a fost trimis special al Televiziunii Antena 1. In urma lui ramin reportajele si caracterul. Viata de jurnalist te macina. Pe unii mai repede, pe altii mai lent.
Dumnezeu sa-l aiba in grija Lui!
Dumnezeu sa-l aiba in grija Lui!
Noi ne facem ca luptam, voi chiar sa ne credeti!
Au aparut in presa citeva din modificarile ce vor fi aduse la statutul PDL. Acestea se refera doar la structura de conducere de la nivel central. Despre organizatiile judetene nu se spune nimic. Pe surse se aude ca noul statut va contine unele prevederi cu dedicatie pentru liderii judeteni. De exemplu, presedintii de organizatii judetene vor fi obligati sa candideze in 2012 la functia de presedinte de Consiliu Judetean. Cum ar veni, Alin Trasculescu ar trebui sa lupte sa-i ia locul lui Marian Oprisan. Buna gluma, nu? Va avea Trasculescu singe in instalatii sa-l atace la baioneta pe Oprisan si nu cum face acum, doar de ochii lumii? Il va lasa si chiar ajuta Blaga? Sau se va intimpla vreo minune si se vor impaca Trasculescu, Parcalabescu si Sorina Placinta si vor actiona impreuna sa-l dea jos pe Oprisan din fruntea CJV? E doar un exercitiu de imaginatie...
In plus, raspindacii dau ca sigur un blat PDL-Oprisan facut recent in Vrancea. In presa locala s-a scris despre un adevarat razboi intre PDL si prefectul Nelu pe de o parte si PSD de cealalta parte. Cu privire la modul in care CJV a distribuit fondurile publice pe localitati, la contestatia consilierilor PDL si la avizul de nelegalitate dat de Prefectura Vrancea respectivei hotariri de CJV. Cica totul a fost o mascarada menita sa demonstreze, chipurile, ca liderii PDL Vrancea si prefectul Nelu se afla in "razboi total" cu Oprisan. Sa vada vrincenii ca Trasculescu si Nelu de la Prefectura sunt anti-Oprisan. Manipularea cu contestarea fusese bine regizata. Cine mai pune botul?
In plus, raspindacii dau ca sigur un blat PDL-Oprisan facut recent in Vrancea. In presa locala s-a scris despre un adevarat razboi intre PDL si prefectul Nelu pe de o parte si PSD de cealalta parte. Cu privire la modul in care CJV a distribuit fondurile publice pe localitati, la contestatia consilierilor PDL si la avizul de nelegalitate dat de Prefectura Vrancea respectivei hotariri de CJV. Cica totul a fost o mascarada menita sa demonstreze, chipurile, ca liderii PDL Vrancea si prefectul Nelu se afla in "razboi total" cu Oprisan. Sa vada vrincenii ca Trasculescu si Nelu de la Prefectura sunt anti-Oprisan. Manipularea cu contestarea fusese bine regizata. Cine mai pune botul?
La Politie e tot tacere
Se apropie sfirsitul lunii martie iar la IPJ Vrancea situatia ramine provizorie si confuza. Asa cum anticipam. Adjunctii Norocea si Pavaloiu conduc institutia in virtutea inertiei, asteptind demiterea. Seful portocaliilor vrinceni se plimba peste tot cu politistul-fotbalist Gabi Stefanescu, prezentindu-l ca pe noul inspector sef. Desi stie ca buldogul Blaga i-a dat cu flit pe motiv ca fotbalistul - pardon, politistul respectiv - n-a condus niciodata pe nimeni. Iar alti potentiali (macar) adjuncti misuna prin jurul lor: Badiu, Manolache, Marin, Avasiloaie s.a. Pe ici pe colo se mai aduce in discutie numele lui Virgil Cristian. Doar asa, la misto. Se stie ca Oprisan are alergie numai cind aude numele asta. Prin urmare, Cristian iese din schema.
In plus, se pare ca PDL si prefectul Nelu sunt multumiti de modul in care Norocea raspunde la apelurile lor. E destul de ascultator. Simte ca trece un tren pe linga el si ar putea sa prinda ultimul vagon. Mai ales ca raspunde pozitiv si la apelurile lui Oprisan. Iar acest lucru ar putea conta in fata lui Vasile Blaga.
In rest, numai de bine. Se apropie Ziua Politiei. Felicitari, premieri, avansari, repozitionari. Vin si Sarbatorile de Pasti. Operatiunea MOV in desfasurare. Uite-asa mai trece timpul...
In plus, se pare ca PDL si prefectul Nelu sunt multumiti de modul in care Norocea raspunde la apelurile lor. E destul de ascultator. Simte ca trece un tren pe linga el si ar putea sa prinda ultimul vagon. Mai ales ca raspunde pozitiv si la apelurile lui Oprisan. Iar acest lucru ar putea conta in fata lui Vasile Blaga.
In rest, numai de bine. Se apropie Ziua Politiei. Felicitari, premieri, avansari, repozitionari. Vin si Sarbatorile de Pasti. Operatiunea MOV in desfasurare. Uite-asa mai trece timpul...
marți, 16 martie 2010
La Electrica s-a facut schimbarea sau doar o inlocuire?
Dupa lupte seculare, care au durat citeva luni, pedelistii vrinceni au reusit sa-l schimbe din functie pe Danila de la Electrica Focsani. Societatea care se ocupa, in special, cu investitiile cu "dedicatie" si cu inchirierea stilpilor pentru afisajul electoral si nu numai. Surprinzator pentru unii, Danila a rezistat destul de mult in fruntea Electrica. El trebuia schimbat inca din 2005 dar Alianta DA de atunci nu a avut destul singe in instalatii (ca si in multe alte situatii de altfel). In 2009, revenind PSD la guvernare, Danila s-a mentinut, firesc, in functie. Apoi din octombrie anul trecut s-a incercat, chipurile, inlocuirea lui. Pina la urma s-a realizat. Iar pedelistii, ofticati pe penelisti, nu l-au vrut pe Gabriel Corneanu, preferind un om putin cunoscut (si apreciat asemenea, dupa cum se zvoneste deja). Este vorba de unul Costica Dodu, despre care cunoscatorii spun ca ar fi avut carnet de membru PSD (sau, cel putin, e un iubitor de 3 trandafiri rosii). Sau, poate, Oprisan si-a dat acordul ca Dodu sa fie numit la sefia Electrica iar Trasculescu a rasuflat usurat. In aceste conditii, e greu de crezut ca se va schimba ceva in bine la nivelul Electrica Focsani, o vaca de muls foarte productiva pentru PSD si oamenii sai. Electrica este un fel de cumetrie, pe banii nostri, impinzita de soti, sotii, copii, nepoti, fini, cumetri, nasi si prieteni. Asa ca, la vremuri noi, cam tot oameni de-ai lor.
luni, 15 martie 2010
Traseistii unora sint mai buni decit ai altora
Crin Antonescu si Victor Ponta au infierat si astazi, cu minie proletara, traseismul politic. Bineinteles, traseismul care le afecteaza in mod direct partidele proprii. Ca parlamentarii care i-au parasit in ultimul an nu au valoare, coloana vertebrala, nu sint seriosi, onesti, ca au tradat electoratul si principiile, bla, bla, bla! Numai cei care si-au parasit partidele si s-au inscris, pina anul trecut, in PSD si PNL sint buni. Si, ca sa nu scriu prea multe nume, dau doar citeva exemple de traseisti vrinceni buni in opinia penelistilor si a pesedistilor.
PNL: consilierii judeteni Catalin Popescu, Fevronia Stoica si Nicu Mazere, consilierii municipali Doina Fodoreanu si Romeo Postelnicu, primarii din Vizantea-Livezile, Jaristea, Mera, Andreiasu de Jos, Brosteni, Chiojdeni, Jitia.
PSD: consilierii judeteni Constantin Guguianu, Gabriel Nedelcu si Gabriel Necula, consilierii municipali Liviu Oloeriu si George Mardare, primarii din Adjud, Panciu, Bordesti, Cotesti, Racoasa, Pufesti, Obrejita, Gologanu, Timboiesti, Ruginesti.
Si ar mai fi. Nu-i infieram si pe astia?
PNL: consilierii judeteni Catalin Popescu, Fevronia Stoica si Nicu Mazere, consilierii municipali Doina Fodoreanu si Romeo Postelnicu, primarii din Vizantea-Livezile, Jaristea, Mera, Andreiasu de Jos, Brosteni, Chiojdeni, Jitia.
PSD: consilierii judeteni Constantin Guguianu, Gabriel Nedelcu si Gabriel Necula, consilierii municipali Liviu Oloeriu si George Mardare, primarii din Adjud, Panciu, Bordesti, Cotesti, Racoasa, Pufesti, Obrejita, Gologanu, Timboiesti, Ruginesti.
Si ar mai fi. Nu-i infieram si pe astia?
Constitutia dupa interese
S-a mai agitat putin viata politica odata cu demararea consultarilor pentru modificarea Constitutiei. Opozitia s-a retras repede de la discutii pe motiv ca asa-zisul grup al parlamentarilor independenti le miroase urit. Liberalii au luat fata, fiind primii care au parasit Palatul Cotroceni. Pesedistii si conservatorii i-au urmat. O noua etapa in operatiunea partidelor de opozitie de a se arata electoratului cit mai anti-Basescu. Deocamdata, penelistii au punctat. N-ar fi prima data, pesedistii avind inca multe probleme interne. Rezultatele electorale ale actiunilor anti-Basescu se vor vedea peste doi ani.
Cit despre propunerile partidelor de revizuire a legii fundamentale nu ar fi prea multe de spus. Numai la noi se poate intimpla sa modificam Constitutia atit de des. Pentru ca nu e facuta cum trebuie, la fel ca toate legile din Romania. Constitutia din 1991 a fost buna dar... cu lipsuri. Cea din 2003 a fost in acord cu Uniunea Europeana dar... tot cu lipsuri. Daca va amintiti, regimul Iliescu-Nastase a compus o Constitutie numai buna pentru o noua guvernare PSD. Numai ca in 2004 a fost ales presedinte Traian Basescu iar PSD nu a mai pupat guvernare. Si, normal, pesedistii au luat-o peste bot cu prevederile constitutionale care ii confera presedintelui niste atributii si o putere destul de insemnate. Ei se credeau, in 2003, la putere inca vreo 20 de ani, cu Iliescu nemuritor si cu Nastase conducator. Vorba ceea: nu e pentru cine se pregateste ci pentru cine se nimereste. Iar acum pesedistii solicita clarificari ale unor prevederi confuze si, mai ales, minimalizarea rolului presedintelui. Reglementari pe care ei le sustinusera cu tarie in urma cu citiva ani. C-asa-i in tenis, pardon, in politichia romaneasca! Totul anti-Basescu.
Ca bonus, sa ne amintim si de avintul liderilor PNL si PD de la acea vreme pentru a se vota Constitutia creata de PSD! Ca e buna, europeana, democratica etc! Acum vin si ei cu propuneri de modificare. Cum se mai straduiau, de exemplu, alde Sapunaru si Vraciu sa-i faca pe plac lui Oprisan (si) in 2003 si sa accepte orice numai ca vrincenii sa voteze masiv Constitutia lui Iliescu&Nastase! Acum, unii aduc propuneri pro-Basescu, altii propuneri anti-Basescu.
Cit despre propunerile partidelor de revizuire a legii fundamentale nu ar fi prea multe de spus. Numai la noi se poate intimpla sa modificam Constitutia atit de des. Pentru ca nu e facuta cum trebuie, la fel ca toate legile din Romania. Constitutia din 1991 a fost buna dar... cu lipsuri. Cea din 2003 a fost in acord cu Uniunea Europeana dar... tot cu lipsuri. Daca va amintiti, regimul Iliescu-Nastase a compus o Constitutie numai buna pentru o noua guvernare PSD. Numai ca in 2004 a fost ales presedinte Traian Basescu iar PSD nu a mai pupat guvernare. Si, normal, pesedistii au luat-o peste bot cu prevederile constitutionale care ii confera presedintelui niste atributii si o putere destul de insemnate. Ei se credeau, in 2003, la putere inca vreo 20 de ani, cu Iliescu nemuritor si cu Nastase conducator. Vorba ceea: nu e pentru cine se pregateste ci pentru cine se nimereste. Iar acum pesedistii solicita clarificari ale unor prevederi confuze si, mai ales, minimalizarea rolului presedintelui. Reglementari pe care ei le sustinusera cu tarie in urma cu citiva ani. C-asa-i in tenis, pardon, in politichia romaneasca! Totul anti-Basescu.
Ca bonus, sa ne amintim si de avintul liderilor PNL si PD de la acea vreme pentru a se vota Constitutia creata de PSD! Ca e buna, europeana, democratica etc! Acum vin si ei cu propuneri de modificare. Cum se mai straduiau, de exemplu, alde Sapunaru si Vraciu sa-i faca pe plac lui Oprisan (si) in 2003 si sa accepte orice numai ca vrincenii sa voteze masiv Constitutia lui Iliescu&Nastase! Acum, unii aduc propuneri pro-Basescu, altii propuneri anti-Basescu.
Tatuca Ilici, mai lasa-ne!
Ion Iliescu se da suparat pe cei care vor sa clarifice, cit de cit, unele din momentele si evenimentele loviturii de stat din decembrie 1989. O lovitura de stat facuta pentru a-i aduce la putere pe comunistii si securistii din linia a doua si a treia. O perestroika romaneasca, pe placul lui Gorbaciov. Iliescu, saracul si cinstitul, a fost adus in fruntea statului de valul revolutionarilor!! El n-a cerut interventia armatei sovietice, el nu are nicio vina pentru macelul de dupa 21 decembrie, el n-a organizat niciun fel de mitinguri ale muncitorilor si minerilor pentru a-si consolida puterea la inceputul lui 1990. Iliescu, saracul si cinstitul, si-a dorit toata viata lui democratia! El nu i-a protejat pe cei care au devalizat Romania. Pina si copiii stiau inainte de decembrie 1989 ca succesorul lui Ceausescu era unul Ion Iliescu. Numai Iliescu se da acum mirat. Si multe altele... Pacat ca il mai avem in prim planul vietii politice pe Iliescu si dupa 20 de ani de la asa-numita revolutie.
Iar una din creatiile lui Iliescu pentru a-si justifica si consolida acapararea puterii in decembrie 1989 este conflictul interetnic romano-maghiar. Luptele de strada de la Tg. Mures din martie 1990. Numai noi, comunistii cu fata umana, putem conduce tara! Altfel ne-o fura agenturili straine, taranistii si liberalii care n-au mincat salam cu soia! Maghiarii vor sa fure Ardealul! s.a.m.d.
Cine a infiintat UDMR si i-a dat acestei uniuni de organizatii etnice atitea puteri? Iliescu, Roman si fratii lor comunisti maghiari in frunte cu Domokos Geza. Cine a infiintat Uniunea Vatra Romaneasca si Partidul Romania Mare, ca sa fie mereu o stare conflictuala interetnica, usor de manipulat atunci cind e nevoie? Cuplul Iliescu-Roman, cu sprijinul neprecupetit al lui Virgil Magureanu. Si acum se mira unii si se dau de ceasul mortii pe la televizor ca vai, ungurii vor autonomie, declara maghiara limba oficiala in Romania etc! Parca nimeni nu vrea sa-si aminteasca istoria recenta. De ce oare?
Iar una din creatiile lui Iliescu pentru a-si justifica si consolida acapararea puterii in decembrie 1989 este conflictul interetnic romano-maghiar. Luptele de strada de la Tg. Mures din martie 1990. Numai noi, comunistii cu fata umana, putem conduce tara! Altfel ne-o fura agenturili straine, taranistii si liberalii care n-au mincat salam cu soia! Maghiarii vor sa fure Ardealul! s.a.m.d.
Cine a infiintat UDMR si i-a dat acestei uniuni de organizatii etnice atitea puteri? Iliescu, Roman si fratii lor comunisti maghiari in frunte cu Domokos Geza. Cine a infiintat Uniunea Vatra Romaneasca si Partidul Romania Mare, ca sa fie mereu o stare conflictuala interetnica, usor de manipulat atunci cind e nevoie? Cuplul Iliescu-Roman, cu sprijinul neprecupetit al lui Virgil Magureanu. Si acum se mira unii si se dau de ceasul mortii pe la televizor ca vai, ungurii vor autonomie, declara maghiara limba oficiala in Romania etc! Parca nimeni nu vrea sa-si aminteasca istoria recenta. De ce oare?
vineri, 12 martie 2010
Finantistul Lungu, o noua misiune
Marian Lungu s-a intors de unde plecase - la Garda Financiara. "Simplu" comisar. Nu si-a putut definitiva misiunea in care il trimisese Oprisan la inceputul anului trecut - la conducerea Directiei de Finante. A iesit PSD de la guvernare, s-a intors Lungu la vechiul loc de munca. Nu-i ducem noi grija. Are omul acoperire larga, nu numai politica. Plus ca la Garda Financiara trebuie sa-l supravegheze atent (si sa-l si incurce) pe navalnicul director al institutiei, Malureanu jr. Ca prea si-a luat-o in cap si exercita puterea. E singurul pedelist din judet care pare la putere. Si tare nu-i place lui Oprisan ca nu-l poate controla. Si Sapunaru e suparat. Nici unii portocalii nu se simt prea confortabil cind il vad pe tinarul si degraba varsatoriu de singe Mugurel. Asa ca Oprisan avea nevoie de cineva de incredere plantat in coasta lui Malureanu jr. Ca Gabi Micu, fiul primarului din Vidra, nu-l satisface pe deplin. Plus ca mai are citiva trepadusi care pot crea diversiuni atunci cind li se comanda. Sau cind "specialistul" nr.1 din finantele vrincene, cum mai este alintat Lungu, e ocupat cu mestecatul in cafeaua lui Oprisan.
miercuri, 10 martie 2010
Pedelistii nu pot prea mult
Impotenta PDL in ceea ce priveste exercitarea guvernarii si, implicit, a puterii in Vrancea se manifesta zi de zi, in orice imprejurare. Exemple au aparut scrise pe acest blog si le voi trece in revista si in rindurile urmatoare.
Sa incepem cu situatia interimara si confuza de la nivelul conducerii Inspectoratului Judetean de Politie. Sefii IGPR nu au desemnat, inca, pe nimeni in mod oficial la comanda politiei vrincene dupa iesirea la pensie a lui Sandel Doaga. Nu au desemnat pe nimeni pentru ca liderii PDL Vrancea nu s-au prezentat cu o propunere clara si sustinuta politic si profesional. Presedintele PDL Vrancea nu-si poate impune vointa la Ministerul de Interne, in fata buldogului Blaga. Care buldog asculta mai mult de Oprisan decit de tinarul deputat portocaliu. Iar noul sef al Politiei va fi un ofiter agreat, in primul rind, de Oprisan. Atunci cind seful PSD Vrancea isi va da acceptul, Vasile Blaga va da unda verde pentru numirea unui inspector sef la IPJ Vrancea. Alin Trasculescu va ramine doar cu "satisfactia" ca noul inspector sef ar fi un apropiat (si) al sau. Poate ca au rezolvat problema duminica, la balul militarilor, cind Trasculescu statea cocosat la spatele lui Oprisan, asezat comod pe scaun, si-i transmitea ceva la ureche.
Se pregateste crearea unei structuri a grupului minoritatilor nationale, altele decit maghiarii, in Vrancea. De judetul nostru se ocupa deputatul comunitatii italiene, Mircea Grosaru. Se stie ca deputatii minoritatilor sunt doar de conjunctura cu puterea portocalie. Cei mai multi dintre cei 18 deputati ai minoritatilor au legaturi strinse cu PSD, ba chiar isi datoreaza mandatele de parlamentari unor lideri PSD precum Viorel Hrebenciuc. Grupul minoritatilor va avea dreptul, conform algoritmului, la vreo 3-4 posturi in deconcentrate. Sa vedem ce persoane vor fi promovate in posturi din partea grupului respectiv.
"Independentii" lui Gabriel Oprea se agita pentru infiintarea unui nou partid. Care e principala legatura politica a lui Oprea in Vrancea? Oprisan, bineinteles, sa nu va ginditi cumva la Trasculescu. S-a vazut foarte clar si la ultimele doua vizite ale ministrului Apararii la Focsani. Ministrul si Oprisan au fost nedespartiti la cele doua evenimente, spre disperarea lui Trasculescu si a altor pedelisti care incercau sa se bage in seama. Asadar, cine il va ajuta pe Oprea sa-si faca partid in Vrancea?
Relatia cu oamenii de afaceri vrinceni se bazeaza doar pe eforturile personale ale Sorinei Placinta, Mariei Parcalabescu si Nelu Mustea. Despre Trasculescu se spune ca a ramas cu datorii mari si ca nu-si respecta promisiunile. Plus ca multora le tremura chilotii cind aud de seful PSD sau daca, din intimplare, Oprisan se arata suparat pe ei.
Tensiunile din interiorul PDL Vrancea ajuta, in primul rind, PSD. Lui Oprisan ii convine un lider sovaielnic si influentabil precum Trasculescu. I-a transmis asta de mult si lui Vasile Blaga. Poate si lui Basescu. Si s-a demonstrat pina acum ca Trasculescu nu poate trece de obstacolul Oprisan. Poate nici nu-si doreste cu adevarat!
Ce sa mai spunem de sefii de la Prefectura si din unele institutii deconcentrate?! Parca au fost pusi special pentru a-i face pe plac lui Oprisan si nu care cumva sa-l incurce cu ceva.
Si ar mai fi de scris. Cu alta ocazie.
Sa incepem cu situatia interimara si confuza de la nivelul conducerii Inspectoratului Judetean de Politie. Sefii IGPR nu au desemnat, inca, pe nimeni in mod oficial la comanda politiei vrincene dupa iesirea la pensie a lui Sandel Doaga. Nu au desemnat pe nimeni pentru ca liderii PDL Vrancea nu s-au prezentat cu o propunere clara si sustinuta politic si profesional. Presedintele PDL Vrancea nu-si poate impune vointa la Ministerul de Interne, in fata buldogului Blaga. Care buldog asculta mai mult de Oprisan decit de tinarul deputat portocaliu. Iar noul sef al Politiei va fi un ofiter agreat, in primul rind, de Oprisan. Atunci cind seful PSD Vrancea isi va da acceptul, Vasile Blaga va da unda verde pentru numirea unui inspector sef la IPJ Vrancea. Alin Trasculescu va ramine doar cu "satisfactia" ca noul inspector sef ar fi un apropiat (si) al sau. Poate ca au rezolvat problema duminica, la balul militarilor, cind Trasculescu statea cocosat la spatele lui Oprisan, asezat comod pe scaun, si-i transmitea ceva la ureche.
Se pregateste crearea unei structuri a grupului minoritatilor nationale, altele decit maghiarii, in Vrancea. De judetul nostru se ocupa deputatul comunitatii italiene, Mircea Grosaru. Se stie ca deputatii minoritatilor sunt doar de conjunctura cu puterea portocalie. Cei mai multi dintre cei 18 deputati ai minoritatilor au legaturi strinse cu PSD, ba chiar isi datoreaza mandatele de parlamentari unor lideri PSD precum Viorel Hrebenciuc. Grupul minoritatilor va avea dreptul, conform algoritmului, la vreo 3-4 posturi in deconcentrate. Sa vedem ce persoane vor fi promovate in posturi din partea grupului respectiv.
"Independentii" lui Gabriel Oprea se agita pentru infiintarea unui nou partid. Care e principala legatura politica a lui Oprea in Vrancea? Oprisan, bineinteles, sa nu va ginditi cumva la Trasculescu. S-a vazut foarte clar si la ultimele doua vizite ale ministrului Apararii la Focsani. Ministrul si Oprisan au fost nedespartiti la cele doua evenimente, spre disperarea lui Trasculescu si a altor pedelisti care incercau sa se bage in seama. Asadar, cine il va ajuta pe Oprea sa-si faca partid in Vrancea?
Relatia cu oamenii de afaceri vrinceni se bazeaza doar pe eforturile personale ale Sorinei Placinta, Mariei Parcalabescu si Nelu Mustea. Despre Trasculescu se spune ca a ramas cu datorii mari si ca nu-si respecta promisiunile. Plus ca multora le tremura chilotii cind aud de seful PSD sau daca, din intimplare, Oprisan se arata suparat pe ei.
Tensiunile din interiorul PDL Vrancea ajuta, in primul rind, PSD. Lui Oprisan ii convine un lider sovaielnic si influentabil precum Trasculescu. I-a transmis asta de mult si lui Vasile Blaga. Poate si lui Basescu. Si s-a demonstrat pina acum ca Trasculescu nu poate trece de obstacolul Oprisan. Poate nici nu-si doreste cu adevarat!
Ce sa mai spunem de sefii de la Prefectura si din unele institutii deconcentrate?! Parca au fost pusi special pentru a-i face pe plac lui Oprisan si nu care cumva sa-l incurce cu ceva.
Si ar mai fi de scris. Cu alta ocazie.
luni, 8 martie 2010
Nicio decizie la Politie
Cica orice solutie provizorie devine definitiva. Cam asa se intimpla si la IPJ Vrancea. Seful Politiei Romane nu a luat, inca, nicio decizie cu privire la desemnarea unui imputernicit la conducerea unitatii vrincene dupa iesirea la pensie a lui Sandel Doaga. Si, in consecinta, cei doi adjuncti asigura comanda IPJ Vrancea in virtutea inertiei. Toate numele de ofiteri vehiculate pina acum pentru desemnarea ca inspector sef se pare ca au ceva probleme. Ori personale ori pornite de la politic. Gabi Stefanescu, Enache Manolache, George Badiu, Vasile Marin, Gicu Avasiloaie si alti aspiranti la fotoliul de politist sef nu intrunesc, nici pe departe, o sustinere majoritara confortabila, nici politic nici la nivelul IGPR. In pole position se afla, totusi, prietenul de fotbal al sefului PDL Vrancea, Alin Trasculescu. Adica Gabi Stefanescu, daca nu stiati cumva. Unii spun ca ar fi ceva probleme in cazul lui cu o firma, cu sotia etc. Nimic concret. Pina una alta, interimatul, incertitudinea si suspiciunile domnesc prin sediul Politiei. Adevarul este ca, la modul in care este guvernat judetul Vrancea de catre PDL si Prefectura, situatia confuza de la IPJ nu reprezinta decit un exemplu normal, in maniera respectiva.
Asta e situatia de luni, 8 martie, ora 16.00, dupa 8 zile de la iesirea la pensie a lui Doaga. S-o schimba ceva pina diseara sau pina miine dimineata?
Asta e situatia de luni, 8 martie, ora 16.00, dupa 8 zile de la iesirea la pensie a lui Doaga. S-o schimba ceva pina diseara sau pina miine dimineata?
duminică, 7 martie 2010
Congresul PNL
Recentul congres al PNL si-a atins pe deplin scopul: marginalizarea lui Orban si Tariceanu si intarirea puterii lui Crin Antonescu. Modificarile la statutul partidului, pozitiile exprimate de la tribuna, intocmirea listei de conducere, toate au avut un singur obiectiv - Crin sa preia autoritar friiele PNL. Crin Antonescu risca extrem de mult odata cu preluarea puterii absolute in partid. La fel risca si cei din jurul sau care il sustin, chipurile, total: vicepresedinti, membrii BPC, liderii din teritoriu, majoritatea parlamentarilor. Concentrarea puterii in mina unui singur lider, de tip basescian, are doua taisuri. Crin si, implicit, PNL ar putea obtine rezultatele promise. Atunci el ar deveni un fel de Bratianu iar PNL ar reveni la importanta politica din perioada interbelica. Greu de estimat, insa, daca modelul „Basescu„ poate fi copiat cu succes de catre liberali. Pe de alta parte, neindeplinirea obiectivelor cu care Crin s-a prezentat in fata delegatilor la congres poate insemna sfirsitul carierei politice a presedintelui PNL. Si poate duce si mai jos, din punct de vedere politic, forta PNL. Totodata, odata cu Crin, ar trebui sa raspunda in caz de esec si cei din jurul sau, care ii sustin acum masurile si atitudinea autoritare. Vor avea, oare, taria sa-si recunoasca greselile toti liderii PNL in caz de esec?
La fel s-ar putea intimpla si in teritoriu, presedintii filialelor judetene capatind cam aceleasi prerogative precum seful partidului in noul statut. Nu poate fi trecuta cu vederea prezenta liderului PNL Vrancea, Nini Sapunaru, in structura de conducere desemnata la congres, e drept, doar ca membru supleant. Prin urmare, intarirea pozitiei in filiala judeteana este confirmata si prin aceasta pozitie in conducerea nationala a PNL. Si prea putini vor mai indrazni sa se alature unei alte echipe de conducere la alegerile judetene din acest an. Momentan, se pare ca liberali precum primarul de la Homocea, Neculai Ionescu, vor fi voci destul de izolate in PNL Vrancea. Iar acordul local cu PSD avantajeaza, deocamdata, pozitia lui Sapunaru.
La fel s-ar putea intimpla si in teritoriu, presedintii filialelor judetene capatind cam aceleasi prerogative precum seful partidului in noul statut. Nu poate fi trecuta cu vederea prezenta liderului PNL Vrancea, Nini Sapunaru, in structura de conducere desemnata la congres, e drept, doar ca membru supleant. Prin urmare, intarirea pozitiei in filiala judeteana este confirmata si prin aceasta pozitie in conducerea nationala a PNL. Si prea putini vor mai indrazni sa se alature unei alte echipe de conducere la alegerile judetene din acest an. Momentan, se pare ca liberali precum primarul de la Homocea, Neculai Ionescu, vor fi voci destul de izolate in PNL Vrancea. Iar acordul local cu PSD avantajeaza, deocamdata, pozitia lui Sapunaru.
vineri, 5 martie 2010
Cistigatorul ia tot?
Traian Basescu vrea tot. Are Guvernul, Camera Deputatilor, serviciile secrete, o parte insemnata din institutiile publice deconcentrate,DNA. Curtea Constitutionala si Inalta Curte de Casatie si Justitie sint ca si luate. Marii "afaceristi" care iau zeci si sute milioane de euro de la stat fac coada la usa Cotroceniului si a PDL. Senatul, chiar si cu Geoana la sefie, capata majoritatea de care Basescu are nevoie. Se formeaza noi structuri de partid care sa confere imaginea de democratie. In curind, toate deconcentratele vor incapea pe mina oamenilor lui Basescu.
Presa s-a divizat si s-a decredibilizat. La acest rezultat au contribuit, decisiv, asa-numitii moguli care s-au aruncat cu o ura de necrezut asupra marinarului. Fara discernamint. Fara o gindire de viitor. Si l-au victimizat pe Basescu. Exact de ce avea nevoie ca sa mai cistige un mandat. Decisiv pentru ce vrea el sa faca din Romania. Acum isi ling ranile si-si pling de mila. Asa se intimpla cind pariezi totul pe o singura carte (si aia proasta). Cei mai multi dintre cei care se dau jurnalisti, analisti, intelectuali, oameni cu initiativa, politicieni s.a.m.d. au ignorat celebrul dicton al lui Descartes care caracterizeaza, intr-un fel, fiinta umana: cogito, ergo sum.
Nu numai ca i-au asigurat cel de-al doilea mandat dar astia (ca nu gasesc cum sa le mai spun) i-au oferit pe tava lui Basescu oportunitatea de a face ce vrea cu Romania. De-acum incepe, practic, puterea absoluta a lui Basescu. E greu de prevazut ce va fi la sfirsitul mandatului de la Cotroceni. Din 1990 si pina astazi am mai trecut prin asemenea perioade de dominatie absoluta: 1990-1996 si 2001-2004, epocile lui Iliescu. Am avut un fel de democratie originala, acum se preconizeaza o ciorba similara.
E doar rezumatul rezumatului.
Presa s-a divizat si s-a decredibilizat. La acest rezultat au contribuit, decisiv, asa-numitii moguli care s-au aruncat cu o ura de necrezut asupra marinarului. Fara discernamint. Fara o gindire de viitor. Si l-au victimizat pe Basescu. Exact de ce avea nevoie ca sa mai cistige un mandat. Decisiv pentru ce vrea el sa faca din Romania. Acum isi ling ranile si-si pling de mila. Asa se intimpla cind pariezi totul pe o singura carte (si aia proasta). Cei mai multi dintre cei care se dau jurnalisti, analisti, intelectuali, oameni cu initiativa, politicieni s.a.m.d. au ignorat celebrul dicton al lui Descartes care caracterizeaza, intr-un fel, fiinta umana: cogito, ergo sum.
Nu numai ca i-au asigurat cel de-al doilea mandat dar astia (ca nu gasesc cum sa le mai spun) i-au oferit pe tava lui Basescu oportunitatea de a face ce vrea cu Romania. De-acum incepe, practic, puterea absoluta a lui Basescu. E greu de prevazut ce va fi la sfirsitul mandatului de la Cotroceni. Din 1990 si pina astazi am mai trecut prin asemenea perioade de dominatie absoluta: 1990-1996 si 2001-2004, epocile lui Iliescu. Am avut un fel de democratie originala, acum se preconizeaza o ciorba similara.
E doar rezumatul rezumatului.
Munca in bataie de joc
S-a topit zapada. Au aparut mii de gropi. S-a maturat pe strazi. S-a umplut orasul de praf. Obositi, probabil, cei de la salubritate au lasat gramezi de gunoaie pe marginea strazilor. Sa le stringa a doua zi. Dar a venit ploaia. Si lapovita. N-au mai strins nimic. Gunoiul s-a imprastiat iar. Saptamina viitoare vor matura din nou. Aceleasi gunoaie. Acelasi praf. Daca va ploua iar?
joi, 4 martie 2010
Iar isi face Nelu bagajele?
Iar se intensifica zvonurile cu privire la schimbarea prefectului Ion Oprea. Treceam, de citeva saptamini, printr-o perioada de aparenta acalmie cu privire la acest subiect. Dar iata ca taritele din capul unora se umfla din nou. Si-l vor pe prea-cumintele Nelu plecat din fotoliul de prefect. Nu ca n-ar fi cazul unei schimbari la nivelul Prefecturii Vrancea. E mare nevoie. Dar e nevoie de o schimbare radicala in ceea ce priveste atitudinea, actiunea, prestanta. Nu neaparat de persoane. Daca o schimbare de persoane aduce schimbarile respective, atunci ar fi bine sa se produca inlocuirile preconizate. Dar, cunoscind atmosfera si modul in care e condusa filiala PDL Vrancea, e greu de crezut ca schimbarea prefectului ar revigora Institutia Prefectului. E posibil ca Nelu sa fie trimis intr-o structura guvernamentala, pe un post de functionar linistit, asa cum ii place. Iar marea "dezvaluire" de acum doua saptamini cu privire la angajamentul semnat de Nelu cu securitatea in 1989 ajuta la luarea unei decizii. Iar inlocuitorul... aici e o alta problema. Se pare ca Alin Trasculescu tine mortis sa-si promoveze in functii publice prietenii din copilarie. Si, astfel, il va instala pe avocatul Parpauta jr. in fotoliul de prefect. SRI e de acord. O fi bine, n-o fi? Ar mai fi o varianta de rezerva cu un lider local de la dreapta lui Alin. Nu e nimic sigur.
Ca bonus, si subprefectul Hornea ar urma sa fie "avansat". Secretar de stat, subsecretar, pe la vreun minister, vreo agentie, autoritate nationala, ceva poate s-o gasi si pentru Sorin. Iar atunci echipa de la Prefectura s-ar completa, probabil, tot cu vreun apropiat de-al lui Alin. Sau, cine stie, ramine ca moneda de negociere cu vreo grupare, structura politica (noua sau veche).
Ca bonus, si subprefectul Hornea ar urma sa fie "avansat". Secretar de stat, subsecretar, pe la vreun minister, vreo agentie, autoritate nationala, ceva poate s-o gasi si pentru Sorin. Iar atunci echipa de la Prefectura s-ar completa, probabil, tot cu vreun apropiat de-al lui Alin. Sau, cine stie, ramine ca moneda de negociere cu vreo grupare, structura politica (noua sau veche).
DNA e iar in voga. Doar pentru imagine?
Se inghesuie primarii de mari orase la DNA. Nu e rau. Dar nici bine. Daca sint vinovati, nu trebuie iertati. Asa cum s-a intimplat, de exemplu, cu primarul de Rimnicu Vilcea, Mircia Gutau. S-ar putea, totusi, sa nu fie decit un joc de imagine. Noi ne facem ca va anchetam, voi va faceti ca suferiti.
Dar cu vechii clienti ai DNA ce se mai intimpla? Ramine cum s-a stabilit sau, mai bine zis, cum se misca unii judecatori. Cum e cazul lui Oprisan si al celorlalti functionari de pe linga el care au semnat ce li s-a ordonat. Ciinii (presa) latra, caravana trece. Sau s-o trezi careva de prin justitie? Ca a trecut de mult euforia imaginilor de la intrarea in sediul DNA, asa, la misto.
Dar cu vechii clienti ai DNA ce se mai intimpla? Ramine cum s-a stabilit sau, mai bine zis, cum se misca unii judecatori. Cum e cazul lui Oprisan si al celorlalti functionari de pe linga el care au semnat ce li s-a ordonat. Ciinii (presa) latra, caravana trece. Sau s-o trezi careva de prin justitie? Ca a trecut de mult euforia imaginilor de la intrarea in sediul DNA, asa, la misto.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)