joi, 25 februarie 2010

Marginalizarea UDMR

Traian Basescu se pregateste intens sa le dea peste bot liderilor UDMR obisnuiti cu binefacerile puterii mai mult decit pesedistii. A incercat, in primul mandat, sa-i "sparga" prin intermediul radicalilor din Partidul Civic Maghiar. Nu a reusit, udemeristii mirosind pericolul si luindu-si masuri in acest sens. Asa ca, abia inceput al doilea mandat la Cotroceni, Basescu s-a pus pe treaba. De data asta, lovitura nu-i vizeaza numai pe liderii UDMR. Ci si pe adversarii din PSD si PNL.
In primul rind, inca de acum un an, l-a luat pe post de consilier prezidential pe unul din fostii lideri ai UDMR, Peter Eckstein Kovacs, cunoscut ca un politician echilibrat, moderat si cu o imagine buna, in contradictie cu imaginea de arivisti si oportunisti care le-a fost creata celor mai multi udemeristi de frunte (pe nedrept?). Pentru ca nu avea loc in gasca UDMR, Eckstein Kovacs a fost desemnat sa candideze, la parlamentarele din 2008, intr-un colegiu putin prietenos cu UDMR, acesta nereusind sa obtina mandatul de parlamentar. Asa ca a fost recuperat de Basescu.
Si ajungem la actiunea cea mai importanta: crearea unui grup numeros de asa-zisi independenti in Parlament. Demisionari - sau demisi, fortati sa plece - din PSD si PNL. Cit de multi se poate. Nemultumiti de Geoana, Vanghelie, Ponta, Nastase, Crin, Patriciu etc. Oameni care vor sa "traiasca clipa" nu sa astepte, cuminti, un eventual nou mandat. Luam acum ce se poate, cum se poate si, in multe cazuri, asa cum primim directive de la cei care ne ghideaza, si-au zis ei. Si, incet, incet, anunta pe rind ca pleaca din partid. Ba din PSD, ba din PNL. Iar grupul independentilor creste ca in povesti. A trecut congresul PSD. Urmeaza cel al PNL. Independentii se inmultesc. Isi fac structuri interitoriu. Se formeaza un nou partid. Primesc functii aferente guvernarii. Vin alegerile locale din 2012. Apoi parlamentarele. Candideaza separat? Fuzioneaza cu PDL? E doar un amanunt.
Intre timp, UDMR isi vede scazuta importanta si influenta in actul guvernarii. Autonomia, regionalizarea, limba maghiara? Doar conditii de negociere si nu de presiune. Altfel, li se arata usa de iesire de la guvernare. Majoritatea in Parlament poate fi asigurata si fara voturile udemeristilor. Nu mai e nevoie de ei. Accepta sau lasa cascavalul guvernarii din mina? Pariez ca accepta orice numai sa fie la guvernare.
Mai sunt cei 18 deputati de la celelalte minoritati. Desi sunt, in majoritate, pe filiera PSD, acestia vor ramine alaturi de puterea PDL. Vor avea si ei, ca grup parlamentar, mici structuri in fiecare judet. Fiecare parlamentar de la minoritati are, deja, in coordonare, citeva judete. In fiecare judet, reprezentantii acestor structuri vor primi posturi in deconcentrate si nu numai. Procentul de negociere este de circa 7,5 la suta. De Vrancea se ocupa deputatul minoritatii italiene Mircea Grosaru. Acesta si-a gasit, deja, o conexiune in judetul nostru. Se asteapta clarificarea situatiei sefilor de institutii publice si, apoi, incep negocierile.
Peste toate astea ar putea aparea nemultumiri si in UDMR. Intrebarea este daca va scadea sub pragul de 5 la suta. Daca romanii vin in numar semnificativ la vot, cu siguranta nu vor mai depasi acest prag electoral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu