Mare dezvaluire de presa azi (plus miine): prefectul Ion Oprea a semnat un angajament cu securitatea. In august 1989. Cica urmarea posturi straine si spunea bancuri cu Ceausescu. Si i s-ar fi dat numele conspirativ de M. Drumes. Si el cica nu a scris nicio nota pina in decembrie 1989.
O prima intrebare: de ce a aparut aceasta "stire" abia la o luna dupa publicarea informatiei respective pe site-ul CNSAS?
O alta: de ce a dat raspuns CNSAS abia acum la o solicitare a Asociatiei Pro Democratia transmisa in urma cu 5 ani?
Alta: de ce nu s-a vorbit deschis in mediul politic si jurnalistic despre aceasta presupusa legatura a lui Oprea cu securitatea (despre care auzisem inca de acum 6 ani)?
Alta: de ce nu a spus deschis Oprea despre semnarea (fortata?) a acelui angajament atunci cind a ajuns consilier judetean sau prefect?
Alta: cind a ajuns cu serviciul la Focsani, a fost Oprea "intrebat" de sanatate de catre vreun securist?
Alta: cind se va dovedi CNSAS transparent pina la capat si ne va da lista cu toti politicienii si sefii de institutii publice din Vrancea post-decembrista care au semnat cel putin un angajament cu fosta securitate?
Alta: citi dintre acestia au ramas "activi"?
Vom afla vreodata adevarul despre colaborarea lui Oprisan cu securitatea - sub numele Renato si Alin - macar clarificind declaratiile publice ale ofiterului care se ocupa de Fabrica de Confectii Focsani in anii 1988-1989? O mai fi "activ"? S-o fi facut pierdut dosarul? Cine minte? Ofiterul, Oprisan, CNSAS? Se minte pe bani publici sau pe bani privati?
Si mai sunt probleme de clarificat. Poate ca unii precum Cindea, Tilvar sau Ghetu isi vor scrie memoriile la un moment dat. Ca de la cei care au colaborat intr-un fel sau altul cu securitatea nu asteptam sa fie onesti.
Aaa, se mai fac ascultari in apartamentul de pe Bd. Independentei din Focsani? Mai trece Marian pe-acolo? Or fi schimbat aparatura? Poate ne lamureste tovarasul Paroiu. Si nu numai el.
Prietenii stiu de ce.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu