vineri, 5 februarie 2010

Dormim linistiti! Are cine sa ne vegheze!

Discutii multe in ultimele zile cu privire la ANI si CNSAS. Cine mai e incompatibil, cine a mai colaborat, cine a turnat, cine a fost ofiter acoperit s.a.m.d. Si mi-am adus aminte de politicienii si sefii nostri de institutii. Informatiile culese de vreo 13 ani, din diverse surse, mi-au creionat o imagine clara a modului in care este condus (si) judetul Vrancea. Cei care au fost sau sunt, inca, la putere sau activi in plan politic, cei care au activat sau inca lucreaza in presa, cei care au condus sau mai conduc institutii publice, cei care deruleaza afaceri de succes au legaturi nebanuite cu fosta securitate, cu fostul PCR sau cu actualul SRI de catre 99 % dintre vrinceni. Cred ca va amintiti de dezvaluirile fostului ofiter de securitate Doru Lungu care, in anii 1988-1989, se ocupa de Fabrica de Confectii din Focsani. De declaratiile sale referitoare la modul in care Oprisan ii scria note informative. Au aparut in presa locala si nationala in urma cu citiva ani. Si ce ne-a anuntat CNSAS? Ca nu se confirma nimic! Ce sa intelegem noi de-aici? Ori Lungu minte si, atunci, ne intrebam de ce nu a fost dat in judecata de catre Oprisan. Ori CNSAS minte si, atunci, lucrurile sunt mai grave. Care ar fi motivul pentru care CNSAS ar minti in acest caz? Ca "omul" e inca operativ? Ca sunt unele interese personale sau de grup atit de mari incit nu se poate spune, deocamdata, adevarul? Nu ar fi de mirare, din moment ce asemenea situatii confuze sunt nenumarate si intretinute cu buna stiinta de catre institutiile statului. Cu siguranta vor mai fi multe de spus si de scris despre fantomele fostei securitati. Cu alte ocazii.

Acum, daca tot scriu de secu, mi-am amintit de o situatie care ne demonstreaza, pentru a n-a oara, ca nu a avut nimeni interesul sa se faca lumina in ceea ce priveste fosta politie politica din perioada comunista. Nimeni, pornind de la presedintii Iliescu, Constantinescu si Basescu.
Iata despre ce este vorba. Un fost maior de securitate, pe nume Gheorghe Pasc, a fost recuperat de "noua" putere post-decembrista si, sub obladuirea lui Iliescu&Magureanu, a fost avansat pina la gradul de colonel. Ba, mai mult, a fost numit si sef al unei divizii din proaspatul SRI care se ocupa cu stocarea informatiilor in calculator si gestionarea arhivelor SRI! Om de baza, deci! La un moment dat, colonelul se pensioneaza si isi infiinteaza, normal, o firma de protectie si paza. Si, tot normal, firma lui obtine, in 1999, contract exclusiv de asigurare a protectiei si pazei... cui credeti? Chiar Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii!!! Asadar, securistul nostru monta instalatii specializate de paza si supraveghere audio-video la CNSAS! Intr-un fel, ii urmarea pe cei care ii verificau pe cei de teapa lui! Asta da securitate nationala!
Cred ca mai multe de spus nici nu ar mai avea rost.

Un comentariu: