luni, 27 septembrie 2010

Multi se fac ca nu stiu ca Blaga nu e Maria Tereza

Cum s-a intimplat in atitea alte cazuri super-mediatizate, armata de politicieni, comentatori, analisti, ziaristi si alti bagatori de seama "dezinteresati" si "independenti" si-a luat imediat rolul in serios de a-l spala prin toate unghiurile pe Vasile Blaga. In ultimele 3 zile descoperim un Vasile Blaga aproape imaculat si cel mai bun, cel mai drept, cel mai cel in lupta anticoruptie s.a.m.d. Daca Basescu l-a dat jos inseamna ca e bun si trebuie aparat! Logic, nu? Urmind firul logicii acestor atot-stiutori care-si dau cu parerea despre orice 24 de ore din 24, cred ca s-a gasit omul providential pentru Romania, dupa Iliescu, Constantinescu, Isarescu, Nastase, Basescu, Tiriac, Patriciu si Vintu: Vasile Blaga! Astept sa vad daca are cineva curajul sa vorbeasca despre adevaratul Vasile Blaga. Sa spuna ce fel de om este, cum il doare in cur de politisti si de ceilalti angajati ai MAI, despre sistemul clientelar creat in partid, in Vama, in MAI s.a. Astept sa vorbeasca oamenii care au fost nevoiti sa duca si sa aduca... dupa cum stabilise "buldogul" Blaga. Nu cred ca va avea cineva curajul acesta. Si, in plus, vor sari toti "aparatorii" democratiei pe el si va fi facut albie de porci. Vasile Blaga e un adevarat "baron", nu local ci national. Pe linga Blaga, alde Oprisan si Mazare par niste baronasi "nebunatici" care se joaca de-a politica si de-a puterea. Cunoscatorii stiu de ce.
Cit despre brambureala din PDL, aceasta s-ar putea incheia asa cum vrea Basescu. Adica ar putea fi numit la sefia MAI un om care sa-l asculte. Se aude cel mai mult numele unui politruc apropiat finului lui Basescu de la Arad - primarul Falca. Este vorba de seful senatorilor PDL Traian Igas. Nu ma mira. Dintre numele vehiculate a-l inlocui pe Blaga la MAI singurul valabil parea cel al fostului ministru al Apararii Sorin Frunzaverde. Partial, ar fi putut face fata si seful PDL Buzau Cezar Preda. In rest, din ceea ce s-a zvonit pina acum, doar politruci obedienti, fara legatura cu exercitarea guvernarii.

PS - Ce s-o face Marean al nostru fara cel mai bun ministru de interne (pentru el, desigur)? Poate i se inchid si caile catre Basescu. Si-atunci sa te tii, ce jale mare!!!
Un altul suparat de plecarea lui nea Vasile ar putea fi prefectul Oprea. Ceva schimbari?

Pe scurt

* Sustin unii ca, pentru oamenii in uniforma, cascheta reprezinta un simbol. Iar faptul ca sindicalistii din Politie au dat cu caschetele de pamint poate insemna fie ca au ajuns la capatul rabdarii fie ca si-au dezonorat statutul social si profesional. In functie de unghiul din care privesti. Daca ne aducem aminte cum Oprisan ii dadea peste ceafa si peste cascheta fostului sef al IPJ Vrancea - Grosu - inainte de a-l face general sau cum se ridicau permisele de circulatie pina in 2004 prin Focsani sau cum se inchinau politistii (multi o fac si acum) la idoli politici de carton s.a.m.d., atunci intelegem ca li se cam "rupe" de simboluri gen caschete sau de uniforme.
* Apropo de uniforme. Am vazut un subofiter de la Unitatea de Pompieri din Panciu care plimba oamenii cu propria Skoda in timpul liber. Gratis! Doar nu va gindeati ca ar face transport ilegal de persoane, piraterie si alte alea?! Oricum, face parte dintr-o familie onorabila, care nu s-ar preta la lucruri necurate, cu fratele politist la Vidra si unchiul primar la Vrincioaia! Sunt doar unii invidiosi prin zona care povestesc fapte ne-adevarate...
* Iar astia care se tin de povesti spun peste tot cum mai multi primari care si-au facut magazine satesti (nu pe numele lor, bineinteles!) cara marfa din en-gros-urile din Focsani cu masinile primariilor pe care le conduc! Plus ca amaritii si lenesii care primesc diverse ajutoare sociale de la primarii iau pe datorie alimente si alte cele de la magazinele primarilor si, cind vine timpul sa incaseze ajutoarele respective, se trezesc cu banii dijmuiti direct de catre primari: li se scad datoriile de la magazinele edililor! Acestea sunt binecunoscute de catre toata lumea: prefect, presedinte de CJ, politisti, finantisti, oameni de la OPC, DSV, DSP etc. Dar nimeni nu indrazneste sa ia vreo masura. Sa va explice, de exemplu, primarul Solomon de la Ploscuteni!
* Saptamina trecuta s-a lucrat de zor la gardul "micii" proprietati a unei pensionare norocoase de la km 27. E drept, se cam scorojise in ultima vreme. Gardul, sa nu va ginditi la altceva! Insa la una din portile laterale muncitorii au avut mult de tras. Un sofer neatent (sau nervos) a dat cu remorca de gardul urias si a produs ceva stricaciuni. Nu stim ce sanctiuni a primit de la seful lui. Sau, poate, a fost iertat de "domnu' presedinte".
* Unul dintre nenumaratii taietori de paduri din Vrancea, pe numele sau Mitica Ifrim, a fost condamnat nu de mult timp la 5 ani de inchisoare pentru tentativa de omor. Asupra unui om, ca padurea nu este aparata de nimeni. Are recurs la Curtea de Apel Galati si, apoi, ce-o fi o fi! Intre timp, nu si-a pierdut obiceiurile. Face ce vrea pe Valea Milcovului, ameninta pe cine are chef, insceneaza atacuri si accidente, n-are treaba cu autoritatile, taie de-a valma etc. Pai cum sa dea el socoteala daca, de exemplu, politistii il sar mereu cind e vorba de masuri, de controale s.a.? E unul pe la Postul de Politie de la Mera care are mare trecere la conducerea IPJ Vrancea. Il cheama Norocea si se intimpla sa fie chiar fratele adjunctului sefului IPJ Victor Norocea. Iar Norocea asta de la Mera si-a facut o lista cu persoanele si autocamioanele care au dreptul, in mintea (si buzunarul) lui sa care busteni. Dar astea nu sunt luate in seama ca se decredibilizeaza o institutie fundamentala a statului, ca se arunca cu noroi asupra oamenilor in uniforma - exemple de cinste, corectitudine si profesionalism!?! - si afla romanii de rind tot felul de porcarii cu care se ocupa cei care mai mult pazesc hotii decit ne pazesc de hoti... Nu generalizam, desigur.

luni, 20 septembrie 2010

Pe scurt

* Asa cum va mai spuneam, tinarul vice de la Primaria Focsani - Bogdan Matisan - s-ar putea incalzi degeaba pentru fotoliul de edil sef. La fel cum s-a antrenat pe multe lovele Dan Radovici, iar inaintea campaniei electorale din 2000 Oprisan l-a anuntat pe Didi Bacinschi drept candidat al partidului rosu. Asta dupa ce nea Didi se antrena, deja, in culise impreuna cu PNL. Dar asta-i politica! Revenind la impulsivul Matisan, fotoliul de viceprimar s-ar putea sa fie cea mai inalta pozitie a sa din administratia locala. Seful l-a bagat la inaintare dar favorit pentru a intra in cursa electorala din 2012 din partea PSD pare a fi Gheorghe Vasilescu, directorul Companiei de Utilitati Publice Focsani. Vasilescu este vazut de unii ca un om echilibrat, serios, competent, bun cunoscator al orasului. Conduce CUP de cind i-a fost lasat mostenire de catre fostul sau sef si primar Nicolae Latcan - din 1992!!! Este foarte discret in viata publica, si-a creat o serie de relatii peste tot si niciun partid nu l-a deranjat prea tare pina acum. E loc de urmarit si de comentat.
* TVR l-a facut in singe pe Adrian Toni Neascu, presedintele Tribunalului Vrancea, care a ajuns in finala pentru accederea in Consiliul Superior al Magistraturii. Evolutia personala si profesionala, balansul de neinteles intre stinga si dreapta, locuinta de serviciu de la Oprisan, tergiversarea dosarului coruptiei in care e inculpat Oprisan au fost amintite pe scurt intr-un material interesant difuzat de TVR duminica seara. Sa fie vreun semnal?
* Primaria Focsani are o Directie de Dezvoltare Servicii Publice, o unitate cu multi angajati care lucreaza pentru curatenia orasului. Asta-i in rezumat. De cind a iesit Filipache Sirbu la pensie, nu s-a gasit niciun doritor veritabil pentru aceasta functie. Sau, posibil, postul respectiv face obiectul unei negocieri PSD-PNL si nu s-a ajuns, inca, la un acord. Dar despre altceva vroiam sa scriu. Este vorba despre cum cheltuim banii bugetului local aiurea. Adica Primaria Focsani are un contract cu o firma privata din Adjud pentru a-i confectiona custi pentru ciinii adunati de pe strazi!!! Din multimea de angajati ai acelei directii nu se puteau gasi 2-3 insi care sa sudeze niste bucati de metal si sa bata niste cuie? Care ar fi fost costurile? Aproape de zero! Si ne mai smiorcaim ca nu avem bani la buget! Si asemenea exemple sunt nenumarate. Si mai costisitoare decit custile pentru ciini. Voi mai scrie.
* O statistica internationala dezvaluie ca Barcelona si Roma sunt pe primele locuri in topul mondial al hotilor de buzunare! Eeee, vezi daca seful nostru s-a retras de mult din sportul asta? Ca, altfel, le aratam noi ce inseamna arta extragerii de portofele! E adevarat, de ani buni suntem fruntasi la fituirea de fonduri publice, niste portofele si buzunare mult mai mari si mai generoase.

joi, 16 septembrie 2010

Despre candidatii PNL

De cind a anuntat Nini Sapunaru posibilii candidati ai PNL pentru Primaria Focsani vroiam sa scriu citeva rinduri despre acestia. Am crezut ca se vor vedea si primele miscari ale potentialilor aspiranti dar nu s-a intimplat nimic in acest sens. Asa ca voi puncta citeva lucruri importante despre cei 5. Pot aparea si alte nume, doar mai sunt aproape 2 ani pina la scrutinul local.
Dintre cei 5, actualul consilier judetean Nicu Mazere are cea mai mare notorietate si averea cea mai insemnata. Faptul ca e cunoscut de multa lume nu i-a adus mereu bucurii. Plus ca accepta cu greu sfaturi din partea altora, sustinind ca el le stie pe toate. Are o buna capacitate de efort organizatoric, mai ales in perioade de campanii electorale. Insa vrea mereu sa faca numai cum vrea el, ceea ce nu e in regula si nici nu-i poate garanta succesul. "Eu dau bani, eu comand" si "Daca pierd, pierd pe mina mea" sunt doua conceptii gresite din punct de vedere politic.
Din punctul de vedere al notorietatii si al situatiei financiare ii urmeaza Mihai Copaci si Manole Merchea. Functiile publice si relatiile personale i-au mentinut, cit de cit, in prim plan. Ca politician, Copaci a stat mai mult in umbra in ultimii ani, asta si pentru a-si conserva pozitia de presedinte-director general al unei institutii foarte importante - Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Se bucura, insa, de o relatie buna cu mass media. Fost subprefect si director al ADS Vrancea, Manole Merchea este unul dintre cei mai vechi membri ai PNL. A avut si un popas scurt pe la PC. Merchea s-a dovedit, insa, usor irascibil in ultimii ani, considerind ca ziaristii au ceva impotriva lui. Are replica spontana (chiar daca nu e cea corecta) si si-a demonstrat de multe ori talentul la compunerea de catrene.
Actualul viceprimar Vasile Dobre vine tare din urma. Lipsa de notorietate poate fi ameliorata in urmatorii doi ani din postura de viceprimar. Cu siguranta, Dobre va face tot posibilul sa cunoasca orasul cit mai bine si sa se faca apreciat si cunoscut in rindul focsanenilor pina in 2012. Are de dus si o lupta surda in interiorul partidului si vrea sa demonstreze ca poate mai mult din punct de vedere politic. De aceea si-a dorit atit de mult si postul de viceprimar.
In fine, col.(r) Ignat Radu pare outsider ca notorietate si forta financiara. A fost comandant al Garnizoanei Focsani insa nu a avut o activitate publica sustinuta. El este cunoscut in special in rindul familiilor de militari. Seriozitatea si imaginea publica pozitiva sunt atuuri importante. Asta in ciuda minciunilor turnate de niste ordinari precum Darmanescu pe la diverse institutii care i-au afectat serios cariera militara. La acestea s-au adaugat citeva articole din presa scrise parca special pentru a completa turnatoriile unor frustrati si care au fost aruncate la momentul potrivit pe mesele sefilor de prin MApN sau SMG. Col.(r) Ignat Radu are, insa, relatii tensionate de multi ani cu Oprisan, aspect ce nu este vazut cu ochi buni de catre liderii PNL Vrancea. De aceea el nici nu ar putea beneficia de o sustinere politica adevarata si solida, desi este presedintele organizatiei PNL Focsani.

miercuri, 15 septembrie 2010

De pe la Consiliul Judetean

Sedintele Consiliului Judetean Vrancea ar fi extrem de plictisitoare daca nu s-ar da in spectacol Oprisan. Foarte putine opinii contrare, unanimitate aproape 100%, opozitie timida si lesinata. Noroc cu Oprisan care nu se poate abtine si mai bate cimpii. Iata citeva exemple de la sedinta din 14 septembrie (fixata chiar de ziua lui de nastere).
In primul rind, "presedintele" Vrancei a ajuns cu o intirziere de 20 de minute, fara niciun motiv. A venit aranjat si frezat, cu cravata si batista de culoare violet!? A inceput sedinta cu un scurt discurs politico-religios demagogic, stil pe care si l-a pastrat pina la final. A "bagat" carbuni aproape la fiecare proiect de hotarire cu guvernarea portocalie care face si drege si nu mai poate el sa manevreze asa cum s-a invatat fondurile publice. Acuzele si cuvintele pompoase s-au rostogolit din gura lui Oprisan ca o moara stricata. Timid, consilierii judeteni PDL au incercat sa-i atraga atentia ca era o sedinta a unui organism administrativ si nu a unui partid politic. Omul nu s-a sinchisit, oricum contrele au fost tari ca... fularul! Si Prefectura a fost luata putin la refec ceea ce nu a parut a-l deranja pe subprefectul Sorin Hornea, prezent in sala. Chiar, ce cauta subprefectul la aceasta sedinta? O fi vrut sa-si transmita omagiile sarbatoritului, ca nu cumva sa fie uitat? Oprisan si-a incheiat elucubratiile cu doua idei (copiate) ce s-au vrut filosofice:
- singura solutie pentru a scapa de guvernul portocaliu este "motiunea de cenzura si iesitul in strada";
- "totul se plateste in viata".
Cel putin ultima m-a dat pe spate. S-o fi referit la el insusi? La ce se asteapta sa i se intimple?
L finalul sedintei a tinut sa precizeze ca nu vrea niciun post de ministru, ci numai presedinte al Consiliului Judetean. In realitate, nu l-a invitat nimeni sa preia vreun minister. Dar el a zis-o asa, preventiv, infirmind zvonurile lansate public tot de el cum ca va fi ministru de interne! ... Doar v-am mai spus ca omul bate cimpii cu gratie! Cine mai aduce o bucata de xanax?
Tot la aceasta sedinta PSD si PNL si-au impartit frateste citeva posturi in institutiile publice subordonate sau colaboratoare CJV. Spre final, iubirea ros-galbena a avut o defectiune care l-a bulversat putin chiar si pe Oprisan: penelistii n-au votat un propiect asa cum cerea Oprisan si nu s-au adunat cele doua treimi necesare aprobarii. Seful si mina sa dreapta (secretarul Raluca Dan) i-au mustruluit, le-au atras atentia si le-au "explicat" liberalilor cum trebuie. Senin, "presedintele" Vrancei, marele aparator al legii, a cerut reluarea votului dupa ce proiectul respectiv picase. C-asa vrea muschii lui! Si, bineinteles, cu capul plecat, penelistii au votat cum le-a zis seful, ca sa treaca proiectul. Se pare ca pentru citeva posturi publice pozitia ghiocelului a devenit favorita unor membri PNL.

marți, 14 septembrie 2010

Focsaniul nu e oras pentru toti

In fiecare an Primaria Focsani arunca sute de mii de euro pe tot felul de studii de fezabilitate, rapoarte, proiecte etc. care nu au, apoi, o finalitate. Ba se schimba, dupa citiva ani, ba se adauga o virgula, ba se scoate un punct s.a.m.d. Cu alti bani din buzunarele noastre, bineinteles. Si, cu atit de multe studii si proiecte pe hirtie, Focsaniul ramine la coada modernizarii si urbanizarii. Am mai scris despre unele probleme pentru care edilii nu au catadicsit sa gaseasca solutii desi nu ar fi fost foarte costisitoare. Mai ales daca se executau la timp.
Acum vreau sa va prezint situatia unui bloc nou, pe Aleea Parc din oras, inceput de Latcan si definitivat de Agentia Nationala pentru Locuinte. Adica n-au mai fost bani la bugetul local si constructia a fost preluata si finisata de guvern prin ANL. In cele citeva zeci de apartamente (blocul are 3 scari) s-au mutat, de vreo 6 ani, familii de tineri. Insa acestia nu beneficiaza nici acum de acelasi confort si de aceleasi conditii de locuit precum chiriasii din celelalte blocuri ANL. Nu au centrala termica de bloc, fiind racordati la sistemul centralizat ENET. Nu au gaze naturale, oamenii fiind nevoiti sa care buteliile in spate luna de luna, ca in mediul rural. Asta e o situatie cu atit mai ciudata cu cit cele 3 scari de bloc au instalatiile necesare montate. Ceea ce mai trebuia sa faca primaria era doar sa racordeze blocul la reteaua de gaze situata la maxim 10 metri!!! distanta si sa monteze contoarele!!! Greu, tare greu, si foarte costisitor!!! Totodata, apartamentele respective nu au geamuri termopan, gresie si faianta precum celelalte locuinte construite de ANL pentru tineri. Unde mai pui ca acoperisul e "prevazut" cu gauri specifice prin care se scurge apa. Si nu-l repara nimeni, numai proprietarul - Primaria Focsani - avind acest drept. Dar n-o face. In schimb, aloca 1 miliard de lei vechi pentru acoperisul de pe blocurile L1 si L2, acolo unde locuiesc magistrati si alti angajati importanti pentru PSD. Se stie ca unii cetateni sunt mai egali decit altii. Si ca sa inchei cu amaritul de bloc de pe Aleea Parc, chiriasii care vin noaptea acasa abia vad pe unde merg: pe portiunea de strada din apropierea blocului lor nu a fost montat niciun stilp pentru iluminat public. Dupa cum vedeti, cu niste investitii mici se puteau crea conditii cit de cit civilizate si pentru cele citeva zeci de familii de tineri care s-au bucurat acum 6 ani ca se muta intr-o locuinta noua. Ma refer la racordarea la gaze, la acoperis si la 2 stilpi pentru iluminatul public. Ca de centrala termica... pare prea mult!
Si pentru ca Primaria, PSD, Bacinschi si Oprisan le-au oferit atit de multe tinerilor respectivi, pe bloc s-a montat un imens afis al PSD in timpul ultimei campanii electorale. Fara semnaturile chiriasilor. Doar e o cladire publica, nu? Adica e a tuturor dar folosita numai de catre unii!

sâmbătă, 11 septembrie 2010

Liderii de sindicat - "victime" cu lacrimi de crocodil

Dupa ce l-au aparat pe "saracul" Vintu, politicienii, analistii, afaceristii, ziaristii si ceilalti bagatori in seama "independenti" au identificat alte victime ale tiranului Basescu: liderii de sindicat. De-aia cica a fost bagat NABABUL in cazul "FNI-Popa-Vintu". De-aia a fost perchezitionat si interogat celebrul lider de sindicat, patron, proprietar, afacerist etc. A, nu stiti cine e NABABUL? Liviu Luca. Oare de ce i se spune asa? Sigur nu pentru ca lupta aprig pentru apararea drepturilor muncitorilor. Liviu Luca face parte din categoria liderilor de sindicat deveniti un fel de stapini pe viata in domeniile unde activeaza de 18-20 de ani. Acestia au adunat atita putere si influenta de-i fac invidiosi pe omologii lor din occident. Sunt bogati si si-au creat o structura de protectie in jurul lor, formata din oameni de incredere, cu aceleasi interese si cu un nivel de trai superior milioanelor de sindicalisti obisnuiti. Nu i-a deranjat nimeni pina acum. Despre patrimoniul sindicatelor ciopirtit si impartit de "baronii" sindicatelor se mai aminteste, timid, extrem de rar. Cistigurile, averile, afacerile, influentele si interesele ascunse ale liderilor de sindicat sunt un fel de subiecte tabu. Liniste, ca nu se cade sa-i deranjam. Din cind in cind se mai agita apele si se mai pune de cite un miting. Asa, sa-si justifice pozitiile. Si sa le mai arate pisica guvernantilor de orice coloratura politica. Unii au ajuns parlamentari sau in alte functii publice si sunt acum mai mult sau mai putin activi in viata politica: Miron Mitrea, Matei Bratianu, Victor Ciorbea, Pavel Todoran, Dumitru Chirita, Catalin Croitoru, Marian Sirbu etc. Altii au ramas sa-si conserve interesele si puterea in sfera sindicala: Liviu Luca, Dumitru Costin, Ion Radoi, Marius Petcu, Vasile Marica etc. Au cam aceleasi apucaturi ca "baronii" din politica: Oprisan, Mazare, Flutur, Stefan-Pinalty, Vanghelie, Falca, Nichita, Cancescu, Dragnea etc.
Un exemplu graitor despre ceea ce inseamna puterea financiara si nu numai a liderilor de sindicat il reprezinta patrimoniul turistic. Dupa ce s-a exploatat la maximum mostenirea regimului comunist, ce a mai ramas din acest patrimoniu (degradat in mare masura) a fost impartit intre marile confederatii sindicale. Statiunea Soveja - ajunsa in ruina - a incaput in patrimoniul CSDR, formata in proportie de vreo 80% din membrii Sindicatului Liber din Invatamint. Iar anul acesta s-a investit 1 milion de euro in renovarea complexului Zboina din Soveja, banii sindicatului. De unde are sindicatul atitia bani in timp de membrii sai de-abia isi duc traiul de pe o zi pe alta? Acesta este doar un singur exemplu din multimea de situatii asemanatoare din intreaga tara.
Sunt multe de povestit despre ce au facut liderii de sindicat in ultimii 20 de ani. Poate ca cineva ar trebui sa publice o istorie adevarata a miscarii sindicale romanesti. Dar nu vad cine s-ar incumeta la o asemenea aventura extrem de riscanta. In definitiv, liderii de sindicat sunt la fel ca politicienii ajunsi pe diverse functii si demnitati: traiesc foarte bine in comparatie cu milioanele de sindicalisti/sustinatori/alegatori.

vineri, 10 septembrie 2010

Unii dorm linistiti si au memoria scurta

Banii lui Vintu si ura impotriva lui Basescu i-au facut pe multi politicieni, analisti, comentatori, ziaristi, juristi, afaceristi si alti bagatori in seama sa o ia razna. Nu mai gindesc limpede deloc. Ii pling soarta lui Vintu de parca ar fi un martir al neamului. Foarte putine voci (si alea timide si nebagate in seama de "deontologi") amintesc de ceea ce reprezinta cu adevarat Sorin Ovidiu Vintu: un puscarias de drept comun, condamnat pentru delapidare, cu strinse legaturi cu securitatea trecuta si prezenta. Unul care a realizat un sistem diabolic de producere si minuire a banilor prin care a pacalit sute de mii de romani. Vad ca nu aminteste mai nimeni de FNI, FNA, GELSOR, Banca Romana de Scont, Banca de Investitii si Dezvoltare etc. Dar de sutele de mii de pagubiti care si-au pierdut agoniseala de-o viata pentru ca au crezut in manevrele lui Vintu si ale securistilor lui nu mai spune nimeni nimic. Dar despre romanii care au murit de inima rea cind au aflat ca si-au pierdut toti banii aflati in custodia lui Vintu se tace milc. Isi mai aminteste cineva de "dormi linistit, FNI lucreaza pentru tine"? Adevarat, FNI i-a lucrat pe fiecare in parte!
Iar acum, Vintu e un martir, o victima a dictatorului Basescu! Chiar ne iau unii asa de prosti non-stop?

miercuri, 8 septembrie 2010

Sunt buni militarii in politica?

Se spune despre cei care au imbracat haina militara ca sunt mai seriosi, responsabili, organizati, corecti si chiar apreciati de comunitate. In mare parte, aceste calitati nu s-au dovedit a fi simple povesti. Sunt oameni care au avut o cariera militara (armata, politie, jandarmerie s.a.) si care, dupa pensionare sau retragere, au avut succes si in alte activitati. Fie private fie publice. Fiind oameni cu potential, acestia constituie o atractie si pentru mediul politic. Iata de ce gasim destui ofiteri si subofiteri la pensie care s-au implicat in viata politica. Unii mai mult, altii mai putin. Unii au reusit, altii au trait dezamagiri.
Si in Vrancea putem gasi destule exemple, unii dintre fostii militari activind cu succes in mediul politic. De departe, cel mai bogat partid in militari in rezerva este PNL. In prim plan se numara primarii Valerica Zamfirescu (Slobozia Bradului), Ene Stoica (Sihlea) si Sandu Crintea (Dumitresti). Organizatia PNL Focsani este condusa de fostul comandant al Garnizoanei Focsani col.(r) dr. Ignat Radu. In conducerea actuala a PNL Vrancea se gasesc citiva ofiteri in rezerva precum Ion Epure, Marian Georgescu, Georgel Constantin sau Tudorache Dumitrache. In mandatul 2004-2008 printre consilierii locali se numara Stefan Atomei, tot fost militar. Iar la alegerile locale din 2008 fostul comandant al Politiei Focsani - Braileanu - a candidat din partea PNL la functia de primar al comunei Garoafa.
La PSD gasim citeva nume de fosti militari care au fost sau sunt inca in consiliile locale sau in Consiliul Judetean: Ion Vlase, Constantin Guguianu, Nicolae Zamfir. De asemenea, actualul primar al comunei Urechesti, Vasile Dantis, a fost ofiter de politie.
Pe la Partidul Conservator au trecut citiva ofiteri care indeplinisera functii importante in armata sau politie. E vorba, in primul rind, de regretatul col. Gheorghe Iorga, fost comandant al Centrului Militar Judetean Vrancea si fost consilier local. Apoi, in rindurile PC (ex-PUR) au mai activat fostii sefi ai Politiei Focsani : Mircea Lupu ca viceprimar in Vinatori si Gheorghe Ivu in Consiliul Local Focsani.
In PDL nu prea intilnim fosti militari. La un moment dat, ceva mai activ fusese fostul sef al IPJ Vrancea, Ioan Petru Dibus. S-a retras intre timp. Cel mai activ pare col.(r) Ivan, de la Organizatia Pensionarilor din PDL.
Dintre alte cadre militare care s-au implicat in politica mai amintesc de col.(r) Marin Stoica, fost pe la PRM, PNG, PC acum probabil la PDL. Totodata, fostul consilier judetean PRM Gabriel Derderian este acum membru ATOP. Si, desi e plecat de ani buni din Vrancea, nu-l pot omite pe fostul sef al Protectiei Civile - col.(r) Gheorghe Nastasa - retras in Rm. Sarat si implicat in activitatea PDL.
Iar la capitolul zvonuri, cel mai vehiculat nume de militar pensionat si dornic de politichie este cel al fostului comandant al Penitenciarului Focsani Ionel Celmare. Asteptam confirmarea.

marți, 7 septembrie 2010

Blestemele lui Duta

Fostul director al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea a preluat conducerea in lupta sa cu sefii ANSVSA si cei ai PDL Vrancea: protejata liderului PDL Alin Trasculescu, Mariana Amaricai, a fost demisa de la sefia DSVSA Vrancea. A trecut 1 an de cind Ionel Duta asteapta sa fie repus in fruntea DSVSA Vrancea, conform unei hotariri judecatoresti. Prima data s-a lovit de PSD, apoi de PDL. Ba a si fost trecut la pensie, fortat spune el, pentru ca nu facuse cerere in acest sens. Iar nea Ionel s-a apucat de treaba. A trimis sesizari si a vorbit peste tot de abuzurile pe care el considera ca le-ar fi savirsit ex-directorul Mariana Amaricai si seful ei de partid Alin Trasculescu. Pe fir au intrat atit inspectorii de control din cadrul ANSVSA cit si procurorii. Si uite-asa, cu multa rabdare, nea Ionel a determinat inlocuirea madamei Amaricai, pe care n-o regreta nimeni din institutie. Ca director interimar a fost numita tot o femeie cu sustinere portocalie insa nu cu aceleasi apucaturi. Chiar daca va continua lupta cu sefii de la ANSVSA si de la PDL Vrancea, e greu de crezut ca Ionel Duta va obtine victoria finala - revenirea in fotoliul de director al DSVSA Vrancea. Reclamatiile facute si informatiile pe care le detine (inclusiv despre avizele si activitatea de la abatorul unde familia Trasculescu este actionara) sunt destul de importante. Dar nu suficiente.

joi, 2 septembrie 2010

Urmeaza schimbari multe prin Finante?

La ora la care scriu toata lumea stie ca Sebastian Vladescu a fost demis din fruntea Ministerului Finantelor. O fi bine, n-o fi? Nu stiu ce sa spun. Nici macar nu se cunoaste inlocuitorul acestuia. Se zvoneste de un senator apropiat lui Vasile Blaga, de finantistul Lucian Croitoru (care, cica, ar fi refuzat), de un alt finantist neimplicat politic s.a. Vom vedea. Despre ce sa va intimpla in teritoriu as vrea sa aduc in atentie citeva lucruri. Se stie ca Ministerul Finantelor Publice, sub conducerea lui Vladescu, i-a repus in functii pe majoritatea sefilor din institutiile deconcentrate ce-i apartineau, mosteniti din guvernarea Tariceanu. Este vorba de Directiile de Finante, de Garda Financiara, de Directiile Vamilor etc., institutii foarte importante. Iar acestia erau, in mare majoritate, oameni ai PNL (in unele locuri erau si ai PSD). Foarte rare cazuri de sefi sau adjuncti sustinuti de PDL. Guvernul Boc i-a schimbat dar deciziile instantelor din tara i-au oferit ocazia lui Vladescu sa-i repuna in functii pe directorii PNL. Cica avea sustinerea tacita a lui Basescu, ceea ce nu le-a convenit multor pedelisti de frunte care si-ar fi dorit oamenii lor. Prin urmare, aducerea unui nou ministru de finante, posibil activist PDL (sa nu uitam ca Vladescu a fost prieten cu Tariceanu si ministru de finante si in cabinetul acestuia), ar putea conduce si la schimbari insemnate in teritoriu.

miercuri, 1 septembrie 2010

De pe la Consiliul Local Focsani

*Unii consilieri locali isi cam dau cu parerea despre orice. Au n-au treaba cu subiectul, ei aprind luminita rosie a microfonului si debiteaza foarte serios ce le trece prin cap. De-aia e democratie, ca oamenii sa aiba libertatea opiniei si a cuvintului! Mult mai greu e la Consiliul Judetean, unde Marean le taie microfonul imediat daca deviaza de la linia impusa de el. Nu prea au voie la pareri personale, mai ales daca sunt in contradictie cu opiniile "domnului presedinte".
* Consilierii PNL au retras de pe ordinea de zi proiectul initiat de ei cu privire la interzicerea circulatiei motociclistilor si mopedistilor pe bulevardele care traverseaza Focsaniul, in timpul noptii. Bine au facut, pentru ca nu printr-un abuz se stopeaza incalcarea legii! Sunt citiva posesori de motociclete puternice si masini tunate si modificate care circula cu viteza mare prin oras, fac intreceri, ambaleaza motoarele si polueaza aerul si asa imbicsit al Focsaniului. Dar unde sunt politistii atunci cind e nevoie de ei? N-am auzit pina acum ca indivizii care se "distreaza" noaptea pe bulevardele orasului sa fie pedepsiti. Daca oamenii legii si-ar face datoria si ar da citeva sanctiuni exemplare, n-ar mai fi asemenea probleme.
* Autoritatile locale si partidele lor ajuta unii afaceristi sa-si sporeasca averile. Bravo lor! Sa nu se mai spuna ca nu este incurajat mediul de afaceri de la noi! Adica toti consilierii au votat fara cricnire un Plan Urbanistic Zonal de pe urma caruia omul de afaceri Ion Martis va avea cistiguri insemnate. Nici nu cred ca vreun consilier s-ar fi trezit sa puna bete afacerii respective. Pentru ca el, sefii de partid si partidul din care face parte ar fi avut de suferit: nu mai pupau aparitii la televiziunea lui Martis. Nici macar pe lovele. In afara de PSD, pentru ca trandafirii au avut mereu un loc privilegiat. Si nu se cadea sa te superi pe Marean! Dar pentru ceilalti, se revenea la perioada de dinainte de 2005, atunci cind aparitiile la Atlas TV erau dese, sublime dar lipseau cu desavirsire! Ca exista un singur partid - PSD - ce trebuia sa ramina la putere pe vecie! Din 2005 au inceput sa apara si alde Sapunaru, Vraciu&comp, cu interesele de rigoare (doar nu credeati ca gratis!). Iar penelistii si pedistii au inceput sa uite, cum ii sta bine oricarui politician mioritic. Sa le dorim sa revina in atmosfera de pina in 2005? Asa, ca sa revina cu picioarele pe pamint... Numai ca prea multi vom avea de suferit.