miercuri, 8 septembrie 2010

Sunt buni militarii in politica?

Se spune despre cei care au imbracat haina militara ca sunt mai seriosi, responsabili, organizati, corecti si chiar apreciati de comunitate. In mare parte, aceste calitati nu s-au dovedit a fi simple povesti. Sunt oameni care au avut o cariera militara (armata, politie, jandarmerie s.a.) si care, dupa pensionare sau retragere, au avut succes si in alte activitati. Fie private fie publice. Fiind oameni cu potential, acestia constituie o atractie si pentru mediul politic. Iata de ce gasim destui ofiteri si subofiteri la pensie care s-au implicat in viata politica. Unii mai mult, altii mai putin. Unii au reusit, altii au trait dezamagiri.
Si in Vrancea putem gasi destule exemple, unii dintre fostii militari activind cu succes in mediul politic. De departe, cel mai bogat partid in militari in rezerva este PNL. In prim plan se numara primarii Valerica Zamfirescu (Slobozia Bradului), Ene Stoica (Sihlea) si Sandu Crintea (Dumitresti). Organizatia PNL Focsani este condusa de fostul comandant al Garnizoanei Focsani col.(r) dr. Ignat Radu. In conducerea actuala a PNL Vrancea se gasesc citiva ofiteri in rezerva precum Ion Epure, Marian Georgescu, Georgel Constantin sau Tudorache Dumitrache. In mandatul 2004-2008 printre consilierii locali se numara Stefan Atomei, tot fost militar. Iar la alegerile locale din 2008 fostul comandant al Politiei Focsani - Braileanu - a candidat din partea PNL la functia de primar al comunei Garoafa.
La PSD gasim citeva nume de fosti militari care au fost sau sunt inca in consiliile locale sau in Consiliul Judetean: Ion Vlase, Constantin Guguianu, Nicolae Zamfir. De asemenea, actualul primar al comunei Urechesti, Vasile Dantis, a fost ofiter de politie.
Pe la Partidul Conservator au trecut citiva ofiteri care indeplinisera functii importante in armata sau politie. E vorba, in primul rind, de regretatul col. Gheorghe Iorga, fost comandant al Centrului Militar Judetean Vrancea si fost consilier local. Apoi, in rindurile PC (ex-PUR) au mai activat fostii sefi ai Politiei Focsani : Mircea Lupu ca viceprimar in Vinatori si Gheorghe Ivu in Consiliul Local Focsani.
In PDL nu prea intilnim fosti militari. La un moment dat, ceva mai activ fusese fostul sef al IPJ Vrancea, Ioan Petru Dibus. S-a retras intre timp. Cel mai activ pare col.(r) Ivan, de la Organizatia Pensionarilor din PDL.
Dintre alte cadre militare care s-au implicat in politica mai amintesc de col.(r) Marin Stoica, fost pe la PRM, PNG, PC acum probabil la PDL. Totodata, fostul consilier judetean PRM Gabriel Derderian este acum membru ATOP. Si, desi e plecat de ani buni din Vrancea, nu-l pot omite pe fostul sef al Protectiei Civile - col.(r) Gheorghe Nastasa - retras in Rm. Sarat si implicat in activitatea PDL.
Iar la capitolul zvonuri, cel mai vehiculat nume de militar pensionat si dornic de politichie este cel al fostului comandant al Penitenciarului Focsani Ionel Celmare. Asteptam confirmarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu