marți, 14 septembrie 2010

Focsaniul nu e oras pentru toti

In fiecare an Primaria Focsani arunca sute de mii de euro pe tot felul de studii de fezabilitate, rapoarte, proiecte etc. care nu au, apoi, o finalitate. Ba se schimba, dupa citiva ani, ba se adauga o virgula, ba se scoate un punct s.a.m.d. Cu alti bani din buzunarele noastre, bineinteles. Si, cu atit de multe studii si proiecte pe hirtie, Focsaniul ramine la coada modernizarii si urbanizarii. Am mai scris despre unele probleme pentru care edilii nu au catadicsit sa gaseasca solutii desi nu ar fi fost foarte costisitoare. Mai ales daca se executau la timp.
Acum vreau sa va prezint situatia unui bloc nou, pe Aleea Parc din oras, inceput de Latcan si definitivat de Agentia Nationala pentru Locuinte. Adica n-au mai fost bani la bugetul local si constructia a fost preluata si finisata de guvern prin ANL. In cele citeva zeci de apartamente (blocul are 3 scari) s-au mutat, de vreo 6 ani, familii de tineri. Insa acestia nu beneficiaza nici acum de acelasi confort si de aceleasi conditii de locuit precum chiriasii din celelalte blocuri ANL. Nu au centrala termica de bloc, fiind racordati la sistemul centralizat ENET. Nu au gaze naturale, oamenii fiind nevoiti sa care buteliile in spate luna de luna, ca in mediul rural. Asta e o situatie cu atit mai ciudata cu cit cele 3 scari de bloc au instalatiile necesare montate. Ceea ce mai trebuia sa faca primaria era doar sa racordeze blocul la reteaua de gaze situata la maxim 10 metri!!! distanta si sa monteze contoarele!!! Greu, tare greu, si foarte costisitor!!! Totodata, apartamentele respective nu au geamuri termopan, gresie si faianta precum celelalte locuinte construite de ANL pentru tineri. Unde mai pui ca acoperisul e "prevazut" cu gauri specifice prin care se scurge apa. Si nu-l repara nimeni, numai proprietarul - Primaria Focsani - avind acest drept. Dar n-o face. In schimb, aloca 1 miliard de lei vechi pentru acoperisul de pe blocurile L1 si L2, acolo unde locuiesc magistrati si alti angajati importanti pentru PSD. Se stie ca unii cetateni sunt mai egali decit altii. Si ca sa inchei cu amaritul de bloc de pe Aleea Parc, chiriasii care vin noaptea acasa abia vad pe unde merg: pe portiunea de strada din apropierea blocului lor nu a fost montat niciun stilp pentru iluminat public. Dupa cum vedeti, cu niste investitii mici se puteau crea conditii cit de cit civilizate si pentru cele citeva zeci de familii de tineri care s-au bucurat acum 6 ani ca se muta intr-o locuinta noua. Ma refer la racordarea la gaze, la acoperis si la 2 stilpi pentru iluminatul public. Ca de centrala termica... pare prea mult!
Si pentru ca Primaria, PSD, Bacinschi si Oprisan le-au oferit atit de multe tinerilor respectivi, pe bloc s-a montat un imens afis al PSD in timpul ultimei campanii electorale. Fara semnaturile chiriasilor. Doar e o cladire publica, nu? Adica e a tuturor dar folosita numai de catre unii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu