sâmbătă, 11 septembrie 2010

Liderii de sindicat - "victime" cu lacrimi de crocodil

Dupa ce l-au aparat pe "saracul" Vintu, politicienii, analistii, afaceristii, ziaristii si ceilalti bagatori in seama "independenti" au identificat alte victime ale tiranului Basescu: liderii de sindicat. De-aia cica a fost bagat NABABUL in cazul "FNI-Popa-Vintu". De-aia a fost perchezitionat si interogat celebrul lider de sindicat, patron, proprietar, afacerist etc. A, nu stiti cine e NABABUL? Liviu Luca. Oare de ce i se spune asa? Sigur nu pentru ca lupta aprig pentru apararea drepturilor muncitorilor. Liviu Luca face parte din categoria liderilor de sindicat deveniti un fel de stapini pe viata in domeniile unde activeaza de 18-20 de ani. Acestia au adunat atita putere si influenta de-i fac invidiosi pe omologii lor din occident. Sunt bogati si si-au creat o structura de protectie in jurul lor, formata din oameni de incredere, cu aceleasi interese si cu un nivel de trai superior milioanelor de sindicalisti obisnuiti. Nu i-a deranjat nimeni pina acum. Despre patrimoniul sindicatelor ciopirtit si impartit de "baronii" sindicatelor se mai aminteste, timid, extrem de rar. Cistigurile, averile, afacerile, influentele si interesele ascunse ale liderilor de sindicat sunt un fel de subiecte tabu. Liniste, ca nu se cade sa-i deranjam. Din cind in cind se mai agita apele si se mai pune de cite un miting. Asa, sa-si justifice pozitiile. Si sa le mai arate pisica guvernantilor de orice coloratura politica. Unii au ajuns parlamentari sau in alte functii publice si sunt acum mai mult sau mai putin activi in viata politica: Miron Mitrea, Matei Bratianu, Victor Ciorbea, Pavel Todoran, Dumitru Chirita, Catalin Croitoru, Marian Sirbu etc. Altii au ramas sa-si conserve interesele si puterea in sfera sindicala: Liviu Luca, Dumitru Costin, Ion Radoi, Marius Petcu, Vasile Marica etc. Au cam aceleasi apucaturi ca "baronii" din politica: Oprisan, Mazare, Flutur, Stefan-Pinalty, Vanghelie, Falca, Nichita, Cancescu, Dragnea etc.
Un exemplu graitor despre ceea ce inseamna puterea financiara si nu numai a liderilor de sindicat il reprezinta patrimoniul turistic. Dupa ce s-a exploatat la maximum mostenirea regimului comunist, ce a mai ramas din acest patrimoniu (degradat in mare masura) a fost impartit intre marile confederatii sindicale. Statiunea Soveja - ajunsa in ruina - a incaput in patrimoniul CSDR, formata in proportie de vreo 80% din membrii Sindicatului Liber din Invatamint. Iar anul acesta s-a investit 1 milion de euro in renovarea complexului Zboina din Soveja, banii sindicatului. De unde are sindicatul atitia bani in timp de membrii sai de-abia isi duc traiul de pe o zi pe alta? Acesta este doar un singur exemplu din multimea de situatii asemanatoare din intreaga tara.
Sunt multe de povestit despre ce au facut liderii de sindicat in ultimii 20 de ani. Poate ca cineva ar trebui sa publice o istorie adevarata a miscarii sindicale romanesti. Dar nu vad cine s-ar incumeta la o asemenea aventura extrem de riscanta. In definitiv, liderii de sindicat sunt la fel ca politicienii ajunsi pe diverse functii si demnitati: traiesc foarte bine in comparatie cu milioanele de sindicalisti/sustinatori/alegatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu