miercuri, 27 octombrie 2010

Pe scurt

* Pe ce au dat vrincenii aproape 180.000 de euro la sfirsitul saptaminii trecute? Cum au fost ajutati in mod concret cei 100.000 de podgoreni vrinceni la BACHUS 2010? Cit a incasat in mod real fiecare cintaret care a evoluat pe scena BACHUS 2010? Ati vazut zilele acestea vrinceni mai veseli sau mai tristi dupa ce a trecut festivalul? Stiti ca 3 zile de spectacole, cu artisti cunoscuti si apreciati de muzica populara si usoara, se pot organiza (mai ales in aceasta perioada de criza) cu circa 20-25.000 de euro? Si multe altele...
* ENET vrea sa-i debranseze pe rau-platnici acum, odata cu venirea sezonului rece. Asta-i "competenta" de atitia ani a "inegalabilului" Valter Popescu? Tot cei nevoiasi trebuie sa achite factura incompetentei si intereselor politico-financiare care inconjoara ENET-ul? Se va gasi cineva curajos sa dezvaluie adevarul despre esecul privatizarii ENET de acum 10 ani cu celebra Union Fenosa? Ca nu ne asteptam ca Marean, Didi si ai lor sa se dea in git vreodata!
* Ponta, Vanghelie, Dragnea si alti lideri pesedisti au facut tot posibilul sa compromita protestul de astazi al sindicalistilor. Au adus oameni din organizatiile judetene si s-au postat mot in fruntea coloanelor de sindicalisti. Asa au inteles ei sa sprijine milioanele de sindicalisti din tara! In afara de micile cotcarii locale intre liderii PSD si cei ai sindicatelor si de marile smenuri nationale dintre aceleasi categorii de indivizi nu s-a rezolvat nimic concret pentru membrii simpli de sindicat care isi duc cu greutate traiul de pe o zi pe alta.
* Cica pedelistii au incercat sa obstructioneze, prin mijloace legale specifice, adunarea unui numar cit mai mare de protestatari in Capitala. Ba si-au adus si sustinatori care sa asiste la dezbaterea motiunii de cenzura de la balcoanele Parlamentului. Miscari destepte, ce mai! Ori le tremura chilotii de frica ori creierele unora au intrat in greva!

joi, 21 octombrie 2010

Pe scurt

* Cica PSD - prin Adrian Nastase - trage tare de cei 18 parlamentari ai minoritatilor nationale pentru a-i determina sa le voteze moriunea de cenzura. Se utilizeaza si argumente "subtile", gen "nu mai pupati mandate de parlamentari", "venim noi la putere si va aratam pisica", "schimbam si Constitutia si va radem din Parlament" etc. Isi permit sa-i "convinga" in aceasta maniera din moment ce aproape toti parlamentarii minoritatilor au ajuns in forul legislativ prin manevrele PSD, cu Hrebenciuc in frunte. In plus, negocierea dintre Vosganian si co-etnicul sau Pambuccian a esuat, asa ca nu mai e alta varianta.
* In ultimele saptamini, liderii locali portocalii parca au intrat in vacanta. Oprisan zburda nestingherit cu declaratii, actiuni, manevre pe bani publici iar Trasculescu se face ca are treaba. Pe tinarul Razvan nu-l intereaza nimic in afara campaniilor electorale, gestionate de tata Mustea. Sorina Placinta s-a retras intr-o zona mai calda. Iar alti pedelisti de atac... Care?
* Primarul Didi ne transmite ca a venit frigul (ce surpriza!?) si s-ar putea sa raminem cu Bld. Independentei neasfaltat. Asta chiar ca nu e deloc o surpriza!
* Pe linga curvasareala, politica practicata de alesii nostri mai seamana si cu o joaca de copii (cum au caracterizat-o si altii). Explicatiile si atitudinile parlamentarilor, de toate culorile, cu privire la votarea legii care bulverseaza bugetul de stat pe anul viitor si acordul cu FMI sunt graitoare. Avem ce meritam?

marți, 19 octombrie 2010

Perspective politice pentru localele din 2012

Unii au fost cam nedumeriti cind am scris ca plecarea Sorinei Placinta la PDL Bucuresti clarifica, in mare masura, scena politica judeteana. Citeva argumente au fost date la momentul respectiv. Le voi relua pe unele si le voi completa cu citeva detalii, asa cum am promis.
De departe, cel mai cistigat din aceasta mutare este PSD. Oprisan a scapat de un ghimpe care il stresa foarte tare, dovada stind si materialele publicate in monitorul propriu la adresa senatorului PDL. Prin urmare, Oprisan nu pare a mai avea vreun posibil contracandidat puternic pentru presedintia Consiliului Judetean Vrancea la alegerile locale din 2012. Astfel, grija si eforturile partidului rosu (financiare, logistice, umane) se vor concentra mai mult pe orase si comune. Foarte probabil ca Oprisan&PSD vor obtine - din nou - peste 50% din voturile vrincenilor pentru Consiliul Judetean. Nu vor scapa posturile de primari din orasele Adjud, Panciu si Odobesti. Totodata, aproape 50 de comune (din totalul de 68) vor avea primari PSD dupa alegerile din 2012. Acum sunt 43 de comune. Singurul mare semn de intrebare ramine in dreptul Primariei Focsani care va fi principalul punct de negociere politica in 2012.
Si PNL se bucura de plecarea Sorinei Placinta. In unele comune, inclusiv cu primari PNL, se crease un curent favorabil senatorului PDL si, implicit, partidului portocaliu. Faptul ca senatorul PDL se detaseaza de scena politica judeteana le va da posibilitatea liberalilor de a se consolida si de a le da cu flit pedelistilor care sperau sa-i atraga pe liberalii nemultumiti de actiunile pro-PSD ale lui Sapunaru&comp. Din cele 17 posturi de primari cistigate in 2008, PNL va pierde, aproape sigur, doua: Marasesti si Brosteni. Nici la Dumitresti nu e prea sigur. Dar acolo e o miza personala pentru Sapunaru si s-ar putea sa existe o concentrare mare de forte in 2012 pentru a nu pierde functia de edil sef. In celelalte comune, PNL pleaca din pole position. Marea batalie se va da pentru Primaria Focsani, atit cu PSD cit si cu PDL. Conform intelegerii cu PSD, liberalii ar avea prima sansa la alegerile din 2012. Cu un candidat-iepure din partea lui Oprisan, Nini Sapunaru ar putea cistiga. Daca PNL ar veni, insa, cu un alt candidat, s-ar putea ca Oprisan sa nu mai fie dispus sa faca non-combat in Focsani. Si, poate nici pe Sapunaru nu l-ar trage prea tare inima sa se lupte (si sa negocieze) pentru acest post.
Cit priveste PDL, acesta va ramine, probabil, a treia forta politica in judet, asa cum a fost si dupa alegerile locale din 2008. Tensiunile interne Trasculescu-Placinta par a se stinge dar nu complet. Sunt destui membri PDL nemultumiti de modul in care este condusa filiala judeteana, de promovarile interne si numirile pe diverse functii publice. Pedelistii simt ca nu au un lider la care sa se raporteze, pe care sa-l urmeze, cu bune si cu rele. Plecarea Sorinei Placinta i-a bulversat, mai ales pe cei radicali anti-PSD. Pina acum, Trasculescu nu le-a demonstrat ca poate face fata luptelor politice atit cu PSD cit si cu PNL. E adevarat, atacurile sunt pe mai multe fronturi si sunt numeroase obstacole (inclusiv din interiorul partidului), insa asemenea explicatii nu tin de cald. Razvan Mustea are o activitate strict parlamentara, de colegiul sau ocupindu-se tata Mustea. Si doar in perioadele de campanie electorala. In rest, activitatile politice sunt slabe. In 2012, PDL ar putea cistiga Primaria Marasesti, insa la capitolul pierderi s-ar putea inscrie, de pe acum, comunele Cimpuri (oricum e a lor doar cu numele) si Dumbraveni. Nici Soveja, Cimpineanca sau Tifesti nu sunt prea sigure. Mai ales daca ne aducem aminte ce lupte grele s-au dat in 2008 pentru Tifesti!
Ar mai fi. Cu alta ocazie. Sigur, evolutia si rezultatele elctorale vor depinde si de multi factori care nu tin de Vrancea. Mai sunt aproape 2 ani pina la scrutinul local si multe se pot schimba. Pot aparea elemente care vor conduce la surprize de neimaginat. Insa, pina la posibile schimbari sau surprize, realitatile actuale ne ofera situatia prezentata mai sus.

joi, 14 octombrie 2010

Despre bani

* Liderii de sindicat fac tot ce pot in aceasta perioada sa le recistige, macar in parte, increderea membrilor de sindicat. Sunt foarte activi la televiziuni si ii intrec in populism, de multe ori, pe politicieni. Asa cum se intimpla in cazul angajatilor din Ministerul Finantelor si din Ministerul Muncii. Limita dintre legitimitatea protestelor sindicale si aberatiile indrugate de lideri si de altii interesati din punct de vedere politic a fost, insa, depasita de mult. Iar "vedeta" focsaneana Vasile Marica - SED LEX - isi face numarul la orice ora. Miercuri seara, cu fata congestionata, privirea tulburata, mintea linistita, fata nefardata si parul vilvoi, acest Guevara al sindicalistilor romani urla suparat pe salariatii din mediul privat sa iasa in strada. Era catranit rau ca angajatii de la privat nu se alatura protestelor initiate de sindicalistii din sectorul bugetar. Oare de ce nu se arunca cei din privat la mitinguri? Ca le e frica de patroni? Sau cei din mediul privat stiu mai bine sa aprecieze un loc de munca (mai ales in perioada de criza pe care o traversam), stiu ce inseamna sa muncesti cu adevarat pentru un salariu, stiu ca, daca nu muncesti, nu ai cum sa primesti vreo leafa? Iar ei trebuie sa le asigure si salariile bugetarilor nemultumiti.
* Pe cine regasim printre cei care se vaita de scaderea salariului de bugetar? Pe celebrul finantist Marian Lungu, protejatul tuturor culorilor politice si nu numai. Cica din salariul sau nu-si poate plati decit o rata bancara si medicamentele! Mai-mai ca ne vine sa-i plingem pe umar si sa facem o cheta publica pentru "sarmanul" finantist! Dar la "chete" el insusi e as, asa ca o poate face singur!
* Am intilnit multi oameni nemultumiti de protestul "spontan" al celor din finante si din institutiile ce apartin Ministerului Muncii. Oameni care aveau treaba cu depunerea/ridicarea de acte/dosare, cu achitarea unor contributii, cu incasarea alocatiilor sociale s.a.m.d. Nu pareau a aprecia deloc oprirea activitatii in institutiile respective.
* Grevistii "spontani" vor avea salariile diminuate pentru zilele nelucrate, conform legii. De ce nu ar avea salariile, indemnizatiile, deconturile etc diminuate si parlamentarii care nu participa la sedintele parlamentare din cauza de Roberta?
* Cei doi Mareani celebri ai PSD - Vanghelie si Oprisan - au trecut peste conflictele personale si si-au dat mina pentru a stopa o initiativa interna de partid care-i afecta direct. "Uniti in cuget si-n simtiri", cei doi au dat uitarii injuriile, pumnii si cuierul din decembrie 2008 si ianuarie 2009 si si-au aparat scaunele. Deocamdata le-a iesit.
* In monitorul lui Oprisan se duce, de vreo doua saptamini, o ampla campanie de justificare a sumei alocate de Consiliul Judetean Vrancea pentru Festivalul BACHUS 2010. E vorba de vreo 80.000 de euro din bugetul judetului. Conform monitorului lui Marean acest festival va fi ceva extraordinar, nemaivazut si extrem de profitabil pentru vrinceni. Macar pentru un grup restrins de vrinceni va fi profitabil, intr-adevar. De exemplu - Marean si el insusi.

luni, 11 octombrie 2010

Pe scurt

* Drumul judetean 205D, Valea Sarii - Naruja - Nereju, a fost asfaltat pe fuga in perioada campaniilor electorale pentru parlamentare si prezidentiale din 2008 si, respectiv, 2009. E intr-o zona importanta de munte, dominata de PSD si de afaceri cu lemne. Primarul Pauca de la Nereju e fruntas la astea! Si, cum ii sta bine lui Marean, n-a terminat asfaltarea electorala si a lasat de izbeliste citeva poduri de pe drumul respectiv. Cratere multe, adinci si dese de n-ai cum sa le ocolesti si intri cu masina in ele. Ca o coincidenta - doua poduri care arata ca dupa bombardament se afla pe raza comunei Valea Sarii, singura localitate din zona condusa de un primar portocaliu si nu rosu. Asa ca podurile buclucase vor mai produce multe stricaciuni masinilor care trec pe-acolo inca mult timp. Vezi ce se intimpla daca pui stampila aiurea in "provincia europeana"?
* Deputatul Alin Trasculescu e de mai bine de doi ani presedinte la PDL Vrancea. Interimar. N-au avut timp sa faca alegeri pina acum. Guvernarea asta i-a acaparat cu totul! Nici celebrul nea Mircea Interimaru' n-a avut un mandat interimar atit de lung! Dar cica pina la sfirsitul acestui an se incheie si mandatul lui Alin Interimaru'. Vor fi alegeri interne, se pare linistite, pentru ca Sorina Placinta s-a mutat la Bucuresti si i-a luat o piatra de pe inima lui Trasculescu. Alin Interimaru' va fi singur, nestresat, cel mai..., cel mai..., cel mai.........
* Stenogramele publicate din dosarul procurorului Galca de la Galati sunt tare distractive. Cred ca si cei carora li s-au inregistrat convorbirile telefonice se amuza cind le citesc. Bate-un zvon care spune ca, totusi, pentru unii n-ar fi deloc distractive niste convorbiri legate de "comision", "sprijin politic", "sustinere" s.a.m.d. Dar nu se stie daca acestea vor fi facute publice.
* Alianta locala PSD-PNL pare a merge ca unsa. Si, daca se continua in aceeasi maniera, n-ar fi exclus sa ne trezim dupa alegerile locale din 2012 cu un tandem Oprisan-presedinte CJV - Sapunaru-primar Focsani. Ar fi o oportunitate pentru Sapunaru de a cistiga Primaria Focsani (si nu doar pentru mandatul care urmeaza) cu care s-ar putea sa nu se mai intilneasca. Oferta zboara!
* Citiva fosti parlamentari, cam nevoiasi (precum Lucian Bolcas sau Gheorghe Funar), au dat Guvernul Boc in judecata pentru ca le-a taiat pensiile speciale!!! S-o numi nesimtire? Asteptam ca si fostii nostri parlamentari - de ex. Jan Vraciu si Corneliu Momanu - sa-si actioneze in instanta propriul guvern!

luni, 4 octombrie 2010

De luni

* Seful de "compromis" de la Inspectoratul de Politie al Judetului Vrancea - Ionel Popescu - se fereste ca dracul de tamiie sa ia vreo decizie importanta in institutia pe care o conduce. Politia e o institutie la fel de inchisa si plina de suspiciune ca pe vremea lui Sandel Doaga. Preocuparea prioritara a lui Popescu este de a-si pastra cit mai mult functia. De aceea, seful IPJ are mare grija sa nu-i deranjeze pe politicienii care au pus umarul la ridicarea lui pe acest scaun. Si in acest caz exista o ierarhie. Pe primul loc se afla, bineinteles, Oprisan. Il urmeaza Trasculescu. Asa ca Ionel Popescu face tot posibilul ca anumite actiuni sau miscari in interiorul Politiei sa nu-l supere pe "presedintele" Vrancei. Ca, altfel, cine stie! Totodata, Popescu e foarte atent sa nu-l supere nici pe Trasculescu, stie el cum! Ne e si mila de seful IPJ, cum se zbuciuma, saracul, cu asemenea probleme pe cap!
* Una tot pentru politie: am mai scris despre pirateria si transportul ilegal de persoane din judetul nostru, atit cu autoturisme cit si cu microbuze. Toata lumea stie ce se intimpla, se cunosc persoanele si numerele de inmatriculare ale celor care incalca legea dar nimeni nu face nimic. Se stie si de unde isi racoleaza acestia clientii, cele mai mari vaduri fiind statiile de autobuz de linga Directia de Finante si de linga Spitalul Judetean din Focsani. Politia Rutiera, se aude, se vede? Sau Viorel Gheorghe e prea ocupat cu biznisurile si cu protectia lui Marean? Iar Adi Ciuperca are treaba cu pitipoancele si cu taxiurile?
* Liderul unei grupari din PNTCD (ce a fost si ce-a ajuns acest partid!), pe nume Radu Sirbu (cel care s-a ocupat de privatizari in guvernarea CDR), pune de o colaborare cu... PSD!!!?? S-a ales praful de principiile, onoarea, ideile si spiritul lasate mostenire de Seniorul Coposu. Li s-o fi transmis taranistilor contemporani ca, pe lumea cealalta, Maniu, Mihalache, Coposu&comp au facut vreo fratie si o mare chermeza cu Dej, Pauker, Groza, Bodnaras, Ceausescu&comp?
* Colegul Sebastian Oancea scria, nu de mult, despre disponibilizarile pe care le-a facut prefectul Nelu Oprea in Prefectura. Era ceva legat de "competenta" si criterii de concediere. Adevarat! "Competenta" a ramas la putere in Prefectura! Un exemplu il reprezinta comunicatele de presa care apar pe site-ul institutiei: limbaj de lemn, virgule puse aiurea, expresii greoaie, fraze interminabile si greu de inteles, lipsa unor acorduri sau chiar a cite unui cuvint, pe ici pe colo. Un astfel de exemplu il gasim la finalul comunicatului din 01.10.2010 - o mare virgula intre subiect si predicat: "... va asiguram ca domnul Ion Oprea, exercita in mod legal..."!!! Tot inainte, tovarasi!
* Sunt curios daca profesorii vor renunta (sau nu) sa mai picheteze miine Palatul Cotroceni, asa cum intentionau, dupa ce astazi a decedat mama presedintelui Traian Basescu. Dumnezeu sa o odihneasca!

vineri, 1 octombrie 2010

Mutarea Sorinei Placinta la Bucuresti clarifica scena politica judeteana

Senatorul PDL Sorina Placinta a anuntat ca se muta la Bucuresti. Ramine cu afacerile din Focsani dar se va ocupa si de alte lucruri - politice si economice - intr-un mediu mult mai stimulant. Se va inscrie in PDL Bucuresti si va coordona un Departament de Politici Economice in aceasta organizatie condusa de Elena Udrea. Apropierea dintre Sorina Placinta si Elena Udrea are, deja, ceva vechime. Asadar motive politice, economice dar si personale au determinat aceasta miscare a senatorului vrincean. Anuntul a fost o surpriza pentru toata lumea. Nimeni nu stia nimic, nici din organizatia PDL Vrancea si nici din alt mediu din judet.
Ce aduce aceasta mutare a senatorului pedelist? In primul rind, se clarifica in mare masura scena politica judeteana. In PDL Vrancea se vor stinge, teoretic, tensiunile interne, cunoscute fiind raporturile antagonice dintre senatorul Placinta si presedintele organizatiei Alin Trasculescu. Sorina Placinta va candida pentru o functie in PDL Bucuresti si nu va mai face parte din echipa PDL Vrancea. In PDL Vrancea s-ar putea constitui, acum, un singur centru de putere si de comanda. Insa va scadea, cel mai probabil, forta organizatorica si financiara. Vocile critice din Biroul Permanent Judetean al PDL Vrancea vor fi tot mai palide si vor fi din ce in ce mai putini pedelisti care vor avea curajul sa nu fie de acord cu presedintele Trasculescu. Nu mai are cine sa ii sustina. Ramine, insa, o mare dilema: cine va candida la presedintia Consiliului Judetean Vrancea, stiut fiind faptul ca Sorina Placinta era data ca sigura drept contracandidata a lui Oprisan in 2012? In momentul de fata PDL Vrancea nu are alt posibil candidat la aceasta functie, un candidat care macar sa-l zguduie putin pe vesnicul Marean. Cred ca aceasta este cea mai mare problema a pedelistilor vrinceni, cel putin din punct de vedere al campaniei electorale pentru scrutinul local de peste 2 ani. Tot Sorina Placinta a anuntat ca ex-candidatul PDL Vrancea in Colegiul 2 pentru Camera Deputatilor si ex-secretar de stat in Ministerul Economiei - Maria Parcalabescu - se va implica mai mult in activitatea organizatiei judetene. Daca apelez la termeni fotbalistici, transferul Placinta-Parcalabescu da cu minus pentru PDL Vrancea. Cu minus si pe termen scurt si pe termen lung.
Anuntul Sorinei Placinta il linisteste si pe Oprisan. Se stie ca Oprisan a fost incurcat si enervat cel mai tare in politica vrinceana de femei si nu de barbati. In 2000 de catre Simona Marinescu iar in 2008 de catre Sorina Placinta (plus Maria Parcalabescu). Posibila candidatura a Sorinei Placinta la sefia CJV in 2012 nu era vazuta ca pe un lucru banal de catre Oprisan. Batalia electorala de peste 2 ani, cu toate armele, ar fi fost mult mai grea. Asa ca mutarea senatorului pedelist la Bucuresti nu face decit sa-l linisteasca pe Oprisan pentru ca este greu de crezut ca se va gasi vreun contracandidat serios la presedintia CJV in 2012. In acest context, Oprisan&PSD ar putea obtine peste 50% la Consiliul Judetean si circa 2 treimi din functiile de primari din judet.
Cit priveste PNL Vrancea, acesta s-ar putea consolida in urmatorii 2 ani. PNL e, oricum, mai bine organizat si structurat decit PDL, iar plecarea senatorului Placinta le va usura liberalilor misiunea de coagulare a opiniilor de dreapta. Cred ca niciun primar penelist din judet nu va mai avea in intentie sa treaca, de acum incolo, in barca portocalie. Dimpotriva, s-ar putea ca unii pedelisti sa faca saltul spre PNL la momentul pe care il vor considera cel mai potrivit.
Cam atit, deocamdata. Sunt mai multe de comentat dar e timp.