Unii au fost cam nedumeriti cind am scris ca plecarea Sorinei Placinta la PDL Bucuresti clarifica, in mare masura, scena politica judeteana. Citeva argumente au fost date la momentul respectiv. Le voi relua pe unele si le voi completa cu citeva detalii, asa cum am promis.
De departe, cel mai cistigat din aceasta mutare este PSD. Oprisan a scapat de un ghimpe care il stresa foarte tare, dovada stind si materialele publicate in monitorul propriu la adresa senatorului PDL. Prin urmare, Oprisan nu pare a mai avea vreun posibil contracandidat puternic pentru presedintia Consiliului Judetean Vrancea la alegerile locale din 2012. Astfel, grija si eforturile partidului rosu (financiare, logistice, umane) se vor concentra mai mult pe orase si comune. Foarte probabil ca Oprisan&PSD vor obtine - din nou - peste 50% din voturile vrincenilor pentru Consiliul Judetean. Nu vor scapa posturile de primari din orasele Adjud, Panciu si Odobesti. Totodata, aproape 50 de comune (din totalul de 68) vor avea primari PSD dupa alegerile din 2012. Acum sunt 43 de comune. Singurul mare semn de intrebare ramine in dreptul Primariei Focsani care va fi principalul punct de negociere politica in 2012.
Si PNL se bucura de plecarea Sorinei Placinta. In unele comune, inclusiv cu primari PNL, se crease un curent favorabil senatorului PDL si, implicit, partidului portocaliu. Faptul ca senatorul PDL se detaseaza de scena politica judeteana le va da posibilitatea liberalilor de a se consolida si de a le da cu flit pedelistilor care sperau sa-i atraga pe liberalii nemultumiti de actiunile pro-PSD ale lui Sapunaru&comp. Din cele 17 posturi de primari cistigate in 2008, PNL va pierde, aproape sigur, doua: Marasesti si Brosteni. Nici la Dumitresti nu e prea sigur. Dar acolo e o miza personala pentru Sapunaru si s-ar putea sa existe o concentrare mare de forte in 2012 pentru a nu pierde functia de edil sef. In celelalte comune, PNL pleaca din pole position. Marea batalie se va da pentru Primaria Focsani, atit cu PSD cit si cu PDL. Conform intelegerii cu PSD, liberalii ar avea prima sansa la alegerile din 2012. Cu un candidat-iepure din partea lui Oprisan, Nini Sapunaru ar putea cistiga. Daca PNL ar veni, insa, cu un alt candidat, s-ar putea ca Oprisan sa nu mai fie dispus sa faca non-combat in Focsani. Si, poate nici pe Sapunaru nu l-ar trage prea tare inima sa se lupte (si sa negocieze) pentru acest post.
Cit priveste PDL, acesta va ramine, probabil, a treia forta politica in judet, asa cum a fost si dupa alegerile locale din 2008. Tensiunile interne Trasculescu-Placinta par a se stinge dar nu complet. Sunt destui membri PDL nemultumiti de modul in care este condusa filiala judeteana, de promovarile interne si numirile pe diverse functii publice. Pedelistii simt ca nu au un lider la care sa se raporteze, pe care sa-l urmeze, cu bune si cu rele. Plecarea Sorinei Placinta i-a bulversat, mai ales pe cei radicali anti-PSD. Pina acum, Trasculescu nu le-a demonstrat ca poate face fata luptelor politice atit cu PSD cit si cu PNL. E adevarat, atacurile sunt pe mai multe fronturi si sunt numeroase obstacole (inclusiv din interiorul partidului), insa asemenea explicatii nu tin de cald. Razvan Mustea are o activitate strict parlamentara, de colegiul sau ocupindu-se tata Mustea. Si doar in perioadele de campanie electorala. In rest, activitatile politice sunt slabe. In 2012, PDL ar putea cistiga Primaria Marasesti, insa la capitolul pierderi s-ar putea inscrie, de pe acum, comunele Cimpuri (oricum e a lor doar cu numele) si Dumbraveni. Nici Soveja, Cimpineanca sau Tifesti nu sunt prea sigure. Mai ales daca ne aducem aminte ce lupte grele s-au dat in 2008 pentru Tifesti!
Ar mai fi. Cu alta ocazie. Sigur, evolutia si rezultatele elctorale vor depinde si de multi factori care nu tin de Vrancea. Mai sunt aproape 2 ani pina la scrutinul local si multe se pot schimba. Pot aparea elemente care vor conduce la surprize de neimaginat. Insa, pina la posibile schimbari sau surprize, realitatile actuale ne ofera situatia prezentata mai sus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu