miercuri, 26 februarie 2014

Speculaţii pe la Instituţia Prefectului

Odată cu ieşirea PNL de la guvernare vor urma multe schimbări în ministere şi în structurile descentralizate. Nu vom duce lipsă de noutăţi dar şi de surprize. Se va scrie mult, aşa că avem timp. Acum, la cald, câteva speculaţii cu privire la conducerea Prefecturii Vrancea.
După cum se ştie, Cătălin Popescu a fost numit prefect, în 2012, din partea PNL. Prin urmare, el va fi înlocuit din funcţie în cel mai scurt timp posibil. La început, Instituţia Prefectului ar putea fi condusă de un prefect interimar/ cu delegaţie. O condiţie de bază (care poate fi rezolvată, în mod artificial, destul de uşor) ar fi ca persoana desemnată să aibă statutul de funcţionar public. Aşa s-a întâmplat în 2012, atunci când Cătălin Popescu a fost desemnat prefect. Fost personaj important al FSN/ FDSN/ PDSR/ PSD, Cătălin Popescu s-a înscris în PNL în 2006 şi a devenit, rapid, un apropiat al lui Nini Săpunaru şi un fel de eminenţă cenuşie a PNL Vrancea. Numirea acestuia ca prefect a fost puţin forţată, cu acceptul liderului PSD Vrancea, Marian Oprişan. Lui Popescu i s-a găsit un post liber de funcţionar public la APIA Bucureşti, acolo unde a fost angajat imediat după căderea Guvernului Ungureanu. Având statutul de funcţionar public, Cătălin Popescu a putut fi transferat în fotoliul de prefect al judeţului Vrancea. Numai că, şi atunci şi acum, situaţia lui Popescu pare delicată din cauza faptului că postul de funcţionar public din APIA Bucureşti este unul pe perioadă determinată. Titulara postului respectiv a devenit mamă şi a intrat în concediu de creştere a copilului. Aşa că ea s-ar putea întoarce oricând la serviciu şi, în consecinţă, Cătălin Popescu ar rămâne pe drumuri. Încă de la instalarea în funcţia de prefect, lui Popescu i s-a atras atenţia asupra şubrezeniei poziţiei sale. Şi, mai mult, a fost atenţionat să nu cumva să-şi arate prea mult muşchii din fotoliul de prefect. Ceea ce s-a observat.
Dar să vedem cine ar putea veni la conducerea Prefecturii Vrancea, fie interimar fie pe o perioadă mai lungă. În primul rând, PSD îşi doreşte un om cu mână forte la şefia Instituţiei Prefectului (chiar şi din poziţia de subprefect, nu neapărat prefect). Primul nume luat în calcul, măcar interimar, este cel al secretarului judeţului, Raluca Dan, care a mai deţinut aceasă funcţie pe timpul Guvernului Boc - PDL-PSD. Apoi se poate vorbi de avansarea actualului subprefect, Cristi Misăilă, un om apropiat şi de încredere al lui Oprişan. Pe lista de posibile numiri în fruntea Prefecturii Vrancea ar mai putea fi trecuţi câţiva oameni de bază de-ai liderului PSD Vrancea: consilierul judeţean Constantin Guguianu, consilierul local Cătălin Vrabie (fost prefect, fost secretar de stat în MAI), şeful Administraţiei Naţionale Apele Române Vasile Pintilie, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale Iulian Matache sau chiar directorul APIA din Ministerul Agriculturii Vasile Carnariu (acesta se mai aflase în cărţi la începutul guvernării USL). Chiar dacă unii dintre ei nu sunt, acum, funcţionari publici, acest lucru se poate aranja, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte ocazii. Mai e puţin şi nu se exclud surprizele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu