miercuri, 12 februarie 2014

Pădurile şi milioanele (partea a III-a)

Văd că s-a spart buboiul achiziţiei de păduri de către firma ce aparţine celebrei universităţi Harvard. DNA  a intrat pe fir (în sfârşit!) şi a descoperit ce ştiau destul de mulţi dar nu spuneau (din cauză de bani, bineînţeles): corupţia românească şi-a întins tentaculele şi asupra unei instituţii de prestigiu la nivel mondial. Directorii români ai firmei ce aparţine Universităţii Harvard sunt în ancheta procurorilor dar pata rămâne pe obrazul subţire al faimosului brand academic.
Şi, aşa cum scriam în ultimele 2 luni, samsarii de păduri din Vrancea au legături strânse cu firma Scolopax din România, ce aparţine Universităţii Harvard. Aţi auzit cum manevrau mii de hectare de pădure, cum puneau mâna pe ele, cum le vindeau imediat la preţuri de câteva ori mai mari ş.a.m.d. Dincolo de informaţiile care au apărut în diverse medii, vă mai prezint câteva date concrete despre 3 tranzacţii de păduri, în spiritul celor scrise anterior.
Pe 5 martie 2007, alde Cosor bruneţelul, Scînteienii, John Alexe şi indestructibilul (?) Alecu Lefter-ITRSV îi vând firmei Scolopax o suprafaţă de peste 300 de hectare de pădure din comuna Vintileasca, la un preţ total de circa 2,7 milioane de lei. Conform documentelor oficiale, respectivii vânzători abia ce puseseră mâna pe acele suprafeţe. Şi, hop, au găsit un cumpărător darnic şi au făcut, astfel, un profit ... frumuşel! Tranzacţiile respective nu se puteau realiza decât la biroul notarului ''infractor'' al lui Marean, Ciprian Nica ''Bratosin''. Oficial, onorariul acestuia, conform actului nr. 1011/2007, a fost de 43.065 lei. Să fie primit!
Şi ce să vezi! În aceeaşi zi de 5 martie 2007, aceiaşi procuratori îi vând aceleiaşi firme (reprezentată de Dragoş Lipan, acum în arest preventiv) o altă suprafaţă de pădure: peste 420 de hectare, din comuna Poiana Cristei. Bineînţeles că samsarii abia ce intraseră în posesia suprafeţelor respective. Dar, având mare noroc, au găsit un cumpărător darnic şi nu au putut rezista ispitei de a vinde! Aşa că au încasat, pe această tranzacţie, încă vreo 3,7 milioane de lei. Iar acelaşi notar (şi politician roşu) de succes - Ciprian Nica ''Bratosin'' - ar fi încasat, oficial, un onorariu de circa 52.000 de lei, conform actului de înregistrare nr. 1007/ 2007. Să fie primit şi ăsta!
Dar, cum 2007 a fost un an prolific pentru conu' Alecu-ITRSV şi ai lui, pe 1 iunie acelaşi an mai reuşesc băieţii să vândă tot firmei Scolopax 1234 de hectare de pădure din zonele Soveja, Răcoasa, Cîmpuri. În acelaşi spirit, abia ce puseseră mâna pe pădurile respective (tot prin notariatul lui Nica). Suma totală încasată = 10,8 milioane de lei. Din asta, cel mai mult a încasat Cosorul bruneţel, circa 4,7 milioane, dar nici conu' Alecu nu a rămas de căruţă = 1,3 milioane de lei (prin intermediul doamnei Flori). Iar după aşa o tranzacţie de succes, în contul cabinetului notarial Nica ar fi intrat, oficial (conform nr. 2603/ 2007), un comision de aproape 130.000 de lei. Să fie încasat şi ăsta!
Mai sunt ... procurorii să le caute!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu