marți, 25 februarie 2014

Gura ''păcătosului'' penelist

Au început să-şi arate muşchii (adică să facă gargară publică) liderii PNL nemulţumiţi că Ponta şi ai lui îi aruncă din barca guvernării. Printre ei se numără şi cameleonicul Nini Săpunaru. Ofuscat nevoie mare pe atitudinea PSD, preşedintele PNL Vrancea declară cu avânt liberalo-demagogic, printre altele, că ''premierul Ponta duce un război tot mai acerb împotriva PNL''. Ca să vezi! Ce concluzie din partea unui fervent susţinător al alianţei cu PSD! Cum bine ştie toată lumea, Nini Săpunaru a susţinut alianţa PNL cu PSD din toţi rărunchii, fiind au agent asiduu de promovare şi propovăduire a Uniunii Social Liberale.
Ca să nu ne facem că uităm istoria contemporană, ar fi cazul să reamintesc o serie de evenimente care au demonstrat că liderii PNL erau fani înfocaţi ai alipirii de PSD. De exemplu, în primele luni ale anului 2009, se năştea cu forcepsul o alianţă judeţeană PDL-PSD (conform structurii guvernului Boc - PDL-PSD). În plan local existau, însă, nişte negocieri PDL-PNL, cu un Săpunaru cocoş şi aproape de neînduplecat în faţa pedeliştilor. În acelaşi timp, erau şi negocieri PSD-PNL, dar cu Săpunaru mult mai blând, cuminţel, acceptând aproape toate directivele lui Oprişan. Foarte ''grijuliu'', Săpunaru îi atrăgea atenţia lui Alin Trăşculescu, preşedintele PDL Vrancea la acea vreme, să fie foarte atent şi prudent în negocierile cu Oprişan pentru că ''cine se aliază cu Oprişan va fi mâncat, va avea de pierdut''. Între timp, Trăşculescu s-a ''ars'' iar Săpunaru s-a pupat cu Oprişan.
În decembrie 2010, liberalii vrânceni lansau cu mare pompă o carte a unui tânăr istoric sub titlul ''130 de ani de istorie liberală în Vrancea''. Un eveniment pur sânge liberal, cu Crin Antonescu invitat de vază. Însă Oprişan şi ai lui s-au băgat în seamă şi le-au cam luat faţa peneliştilor la acest evenimet. A fost un moment jenant dar a însemnat un preambul la constituirea USL şi, mai ales, un semnal de alarmă în ceea ce priveşte raportul de forţe din USL, cine ar urma să fie partenerul ''mai egal'' decât celălalt din alianţă. Observaţiile şi întrebărilor ziariştilor exprimate la acea vreme i-au cam deranjat pe alde Săpunaru&comp (precum cei ajunşi cu USL în diverse funcţii publice: Cătălin Popescu, Eduard Lambrino, primari sau consilieri). Apoi, în februarie 2011, s-a parafat constituirea USL. Bucurie mare pe penelişti (nu chiar pe toţi). Iar după ce au preluat puterea, au urmat funcţiile. Mai bune pentru pesedişti, mai ''sărace'' pentru penelişti (c-aşa-i în paritatea politică alături de PSD). Dar toate au un sfârşit. Cam repede faţă de aşteptările peneliştilor.
Şi uite-aşa au ajuns, acum, marii susţinători ai alianţei cu PSD - gen Săpunaru - să se înfoaie de supărare, să mârâie la ''prietenii'' pesedişti şi să recunoască faptul că au fost încălecaţi şi păcăliţi de parteneri. Şi să recunoască, totodată, şi faptul că Guvernul Ponta şi Parlamentul condus autoritar de USL au făcut cam multe greşeli majore în mai puţin de 2 ani de la preluarea puterii. Numai că nu au folosit celebra concluzie a Postelnicu-lui ceauşist: ''am fost un dobitoc''. Dar electoratul, electoratul, ce zice electoratul? Îl păcălim, la fel ca-n alte dăţi?

PS
1. PSD scoate PNL de la guvernare folosind pretexte asemănătoare celor utilizate de PNL, în aprilie 2007, când a scos PD de la guvernare. Atunci, premierul Tăriceanu le-a cerut partenerilor de alianţă să retragă din guvern nişte miniştri: Monica Macovei, Vasile Blaga, Radu Berceanu. PD nu a vrut şi a zburat de la putere. Acum, PNL îi cere premierului Ponta să numească nişte miniştri plus pe Klaus Iohannis ca vicepremier, conform protocolului. Poziţiile PSD şi PNL par ireconciliabile, aşa că PNL va fi zburat de la butoanele guvernării.
2. Iar nu au învăţat nimic liderii PNL din istoria alierii acestui partid cu o formaţiune de sorginte comunistă (plus urmaşi rebranduiţi dar vopsiţi tot în roşu). Liberalii grupaţi în jurul lui Gheorghe Tătărăscu au pus botul la comunişti şi au intrat în guvernul Petru Groza, în 1945-1946. Apoi au ajuns în puşcăriile comuniste. Radu Cîmpeanu a băgat PNL la guvernare alături de Iliescu&FSN, în 1991-1992, iar în toamna lui 1992 PNL nu a reuşit să obţină nici măcar 3% la alegeri şi a ratat intrarea în Parlament. Au mai fost nişte combinaţii ale liderilor PNL cu PSD: Valeriu Stoica, în 2000-2001, şi Călin Popescu Tăriceanu, în 2007-2008. Ambii foşti preşedinţi PNL sunt cam pe tuşa politicii acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu