Am aşteptat câteva zile să văd dacă cineva se referă, fără patimă şi fără părtinire, la motivaţiile reale ale menţinerii numărului de alegători de peste 18 milioane. A făcut-o, pe scurt, publicistul şi scriitorul Stelian Tănase. Aşa că voi da o serie de precizări, izvorâte din realitatea noastră politică de zi cu zi. Este vorba de interesul tuturor partidelor ca pe listele electorale să figureze un număr cât mai mare de cetăţeni cu drept de vot. Altfel, ar scădea numărul de consilieri locali. Ar scădea şi sumele repartizate de guvern şi administraţiile judeţene unităţilor administrativ-teritoriale. Ar scădea şi numărul de angajaţi în primării precum şi alte privilegii. Şi cam nimeni din politica mioritică nu vrea să se întâmple aşa ceva.
Să trecem şi la alt plan. Menţinerea numărului de alegători pe listele permanente de peste 18 milioane este şi în interes parlamentar. Scăderea acestui număr ar conduce şi la micşorarea numărului de senatori şi deputaţi. Un calcul simplu, incipient, ne arată că, dacă listele electorale permanente ar conţine doar vreo 16 milioane şi ceva de alegători, atunci numărul parlamentarilor s-ar reduce, automat, cu vreo 60 de bucăţi!!! Ce politicieni ar dori această scădere? Ei, aş, puşchea pe limbă! Cum să se întâmple aşa ceva?
Să revenim, puţin, la numărul cetăţenilor români, un subiect intens dezbătut în ultimele zile, exclusiv din anumite interese personale şi politice, din orice parte am privi. Se bate monedă pe faptul că populaţia României ar fi scăzut chiar şi cu vreo 3 milioane de oameni în ultimii 10 ani!!?? E prea de tot. N-a fost nicio pandemie, nu s-a renunţat masiv la cetăţenia română. Sporul natural a fost mic sau negativ, însă nu se poate ajunge la diferenţele aruncate pe piaţă, în ochii şi urechile opiniei publice. Să admitem că numai Băsescu şi PDL ar fi avut interesul să se menţină numărul de alegători de peste 18 milioane. De ce nu au prezentat ``realitatea`` alde Ponta, Crin, Şova, Iliescu, Dragnea&comp încă de la începutul anului? Sau, măcar, din mometul în care au preluat guvernarea? De ce au acceptat listele electorale cu peste 18 milioane pentru alegerile locale iar după referendum, la mai puţin de două luni, le resping şi le contestă? Cum ar vrea să se desfăşoare alegerile parlamentare de la toamnă, cu peste 18 milioane sau cu vreo 16,5 milioane de alegători? Cum vor stabili, conform Constituţiei şi legilor României, numărul şi delimitarea colegiilor parlamentare, cu doar 3-4 luni înainte de scrutin?
Tânărul jurist de bani gata - Dan Şova - este băgat la înaintare de strategii hârşiţi ai PSD. Şova a luat-o peste bot cu numărătoarea buletinelor de vot de la referendum, ca ultimul fraier, dar continuă să facă valuri. Se agaţă cu ipocrizie de recensământul de anul trecut, acţiune criticată demagogic de către liderii USL. Ba unii dintre ei, printre care şi Şova, au făcut atunci apeluri la boicotarea recensământului! Iar acum, chiar dacă nu este nimic clar şi legal, liderii USL ne prezintă nişte date, considerate valabile, de la recensământul boicotat şi contestat!? Oare chiar aşa de proşti par românii în mintea politicienilor?
Şi încă ceva despre românii plecaţi în străinătate, mulţi doar provizoriu. Văd că sunt iar trataţi ca nişte cetăţeni români de mâna a doua, care nu ar cam avea aceleaşi drepturi precum cei rămaşi în ţară. În concepţia unora, românii care muncesc în afara graniţelor ţării sunt buni numai din când în când, mai ales ca să trimită cât mai mulţi bani în ţară. În rest, aceştia nu prea trebuie băgaţi în seamă, nu ar trebui nici număraţi, nici să voteze, nici să-şi dea cu părerea. După cum ne spun alde Iliescu, Şova, Ponta&comp, cetăţenii români din străinătate ar trebui şterşi din liste! Poate le vom permite să mai intre în România doar cu paşaport!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu