marți, 28 februarie 2012

Din seria "nu stiu citi mai suntem"

Am vazut multe declaratii de surprindere dupa nominalizarea lui Teodor Melescanu la sefia Serviciului de Informatii Externe. Cel putin in primele ore dupa anuntul oficial au aparut pe la televiziuni tot felul de "surprinsi". Incet, incet, si-au mai revenit. Mai ales ca nu prea aveau ce "stoarce" din acest subiect in directia dorita de ei. De pe margine, as schita citeva consideratii despre aceasta nominalizare (pina la momentul votului din Parlament):
- din ceea ce am vazut, singurul care a explicat corect si simplu, in primele 2 ore dupa anunt, a fost jurnalistul Radu Tudor. Citez aproape exact: "Lui Teodor Melescanu i s-a incheiat detasarea in politica." Se vorbeste de atitia ani despre faptul ca viata politica si economica e impinzita de fosti angajati ai serviciilor secrete sau de ofiteri acoperiti sau, in fine, de oameni care au diverse legaturi (mai ales subterane) cu structuri ale serviciilor secrete. Si multe din aceste legaturi/ relatii nu pot fi dezvaluite publicului decit, eventual, dupa citeva zeci de ani.
- nominalizarea lui Melescanu mai incurca itele in PNL, dar si in USL. Se stie ca exista un curent tacut in PNL care nu e de acord cu modul in care Crin Antonescu manageriaza partidul. Stilul "a la Basescu" nu i se potriveste, s-a inconjurat de "yesmani", a subordonat partidul PSD-ului s.a. Dar aceasta nemultumire anti-Crin nu se poate contura, deocamdata, foarte clar si radical. Exista o varianta de discutie pentru formarea unui nucleu de liberali - cu sau fara functii importante - in jurul lui Melescanu, Orban sau Tariceanu. S-ar fi implicat, printre altii, cunoscutii afaceristi Patriciu si Catarama. Insa nu se mai vrea scindarea PNL, asa cum s-a ajuns sub conducerea lui Radu Cimpeanu la inceputul anilor '90. Prin urmare, se vor transmite mesaje catre liberalii care au alte optiuni sau viziuni politice decit grupul lui Crin ca se poate produce ceva in interiorul partidului, fara sciziuni majore. Nominalizarea lui Melescanu la SIE se inscrie si in seria discutiilor subterane dintre anumiti lideri PNL si PDL privind o posibila colaborare politica viitoare. In acest context se incadreaza si aratarea pisicii liberalilor - oamenii lui Basescu vorbesc din cind in cind de viitorul guvern PDL-PSD. Cu siguranta vor mai urma miscari importante pe scena politica, atit pina la alegerile locale cit, mai ales, intre locale si parlamentare.
Practic, dupa 1989, am avut sefi la SRI si la SIE proveniti din rindul politicienilor. Sau, mai bine spus, oameni care fusesera detasati in politica. Amintesc de Radu Timofte, Catalin Harnagea, Costin Georgescu, George Maior, Mihai Razvan Ungureanu, chiar si Gheorghe Fulga. Singurul despre care se stia ca lucrase ca ofiter al securitatii comuniste era Virgil Magureanu. M-am plictisit si eu de cite ori am spus sau am scris ca nimic nu e intimplator si ca politica si economia unei tari nu sunt conduse dupa cum vrea poporul respectiv. Asa cum am mai spus de atitia ani, scenariul pentru Romania in 1989 era asemanator celui din Cehia. Acolo a venit la putere un intelectual pro-occidental, Vaclav Havel. La noi trebuia sa fie scriitorul Augustin Buzura. Insa filiera kaghebista era prea puternica in Romania. Iliescu, Brucan, gen. Militaru, gen. Stanculescu, Birladeanu, Martian Dan si ceilalti din aceeasi filiera s-au instalat imediat la conducere. Filiera pro-occidentala si pro-americana era rasfirata, compusa din oameni mai tineri iar unii dintre ei aveau chiar o dubla filiera. Alde Roman, Mazilu, Celac, Dijmarescu, Stolojan, Isarescu si altii nu aveau capacitatea de a se organiza si de a se impune in fata grupului Iliescu. Asa ca am inceput democratia si economia de piata in 1989 cu pro-sovieticii! Asta e istoria recenta a Romaniei, cu bune si rele.
Si, ca sa nu ramina treaba cu Augustin Buzura nelamurita, readuc aminte ca ginerele sau, George Maior (fiul unui apropiat al lui Iliescu), este seful Serviciului Roman de Informatii din anul 2006. S-a facut o reparatie pro-americana, ar spune circotasii! Si, ca tacimul sa fie complet, amintesc faptul ca George Maior este nasul de cununie al lui Victor Ponta.

Un comentariu:

  1. Nu vreau să se creadă că vă jignesc sau că fac aluzie la ceva, dar nu am putut să nu observ o greșeală elementară de gramatică în exprimarea dumneavoastră: folosiți "î" din i la mijlocul cuvântului, în loc de "â". Repet, nu fac nicio aluzie dar nu mi se pare ceva normal având în vedere profesia pe care o aveți și, în plus, e posibil ca cititori tineri ai blogului dumneavoastră să fie induși în eroare.

    RăspundețiȘtergere