joi, 11 august 2011

Dilema 2012 pentru Primaria Focsani

Se apropie data desemnarii candidatilor pentru principalele functii din administratia locala iar PSD Vrancea se afla in dilema. Desi domina destul de autoritar scena politica judeteana post-decembrista, partidul rosu este in situatia de a nu avea candidat pentru Primaria Focsani, cu mai putin de 1 an pina la scrutinul local. O situatie fara precedent. Singurul candidat cu sanse din ograda pesedista ar fi tot actualul primar, insa Bacinschi nu va mai candida. Cel putin, asa se spune peste tot. De aceea, Oprisan a aruncat pe piata locala a zvonurilor, in ultimul an, mai multe nume din rindul apropiatilor sai pentru a vedea reactiile. S-au vehiculat, asa cum am mai scris, nume precum Catalin Vrabie, Bogdan Matisan, Raluca Dan, Marian Spinu, Iulian Matache, Liviu Oloeriu si altii. Totusi, nimic concret sau datator de speranta pentru cistigarea fotoliului de primar anul viitor. Prin urmare, PSD ar putea forta prezentarea la alegerile locale din 2012 tot cu Bacinschi. Daca nu, atunci Oprisan si ai lui ar trebui sa sustina un candidat PNL, cel care isi doreste cel mai mult acest lucru fiind Nini Sapunaru. In declaratiile oficiale, Oprisan nu exclude o eventuala candidatura a liderului PNL din partea USL la Primaria Focsaniului. Insa nu trebuie sa ne luam dupa asemenea declaratii de complezenta. In plus, Sapunaru nu se bucura de niciun fel de simpatie sau sprijin in rindul pesedistilor vrinceni.
Prin urmare, USL ar putea apela la Focsani la o varianta de mijloc, de exemplu cu proaspatul presedinte al PC Vrancea Ionel Cel-Mare. Liderul conservatorilor are sustinere la centru precum si capacitatea de dialog si negociere cu intreg spectrul politic judetean, ceea ce nu s-ar putea spune despre ceilalti lideri politici. Stabilirea candidatului pentru Primaria Focsani va depinde si de negocierile din interiorul USL pentru alte zone sensibile din tara. Un astfel de exemplu il reprezinta municipiul Iasi, unde conservatorii il vor candidat pe deputatul Tudor Ciuhodaru, cotat, de altfel, foarte bine in sondajele de opinie. Daca ne gindim la potentialul Iasiului sub toate aspectele, atunci negocierile politice ar putea lasa Focsaniul in ograda PNL, urmind ca PC sa-si "adjudece" candidatul USL pentru Primaria Iasi. In aceste posibile scenarii (si nu sunt singurele), PSD Vrancea pare a ramine descoperit.
Insa ar mai fi varianta de rezerva - un candidat independent bun, sprijinit din umbra de PSD si care, daca ar cistiga, ar sari in barca rosie, dupa modelul Bizna-Tulnici. Ar fi convenabila pentru Oprisan o astfel de varianta prin care si-ar arata iar muschii in fata liderilor de la Bucuresti si nu numai.
Iata de ce s-ar putea ca in urmatoarele zile Ponta si Antonescu sa faca o vizita fulger la Vrancea, urmind sa-i adune pe liderii locali ai USL la o sedinta lamuritoare. Liderii nationali ai USL se vor afla in vizita electorala la Neamt (poate si impreuna cu Ion Iliescu) si de aceea isi vor face timp sa se opreasca si la Focsani. Chiar si in conditiile in care se va stabili ceva concret privind candidatura pentru Primaria Focsani, apele din USL Vrancea nu se vor limpezi in totalitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu