sâmbătă, 20 august 2011

Bratianu si liberalii. De ieri, ca cei de azi l-au uitat

Pe 20 august 1864 se nastea unul dintre cei mai importanti lideri politici ai Romaniei - Ionel Bratianu. Cred ca nu este roman care a citit putina istorie la viata lui sa nu stie ce a insemnat acest "rege neincoronat" pentru Romania moderna. Si nu trebuie sa ne ferim de vorbe mari sau de aprecieri pozitive. De aceea, consider ca cei care se dau urmasii liberali ai lui Bratianu ar trebui sa nu uite niciodata de unde se trag. Dar, ca de obicei, contemporanii nostri sunt prea ignoranti cu istoria si cu valorile Romaniei. Penelistii de azi, care se pretind urmasii si detinatorii absoluti ai liberalilor si ai principiilor liberale care au creat Romania moderna, isi amintesc din cind in cind de aceste lucruri. Tot mai rar. In schimb, au grija sa se bata cu pumnul in piept ca ei si numai ei reprezinta spiritul liberalismului romanesc si, prin urmare, trebuie sa acapareze intreaga mostenire liberala a neamului Bratienilor si a celorlalti inaintasi liberali. Doar de-aia s-au si infratit cu urmasii comunistilor!
Nu am auzit si nici n-am citit pe undeva vreun mesaj cit de mic despre Ionel Bratianu din partea niciunui lider de la PNL, nici de la nivel central nici (cu atit mai putin) de la nivel judetean. Comentarii prea multe sunt de prisos. Amintesc un fragment din Crezul PNL scris in urma cu multi ani de catre Ionel Bratianu si care se gaseste agatat pe peretii din sediul PNL Vrancea. Dar, se pare, doar pentru decor.
„Dumnezeul meu si Dumnezeul stramosilor mei, pogoara harul tau asupra Partidului National Liberal, ajuta-l, ca si pina azi, in munca lui si risipeste adunarea vrajmasilor ce-i stau potrivnici, pentru ca sa poata purta mai departe cu izbinda, neamul meu pe drumul propasirii si al pacei.”>
Si inchei cu un citat despre Ionel Bratianu scris la citiva ani dupa moartea intempestiva a liderului liberal de catre un scriitor al vremii - Sterie Diamandi (1934). Pare desprins din actualitatea zilelor noastre.
"Cu totii isi dadeau seama ca dispare, odata cu el, unul din cei mai destoinici cirmaci pe care i-a avut statul roman. Va trece, poate, multa vreme pina cind se va ivi omul care sa-l poata inlocui. Deocamdata, lipsa lui se simte la fiecare pas: o simte tara, o simte mai ales partidul care, naucit, isi cauta de 8 ani (n.b. - au trecut multe zeci de atunci!) de zile seful si nu-l gaseste. Partidul Liberal are mereu senzatia ca a fost inmormintat la Florica, odata cu trupul lui Ionel Bratianu. Din cind in cind tresalta sub imboldul unei nadejdi."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu