miercuri, 12 ianuarie 2011

PNL, intre dreapta si stinga

Proaspata alianta inscrisa la tribunal dintre PNL si PC a stirnit numeroase dezbateri publice, cum era de asteptat. Cred ca v-ati cam saturat, deja, de ele. De aceea, vreau sa fac referire doar la un singur aspect din multitudinea de opinii care graviteaza in jurul Aliantei de Centru Dreapta (plus anuntata alianta cu PSD).
Sustinatorii PDL si ai lui Traian Basescu acuza PNL ca a tradat principiile politice de dreapta si urmeaza sa se imbratiseze oficial cu PSD-ul lui Iliescu. Ei uita ca, in 2003, cind s-a constituit Alianta DA, PNL s-a aliat cu un partid membru al Internationalei Socialiste - PD. Uita ca tendintele europene in materie de ideologii politice nu mai sunt atit de puritane. Uita ca au fost, exista si vor mai fi aliante in statele europene alcatuite din partide aparent antagonice din punct de vedere ideologic. Cazul recent al Germaniei nu mai trebuie comentat. Uita ca, de ceva timp, "ginditorii" lumii lucreaza la asa numita "A Treia Cale" in ceea ce priveste ideologiile politice (printre adepti se numara Gerhard Schroder si Tony Blair).
Dar de ce ar fi PNL un partid cu adevarat de dreapta? Sa ne aplecam, putin, asupra istoriei. Iluminismul si principiile liberalismului economic au stat la baza afirmarii principiilor liberalismului ca doctrina politica. Realitatile sociale de acum 2-3 secole erau cu totul altele decit cele contemporane. Cine este curios, ii poate studia pe John Locke, Montesquieu, J.J. Rousseau, Alexis de Toqueville, Th. Hobbes, J.S. Mill si altii. In Romania, liberalismul a aparut in secolul al XIX-lea, mai degraba ca o miscare de eliberare nationala. Reformele au fost realizate de elite, de sus in jos. Aspiratiile nationale si dorinta de dezvoltare economica si sociala au condus la reforme si actiuni politice de neimaginat pentru Tarile Romane din secolul al XIX-lea. Principalul oponent politic al PNL a fost, pina dupa Primul Razboi Mondial, Partidul Conservator. Apoi au aparut taranistii, social democratii, comunistii si alte formatiuni trecatoare in perioada interbelica. Iar liberalii nu au mai fost catalogati drept un partid de dreapta. Atit in Romania cit si in Europa, culoarul ideologic de dreapta incepea sa fie acaparat de partidele conservatoare, populare sau crestin democrate. Inevitabil, multe din ideile, actiunile si principiile enuntate de liberali se asemanau cu cele ale social democratilor care se delimitasera de extremismele comunismului. Evolutia din perioada postbelica si, ulterior, din Parlamentul European a avut ca rezultat o apropiere destul de strinsa intre principiile si oamenii din sfera liberalismului si, respectiv, din cea a social democratiei. Faptul ca, dupa 1989, PNL s-a declarat partid de dreapta a reprezentat mai mult o actiune de heirupism politic indreptata impotriva puterii neo-comuniste a lui Iliescu decit o actiune programatica, principiala, gindita si clarificata ideologic in raport cu tendintele si realitatile europene. Se stie ca in PE, adversarii politici ai Partidului Popular European - de dreapta - sunt Partidul Socialist European si Alianta Liberalilor si Democratilor Europeni (din care face parte si PNL). Prin urmare, liberalii sunt de centru sau de centru-stinga. Ca penelistii romani se autoproclama de dreapta sau de centru-dreapta, asta are prea putina importanta.
Asadar, o alianta inregistrata la tribunal intre PNL+PC si PSD nu va insemna, nici, pe departe, o tradare a principiilor de dreapta din partea penelistilor. Poate insemna altceva, mult mai dimbovitean, care nu are legatura cu principiile, ideologia sau valorile. Va fi o constructie tipic romaneasca, cu tinte personale precise, indelung negociate, cu stabiliri de candidati, influente etc. Se vor negocia ministere, pozitionari legislative, sfere de interes, regii, companii si societati nationale, repartizari de fonduri publice in teritoriu s.a.m.d. Care nu au legatura cu dreapta sau stinga politica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu