vineri, 14 ianuarie 2011

Jocuri de glezne pentru 2012

Anuntul unei candidaturi probabile la Primaria Focsani din partea deputatului liberal Nini Sapunaru nu este o surpriza. Pe 19 octombrie 2010 scriam, tot pe politicadevrancea, ca alegerile locale din 2012 ar putea reprezenta un moment propice pentru deputatul PNL sa cistige fotoliul de primar al Focsaniului. Tinind cont de mai multi factori: imaginea si ascensiunea nationala a PNL, o buna organizare locala, abilitatile de politician, intelegerile sau chiar posibila alianta cu PSD. Prin urmare, negocierile politice dintre PNL+PC si PSD ar putea avea ca rezultat sprijinirea unui candidat comun pentru Primaria Focsani. Este, de altfel, profitul maxim pe care liberalii l-ar putea obtine in cadrul negocierilor cu PSD in judetul nostru. Si, daca se va ajunge la un asemenea acord politic, Nini Sapunaru nu poate rata oportunitatea de a candida la locale. Sunt niste calcule politice simple, premergatoare negocierilor si deciziilor ce vor urma in acest an.
In schimb, in afara faptului ca Oprisan si-a exprimat dezacordul cu posibilitatea impartirii unei felii prea mari din cascavalul administratiei judetene cu PNL+PC, in PSD Vrancea e liniste. Oricum nimeni nu hotaraste nimic in afara sefului. Iar seful face parte din categoria foarte influenta de lideri judeteni ai PSD care nu vor sa-si diminueze de bunavoie puterea (si cistigurile) in favoarea eventualilor parteneri de alianta PNL+PC. Politica din judetul nostru este dominata de PSD la toate capitolele, asa ca Oprisan nu ar ceda Primaria Focsani altcuiva. In zona speculatiilor si a numelor de posibili candidati PSD la Primaria Focsani aruncate pe piata se numara un patron de firme, tinar si ambitios, dupa modelul primarului din Odobesti. Este vorba de Marian Spinu care administreaza, printre altele, o firma de curatenie cu numeroase contracte pe bani publici. Este un afacerist crescut, practic, in umbra si sub obladuirea lui Oprisan. De aici si avintul luat de afacerile sale. Liderul PSD Vrancea are nevoie de un astfel de om la Primaria Focsani, mai ales ca Didi Bacinschi se plictisise si se blazase inca din timpul celui de-al doilea mandat. O alta varianta ar fi viceprimarul Bogdan Matisan care are, insa, rolul iepurelui. Daca Oprisan il va arunca in lupta electorala, inseamna ca s-a inteles cu Sapunaru. Totusi, cred ca Matisan se va pregati mult si bine pentru fotoliul de primar al Focsaniului, cu acelasi succes cu care Cristi Borcea se antreneaza de vreo 10 ani pentru Liga Campionilor.
De partea cealalta, desi a declarat ca ar vrea sa candideze din nou pentru Primaria Focsani, deputatul PDL Alin Trasculescu va face mari eforturi sa gaseasca un candidat credibil si suficient de puternic pentru a se lupta cu masinaria PSD-PNL. Surprize pot aparea oricind, nume de posibili candidati la care nimeni nu s-ar fi gindit vom auzi chiar si in acest an. Insa istoria recenta si realitatile prezente nu ofera prea multe sanse de surprize.
Cit priveste celelalte partide mici sau candidati independenti... Mai e de discutat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu