luni, 18 ianuarie 2010

Vrancea – locul unde nu se intimpla nimic?

Febra schimbarilor de la centru pare sa nu se reflecte si in organizatiile vrincene ale PSD, PNL si PDL. Agitatia liderilor nationali ai celor 3 partide care conteaza in politica romaneasca (fara eterna UDMR, care numai partid nu este) are doar citeva filfiieli prin Vrancea. Si, asa cum e obiceiul pe la noi, partidele cele mai agitate la nivel central au parte de mai multa liniste in Vrancea si invers.

Sa le luam pe rind. Mai intii PSD. Alde Iliescu, Nastase, Geoana, Mitrea, Dragnea, Ponta etc se dau de ceasul mortii sa stabileasca noua conducere a partidului dupa esecurile in lant din ultimii doi ani electorali. In plus, unele voci sustin chiar o iminenta spargere a monolitului rosu, ridicat pe picioare de nisip comunist si securist de tatuca Ilici. Pina acum, urmasul defunctului PCR a avut parte de doua ruperi celebre: in 1992, prin crearea PD-ului lui Petre Roman, si in 1997, prin infiintarea fostei Aliante pentru Romania, avindu-l in frunte pe Teodor Melescanu. Dar daca ne gindim ca in 2005 nu s-a produs o alta ruptura, asa cum prevesteau unii, se pare ca nici de aceasta data nu se va petrece nimic spectaculos, indiferent de rezultatul congresului. Revenind in plan judetean, aici chiar ca nu se intimpla niciodata nimic. Nimeni nu cricneste in fata liderului mai mult decit autoritar Oprisan. Cei care fac parte din structura de conducere a PSD Vrancea sunt doar cu numele in functiile respective. Ei le ocupa doar pentru a aplica ordinele sefului suprem. Atit ei cit si alesii locali rosii depind de toanele si interesele „domnului presedinte”. Au si citeva exemple de asa-zisi revolutionari interni care au fost pusi imediat cu botul pe labe. Cumatrul si fost subprefect, prefect si deputat George Baesu a fost executat fara mila de Oprisan pentru indrazneala de a se gindi la inlocuirea lui din fruntea organizatiei. Cu greu (si, mai ales, cu ajutorul altor lideri PSD) a reusit sa prinda anul trecut un post bunicel la Consulatul Romaniei din Salonic. Un alt „razvratit” e actualul deputat de Panciu Ciprian Nica. A incercat o mica „revolutie” prin 2002-2003. A fost imediat marginalizat, s-a repliat, a beneficiat de ceva „cascaval” si prietenii sus-puse, s-a autoflagelat in public, si-a recunoscut greselile si a prins in 2008 un colegiu bun. Oricum, cei care il inconjoara acum pe Oprisan sunt yesman-i desavirsiti. Eternul nea Mircea Diaconu, Oloeriu de la organizatia Focsani, fostii viceprimari Nistoroiu si Mardare, consilierii Matisan, Carnariu, Buzarnescu, Pintilie s.a.m.d., primarii „talibani” Pauca (Nereju), Solomon (Ploscuteni), Micu (Vidra), Vasuian (Negrilesti), Armencea (Adjud), Petre (Petre), Vulpe (Tanasoaia), Zbirciog (Straoane), Necula (Maicanesti), Girneata (Slobozia Ciorasti), Robu (Gologanu) etc. In concluzie, indiferent de cine va prelua friiele conducerii PSD la nivel central, Oprisan pare, deocamdata, de neclintit. Iar daca ne gindim si la celebrele interese transpartinice gen Euroconstruct, Vega Galati, Valachorum etc plus „prietenul” Vasile Blaga, nu mai are nimeni vreo emotie.

Un alt partid in miscare este PNL. Dupa ce au dat-o in bara cu sustinerea 101 la suta a lui Geoana, penelistii incearca sa caute solutii pentru a evita o prabusire dramatica la alegerile locale si parlamentare din 2012. Daca le mai pleaca niste parlamentari iar multi primari nu vor mai raspunde la comenzile partidului, atunci PNL s-ar putea indrepta vertiginos spre amenintatorul procent de 5 la suta. Desi sunt ceva declaratii si atitudini in favoarea unor schimbari la virf, se pare ca presedintele Crin Antonescu isi va pastra functia. La fel si o buna parte din apropiatii sai. Mai ales ca s-a anuntat ca mult asteptatul congres ar urma sa aiba loc abia prin luna septembrie. Cam acelasi scenariu si la nivelul conducerii PNL Vrancea. Trimbitata schimbare a lui Nini Sapunaru a ramas doar o dorinta a citorva. Principala forta din interiorul partidului – primarii – nu mai vor inlocuirea lui Sapunaru. Si, drept consecinta, aproape sigur aceasta nu se va mai produce. S-ar putea chiar ca anuntata candidatura a fostului prefect Dragos Mircea sa ramina la stadiul de intentie. Sustinerea pe care o estima anul trecut s-a rasfirat incet dar sigur. Opozitie firava la Sapunaru vor face, poate, doar primarul de la Homocea, Neculai Ionescu, si Mihai Copaci. In rest, ramine ca acum.

In fine, apele in PDL Vrancea par mai involburate decit la nivel central. Stilul haotic si clientelar al presedintelui interimar Alin Trasculescu n-a dus nici pe departe la saltul mult asteptat al organizatiei judetene. Tensiunile interne si jocurile de glezne practicate de grupuri, grupulete si gasti par departe de a-si gasi finalitatea. Cele doua mari grupuri, reunita in jurul lui Trasculescu, pe de o parte, si in jurul senatorului Sorina Placinta, pe de alta parte, ajung de multe ori in pragul incaierarii. Pe linga ele misuna celelalte mici gasti care se orienteaza in functie de interesele personale si cistigurile de moment. In ultimul an am auzit si chiar asistat la atitea mincatorii intre membrii PDL, la actiuni de bagat limba in urechile liderilor nationali sau de gradinita gen „to’ar’sa educatoare, Gigel mi-a rupt un nasture!” incit ar fi de mirare ca PDL sa ajunga si in Vrancea partidul numarul 1. Sa ajunga sa exercite cu adevarat puterea si pe meleagurile mioritice. Din mesajele de pina acum, se pare ca Alin Trasculescu isi va pastra fotoliul de presedinte, fiind in asentimentul lui Blaga si Oprisan. De ce si Oprisan? Prietenii stiu de ce! Preluarea controlului PDL Vrancea de catre Sorina Placinta ar strica multe prietenii, gasti, interese si combinatii transpartinice, interjudetene si chiar nationale. Asa ca Trasculescu porneste cu prima sansa in cursa pentru presedintia organizatiei vrincene.

Nu am epuizat, insa, comentariile despre cele 3 partide. A fost doar o privire de ansamblu, cu datele principale, la inceput de an. Cu siguranta sunt mai multe aspecte pe care le voi comenta in lunile ce urmeaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu