marți, 1 martie 2011

Sah la Sapunaru?

In dorinta de a revigora organizatia Vrancea, liderii nationali ai Partidului Conservator au gasit o locomotiva noua care sa preia conducerea - fostul sef al Penitenciarului Focsani Ionel Celmare. General in rezerva, om cunoscut si apreciat in multe medii, cu niste calitati de politician pe care si le-a perfectionat de-a lungul anilor, Ionel Celmare pare a fi o carte buna pentru conservatori in jocul politic local. Fara sa cunosc alte amanunte in acest moment, revigorarea organizatiei Vrancea nu va insemna doar instalarea ca presedinte a lui Celmare. Cu siguranta, in prim planul activitatii conservatorilor vrinceni vor aparea si alte figuri noi.
Dar de ce s-ar teme liderul PNL Vrancea de intrarea impetuoasa in politica a fostului sef al Penitenciarului Focsani? Sa nu uitam ca Ionel Celmare a supravietuit in functii si a avut relatii bune cu toate guvernarile. Plus ca avansarea ca director general adjunct la Administratia Nationala a Penitenciarelor s-a facut in 2008, pe timpul guvernarii liberale. De aici si speculatiile (scrise si pe www.politicadevrancea.blogspot.com) - pornite de la discutii reale - cu privire la posibilitatea ca Ionel Celmare, odata iesit la pensie, sa se inscrie in PNL si chiar sa candideze pentru o functie importanta la alegerile locale sau parlamentare din 2012. Nu s-a inscris in PNL ci a preferat sa preia o organizatie de partid mult mai mica dar cu un anumit potential.
Asadar, toata lumea stie ca Nini Sapunaru si-a anuntat intentia clara de a candida in 2012 la Primaria Focsani. A inceput chiar un fel de campanie electorala prin discutii cu reprezentanti ai mediului local de afaceri, cu alte categorii sociale si cu membri si simpatizanti PNL din Focsani. Iar acum sa vedem posibilele directii electorale din 2012.
In primul rind, daca Oprisan stabileste ca Didi Bacinschi sa candideze pentru a patra oara la Primaria Focsani, lucrurile se simplifica: Bacinschi va fi candidatul USL pentru fotoliul de primar. Iar pentru liderii partidelor partenere se vor gasi alte oportunitati. De exemplu la alegerile parlamentare.
In schimb, daca Oprisan stabileste un alt posibil candidat, precum afaceristul Marian Spinu, atunci lucrurile se complica. In principiu, se vor face o serie de sondaje si cercetari sociologice pentru a evalua posibili candidati din partea USL. Din informatiile actuale, Celmare se bucura de o imagine mai buna decit Sapunaru. Ca notorietate, totusi, deocamdata, Sapunaru este peste Celmare si peste Spinu. Insa, intr-un an, Celmare poate creste mult si la acest capitol. La acestea se pot adauga negocierile de la nivel central intre liderii PSD-PNL-PC. Iar Ionel Celmare ar avea mari sanse sa candideze la Primaria Focsani din partea USL ( asta daca isi va dori cu adevarat si nu-si va negocia un colegiu bun pentru Parlament). Mai ales ca surse autorizate au tinut sa ne atraga atentia asupra faptului ca Sapunaru ar fi intrat in colimatorul procurorilor dupa ce s-a aruncat in scandalul coruptiei din vami, fara sa fie intrebat. Iar relatia apropiata cu sindicalistul Vasile Marica ii dauneaza extrem de mult. Cum la fel de mult ii dauneaza implicarea in tentativa de demitere a lui Oprisan din fruntea Consiliului Judetean din 2006 si dosarul penal in care Oprisan e inculpat pentru fapte de coruptie. Iar seful PSD nu uita, ca de iertat nici nu poate fi vorba.
In concluzie, in acest moment, candidatii USL in Vrancea pentru 2012 ar fi: Marian Oprisan-CJV, Marian Spinu-Primaria Focsani, Ionel Celmare-Parlament. Si, probabil, Nini Sapunaru-Parlament. Dar cum caile politicii sunt labirintice, asteptam surprize.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu