marți, 17 martie 2015

Restanţe



*Vai, ce surprize, ce şoc, ce mirare, ce … cu atâtea afaceri dezvăluite prin anchetele procurorilor!? Surprize au fost doar pentru marea masă a populaţiei, ţinută în ignoranţă cu manipulări, mascarade, subiecte false, ajutoare sociale, demagogie, minciună. Pentru cei care ştiau tot gunoiul politico-economic nu e nici un fel de surpriză spargerea buboiului.
*Băsescu a deranjat tare sistemul creat sub oblăduirea lui Iliescu la începutul anilor ’90, omerta politico-economică transpartinică. Iar acest deranj sfredelitor a început să se întoarcă împotriva lui. Normal. Cred că este un risc asumat atunci când intri cu bocancii în stup.
*S-a redeschis dosarul ’’mineriada’’ din 1990. Bravo! Dar dosarul ’’revoluţiei’’ sau cel al evenimentelor sângeroase din martie 1990 de la Tg. Mureş? Pe când începerea urmăririi penale şi dezvăluirile de rigoare în cazurile de falimentare a economiei româneşti, de distrugere a industriei după 1989, de privatizări păguboase pentru statul român şi marea masă a cetăţenilor dar profitabile pentru câţiva politicieni şi aşa-zişi oameni de afaceri? Vom mai auzi ceva de ancheta cu banii lui Ceauşescu&secu, abandonată la ordinul lui Iliescu aproape de momentul finalizării ei la începutul anilor ’90? Dar de retrocedări, procuratori, împărţirea patrimoniului statului după 1989 (sindicate, tineret, agricultură, silvicultură, cooperaţie, nomenclaturişti ş.a.)? Ceva anchete penale pe afacerile Metrorex, Hidro/ Transelectrica, gazele naturale, Petromidia-Rompetrol-KazMunaigaz, OMV-Petrom, SIDEX-Mittal, rambursări de tva ş.a.m.d.?
*După lupte interioare intense, neliniştitul deputat Florin Secară a reuşit să treacă prin 4 partide în mai puţin de 3 ani! Până la încheierea mandatului mai are timp berechet pentru PSD, PC şi UDMR! Iar în decembrie 2016 îl aşteptăm cu resuscitarea Partidului Liber Schimbist!
*Cică şi deputatul Laur al lui Roşca ar da târcoale, din nou, pe la PNL. Nu ne-ar mira, mai ales că e nevoie de bani pentru datorii, sedii, campanii, excursii etc. Doar Săpunaru s-a împăcat cu Kanty Popescu (da’… or fi fost, pe bune, certaţi?). Aşa că îl poate reprimi la sânul său şi pe mai tânărul Laur.
*Conflictele dintre ex-PNL şi ex-PDL, mocnite sau pe faţă, se văd cam prin toată ţara. Nici la Vrancea nu e o excepţie, cele două părţi ale noului PNL avându-se cam ca şoarecele cu pisica. Se agită oamenii pentru sedii, pentru funcţii, poziţii şi candidaturi ipotetice… Se întocmesc liste cu propuneri, cu agreaţi de o parte sau de alta sau de ambele părţi, pfuuu. A apărut şi o listă cu posibili prefecţi în cazul în care PNL ar prelua guvernarea: Sorin Hornea, Ion Oprea, Dragoş Mircea, Kanty Popescu, Manole Merchea, Vasile Apostu Croitoru. Lista rămâne deschisă.
*Guvernul Ponta a tras tare cu promovarea de proiecte de achiziţii cu fonduri publice pe ministere şi instituţiile aferente. Printre fruntaşi: Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului. Şefii instalaţi de PSD prin ministere îi ţin în stres continuu pe şefuleţii din judeţe pentru a derula şi semna asemenea proiecte unde se învârt mulţi bani publici. Este o acţiune inclusă, generic, în operaţiunea ’’bani pentru partid’’, coordonată de inconfundabilul Dragnea. Cea mai mare parte din sumele respective ajunge, sub o formă sau alta, în beneficiul partidului. Şi, ce să vezi? Judeţele fruntaşe la aceste achiziţii publice sunt Teleorman şi Gorj. Ce surpriză?!
*Parlamentarii sunt mai presus de muritorii de rând. Asta se ştie de mult. Dar sunt şi parlamentari mai presus de alţi parlamentari. Pentru că altfel nu ne putem explica protejarea unora precum Şova, Vosganian, Borbely, Vîlcov ş.a. Că doar nu ne-om gândi la orchestraţii de interese ale celui mai cunoscut tată, socru, popă, latifundiar, combinator – toate la un loc – zis şi Ilie Sîrbu! Omu’ joacă tare pe sârmă, o singură ’’defectare’’ ar putea avea efectul dominoului şi l-ar băga pe tata socru în malaxorul procurorilor.
*Răspândacii cu spirit civic nu ne dau pace şi ne tot transmit, lună de lună, listele de ’’achiziţii’’ ale miliţienilor Dragomir şi Burlacu. Miliţienii noştri apărători ai legii, ai ordinii şi liniştii publice, ai siguranţei cetăţenilor ar acţiona prin zona Obor de unde ar colecta, cu japca, orice li se pare ochios de pe tarabele amărăştenilor, inclusiv vechituri. Or fi iubitori de vintage, mai ştii! Fără crâcnire că, altfel, vânzătorii nu mai au loc pe-acolo! Miliţienii se comportă ca vodă prin lobodă pentru că ar fi protejaţi de Gicuţu, pornit şi el tot de jos. În schimbul protecţiei, Gicuţu s-ar bucura la nişte bujii, la vreun ceas contrafăcut, la vreun laptop blătuit şi altele asemenea.
*Elevii din Focşani sunt scoşi, în această săptămână, la curăţenie prin oraş şi prin Crângul Petreşti. Se bucură că scapă de ore dar şi tremură de frig prin coclauri! Asistaţii buni de muncă ţinuţi din banii noştri ce fac, stau la taclale?   
*Două zvonuri la final, pentru destindere. Unul ar fi că Sorin Oprescu, cea mai mare ţeapă luată de bucureşteni, ar controla, prin intermediul fiului şi al apropiaţilor, ŞI taximetria din Bucureşti&Ilfov. Prin ’’Pelicanul’’, de exemplu. Al doilea zvon ar fi că junele (încă) ex-ministru de finanţe, ex-primar de Slatina, ex-soţ de Lavinia Şandru, actual senator (pentru cât timp?) Darius Vîlcov ar fi în mari tandreţuri cu tânara fiică a unui cunoscut funcţionar&şefuleţ de prin finanţele vrâncene, pe nume Dumitru. Să trăiască! Or fi reale sau doar zvonuri?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu