Pe 25 mai se vor desfăşura şi alegerile pentru fotoliul de primar al oraşului Panciu, în urma decesului fostului edil şef, Ion Petre, în toamna anului trecut. Ion Petre dominase (cu PSD) viaţa politico-administrativă şi economică a oraşului în ultimii 13 ani. Adversarii politici nu au avut suflu în faţa talentului de descurcăreţ manifestat pe toate planurile de către fostul primar. Indiferent de acţiunile şi atacurile politice ale adversarilor (destul de palide şi inconsistente), Ion Petre şi-a păstrat postul de edil şef fără probleme, după ce îl cucerise în urma unor bătălii crâncene în anul 2000. Dar, aşa cum ''la umbra marilor copaci nu creşte iarba'', Petre nu a reuşit să găsească/ să formeze un ''urmaş'' politic pe măsură. Iar dispariţia sa bruscă a reaprins un foc politic mocnit.
Care este, pe scurt, situaţia oraşului Panciu? Un oraş mic, dar cu un nivel de trai peste celelalte mici oraşe vrâncene. Nu sunt mari probleme sociale precum în Mărăşeşti, Odobeşti, Adjud sau chiar Focşani. În jurul viţei de vie se învârte întreaga viaţă a societăţii păncene. Oraşul a cunoscut o anumită dezvoltare edilitară în ultimii ani însă starea financiară a Primăriei este la pământ. Administraţia locală înregistrează mari datorii şi nu reuşeşte să finalizeze proiectele în curs sau să le înceapă pe cele promise. Doar faptul că Primăria şi Guvernul României sunt de culoare roşie împiedică Electrica (şi nu numai) să ia măsuri drastice împotriva autorităţilor din Panciu pentru recuperarea datoriilor. Aşa că, la o privire superficială, fotoliul de primar nu pare deloc confortabil. Totuşi, de ce este atât de râvnit?
În primul rând, PSD are nevoie să câştige alegerile locale parţiale din 25 mai pentru a-şi arăta supremaţia şi forţa în faţa adversarilor politici şi a alegătorilor. Din anul 2000, fostul primar le-a asigurat pesediştilor victorii electorale clare în Panciu. Pierderea postului de primar în Panciu este de neconceput pentru Oprişan&comp. Ţine de orgoliu, de muşchi, de aroganţă (politică şi personală). Problema PSD este că nu are un candidat pe măsură. Viceprimarul Iulian Nica, anunţat neoficial drept candidatul PSD, este departe de aşteptările liderilor de partid. Ion Petre l-a ţinut aproape de el în ultimii ani însă mai tânărul său coleg nu a reuşit să-şi depăşească limitele. Nu are experienţa vieţii, charismă şi nici ştiinţa conducerii. Şi-a creat o imagine negativă atât în rândul angajaţilor Primăriei cât şi al alegătorilor prin propriul său comportament. Iar Panciu este un oraş mic şi nimic nu poate fi ascuns. Plus că, de când e primar interimar, face nişte giumbuşlucuri dubioase cu banii publici. Iulian Nica (nepot al vicelui PSD şi ex-ministru Dan Nica) este susţinut puternic de către deputatul PSD de Focşani, locuitor şi notar în Panciu, Ciprian Nica. Este şi o miză personală a deputatului Nica (cică n-ar fi rude). O altă variantă de candidat pentru PSD ar fi directorul Spitalului Orăşenesc, Nicolai Mărăscu. Se spune că sondajele îl dau favorit clar. Însă, deocamdată, Mărăscu nu s-ar bucura de susţinerea lui Nica şi, mai ales, a lui Oprişan.
În al doilea rând, opoziţia ar avea mare nevoie de câştigarea Primăriei Panciu, în ciuda situaţiei bugetare dezastruoase. PNL şi PDL ar fi principalii adversari politici ai PSD. Cele două partide ar avea, în principiu, câte un candidat: Dan Macovei şi, respectiv, Adrian Oancea. Candidatul PDL a obţinut, de altfel, un rezultat satisfăcător la scrutinul din 2012 în faţa tăvălugului USL. Dar organizaţiile politice locale din Panciu (ca în multe alte zone) sunt, practic, sufocate de PSD. Unii lideri locali - gen Lică Panciu, Neculai Petrişor ş.a. - s-au complăcut, de-a lungul anilor, în mici aranjamente personale astfel încât să nu deranjeze colosul roşu. Iar acum, când s-a ivit oportunitatea, principalele formaţiuni de opoziţie nu par pregătite. Am mai putea lua în calcul şi celelalte partide - PPDD, PMP, PNŢCD, PRM, FC - dar, deocamdată, doar la capitolul statistică. Ele ar putea conta doar într-un singur caz: să acţioneze unitar. Şi să-i convingă pe competitorii lor mai ''mari'', PNL şi PDL, să meargă împreună în lupta politică. Cred că liderii judeţeni ai PNL şi PDL şi-au dat seama că, la un număr mai mare de 2 candidaţi, scrutinul din 25 mai va fi câştigat de PSD (nu excludem surpriza - de 1%). Dacă PNL, PDL şi celelalte formaţiuni ajung la o înţelegere politică - adică un candidat comun - atunci s-ar putea vorbi de o competiţie electorală echilibrată în următoarele două luni. Altfel, va fi ca la Jocurile Olimpice - important este să participi.
Nu trebuie omis nici faptul că guvernul Ponta a stabilit data alegerilor locale şi parlamentare parţiale în aceeaşi zi cu scrutinul pentru Parlamentul European special pentru a sprijini candidaţii PSD. Se vor arunca în luptă resurse materiale, logistice şi umane importante astfel încât PSD să obţină profit electoral cât mai consistent în dauna tuturor celorlalţi adversari politici. În Vrancea, Oprişan îşi va concentra eforturile pe Panciu pentru că scorul PSD la europarlamentare va fi, în general, în grija primarilor, consilierilor, oamenilor săi de încredere din Consiliul Judeţean, funcţionarilor publici, iubitorilor de trandafiri roşii din poliţie şi nu numai. Aşa cum s-a întâmplat, nu demult, la Tulnici, Oprişan va coordona direct campania şi mişcările electorale din Panciu. E o miză personală. Eşecul de la Panciu ar însemna o lovitură la baza piedestalului său de politician neînvins. Ar fi o lovitură pentru toată Valea Şuşiţei. Şi, în plus, i-ar şubrezi imaginea atât în Vrancea cât şi în faţa liderilor naţionali ai PSD. Dar, în acelaşi timp, ar fi şi începutul echilibrării vieţii politice judeţene, nu numai o lovitură de imagine pentru opoziţie. Oprişan ştie sigur miza, interesele, consecinţele. Şi va acţiona ca atare. Săpunaru, Secară, Neaţă/ Bostan, Tănase, Hornea şi ceilalţi sunt conştienţi?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu