marți, 10 mai 2011

In USL incep sa se arate muschii

Asa cum se preconiza, miriielile baronilor judeteni PSD la adresa impartirii candidaturilor cu PNL si PC (ACD) sunt tot mai zgomotoase. Cunoscindu-si forta si interesele, liderii PSD nu vor sa piarda prea mult din influenta exercitata de atitia ani in comunitatile pe care le conduc. Vor incepe si sondajele de opinie in urma carora se vor stabili, teoretic, candidatii USL pentru principalele functii ale administratiei publice locale - presedinti de consilii judetene, primari de orase si municipii. Cele 3 formatiuni componente ale USL nu se bazeaza deloc pe incredere reciproca si se suspecteaza de manipularea sondajelor fiecare in propriul beneficiu. Cum in discutiile libere, interne sau informale se vorbeste de nume si candidaturi la alegerile locale din 2012, atunci nemultumirile baronilor PSD ies tot mai mult la suprafata.
Este si cazul sefului PSD Vrancea, prezentat in presa nationala drept unul dintre principalii nemultumiti pentru faptul ca trebuie sa imparta cam mult din cascaval cu ACD. Oprisan nu s-a pronuntat, oficial, asupra candidaturilor la locale, a evitat sa spuna vreun nume, macar sa enunte niste posibile candidaturi. Au fost doar aruncate pe piata, asa cum am mai scris, pentru testarea reactiilor, o serie de nume avute in vedere pentru eventuale candidaturi la locale. Este vorba de Bogdan Matisan, Marian Spinu, Raluca Dan, Iulian Matache, Catalin Vrabie si nu numai. In schimb, PNL - cu Nini Sapunaru - si PC - cu Ionel Cel-Mare - si-au expus in mod clar intentiile elctorale. De departe, cel mai activ si mai insistent in ceea ce priveste candidatura la Primaria Focsani este deputatul liberal Nini Sapunaru. Cu toate acestea, Oprisan nu a dat niciun semnal ca accepta ca Sapunaru sa candideze la Primaria Focsani din partea USL (adica masinaria electorala a PSD sa lupte in campanie sa-l faca primar pe Sapunaru!?). Daca oficial nu se spune nimic, nu acelasi lucru se intimpla in interiorul partidului. Se observa ca seful PSD Vrancea nu este deloc incintat sa piarda Primaria Focsani si sa-l sprijine pe Sapunaru sa ajunga primar. Nici cei din conducerea PSD Vrancea, chiar daca ei sunt, in general, executanti ai ordinelor sefului, nu-l accepta pe deputatul liberal drept candidat al USL. In cadrul unei sedinte recente a trandafirilor rosii vrinceni s-a inregistrat o unanimitate in ceea ce priveste NEsustinerea lui Sapunaru la Primaria Focsani.
Practic, in realitate, putini penelisti vrinceni erau convinsi ca PSD il va accepta pe Sapunaru drept candidat. Atita timp cit PSD are o pozitie dominanta pe scena politica judeteana, era greu de crezut ca Oprisan se apuca de negociat functii importante. Imbirligaturile fostului deputat PSD Kanty Popescu (devenit strateg al PNL) i-au ametit pe unii liberali, mai ales pe Nini Sapunaru, cum ca Oprisan va ceda in fata lor. In ciuda miscarilor pre-electorale de imagine, liderul PNL Vrancea s-ar putea sa fie nevoit sa se multumeasca "doar" cu o serie de contracte de proiectari si nu numai cu administratii locale. Iar Kanty Popescu sa mai dea niste flori prin comune, orase sau pe drumuri nationale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu