luni, 6 decembrie 2010

De pe la TV

* Prezentatori, editori, reporteri se agita mai tare decit o cola acidulata imediat cum se mai produce un cutremur normal de 2-3-4-5 grade pe scara Richter. Parca vine apocalipsa. Vai ce mari chestii se intimpla daca intr-o zona seismica se desfasoara miscari tectonice normale, ca doar de-aia e zona seismica, nu? Si au loc tot felul de discutii interminabile, sterile, fara nicio finalitate despre cutremure, catastrofe, victime si altele asemenea. Care nu s-au intimplat, dar daca vine vreun cutremur puternic, ce ne facem? Daca se prabuseste vreun avion, ce ne facem? Daca ne pica in cap vreun meteorit, ce ne facem? s.a.m.d.
* Isteria iernii nu putea sa lipseasca de la tv, ca doar iarna nu-i ca vara, nu-i asa? Aceleasi drumuri inzapezite, aceiasi oameni prin viscol si nameti, aceleasi probleme. Si, spre finalul stirilor, vedem pe scurt cum iarna a produs mult mai multe probleme in alte tari, cum au murit oameni din cauza viscolului si a zapezii, cum s-au produs tot felul de nenorociri... Dar nimeni nu spune ca Basescu, Boc, Udrea sau Roberta ar fi de vina si pentru problemele altora cauzate de intemperiile naturii!?!
* Alte isterii, in ultimele zile, despre modul in care guvernul a alocat niste fonduri catre institutiile administrativ teritoriale din tara. Aceiasi ziaristi, comentatori, analisti impartiali si echilibrati (m-am saturat de ghilimele) arata cu degetul catre putere ca repartizeaza cei mai multi bani de la buget catre primariile conduse de oamenii sai. Ce surpriza! Pai guvernele Nastase si Tariceanu cum procedau? Citi primari de la PNL si PD primeau fonduri generoase de la guvernul Nastase in perioada 2001-2004? Cum s-a mentinut cabinetul Tariceanu dupa debarcarea democratilor de la guvernare in 2007? Cu voturile parlamentarilor PSD in schimbul fondurilor bugetare importante pentru administratiile locale conduse de reprezentantii rosii. Cei care apar zi de zi la emisiunile tv si care sustin ca au dreptate si le spun romanilor numai adevarul sunt loviti de amnezie de cele mai multe ori, ca asa le convine. Nu scot niciun cuvint despre modul in care fiecare guvernare a impartit fondurile bugetare dupa propriile interese. Nu spun nimic despre faptul ca, la final de an, erau numeroase primarii de comune din tara, conduse de edili ai partidului de guvernamint, care nu mai stiau pe ce sa cheltuiasca banii primiti de la guvern. Si tot asa. Din pacate, aceasta practica a guvernantilor, indiferent de coloratura politica, de a imparti fondurile publice dupa bunul plac este prea adinc impamintenita pentru a putea spera, macar pentru viitor, ca se va renunta la ea.
* Isteria stirilor de genul "daca ar fi fost asa... s-ar fi intimplat o nenorocire" este tot mai pregnanta in emisiunile tv. Mai cu seama la televiziunile care urmaresc un anumit scop politic. Pentru a se mai adauga un strop in oceanul de manipulare prin care se zbat reporteri, sefi, analisti, comentatori etc., se prezinta in maniera alarmista/negativista/apocaliptica majoritatea materialelor ipotetice. "S-a intimplat numai asa, dar sa va spunem ce-ar fi fost daca se intimpla altfel, cum ne-am gindit noi prin redactie!". "Situatia e asta, dar stim noi ca nu e asa si-o sa vedeti ce nenorociri se vor intimpla!" si tot asa...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu