luni, 3 noiembrie 2014

Post-electorale, pe scurt

* Votanţii din oraşele mari înclină spre opoziţie, în dauna lui Ponta. La fel se întâmplă în majoritatea judeţelor din Transilvania faţă de judeţele din Moldova, Muntenia sau Oltenia. În schimb, Ponta obţine multe voturi în oraşele mici, în mediul rural şi în comunităţile sărace, în general.
* Primarii şi consilierii traseişti au avut (şi vor avea) un impact însemnat în procentele celor doi candidaţi principali, Ponta şi Iohannis. Cel puţin 3 procente în minus în dreptul lui Iohannis şi 3 procente în plus în dreptul lui Ponta au făcut cei 500 de primari şi cele vreo câteva mii de consilieri săriţi de la ACL în barca puterii pe baza ordonanţei traseiştilor. Încă vreo 2-3 procente au fost balansate spre Ponta în urma propagandei mediatice zilnice, a manipulărilor, promisiunilor fără număr şi pomenilor de tot felul.
* Au ieşit la iveală disensiuni importante între liderii PNL şi PDL în aproape toate judeţele. S-a remarcat şi un joc dublu din partea unor grupuri de lideri PNL, mai ales în judeţele în care preşedinţii de consilii judeţene sunt (încă?) membri PNL (şi care obţinuseră rezultate bune la alegerile europarlamentare de acum 5 luni).
* Divizarea politicienilor (şi a candidaţilor) anti-Ponta: Iohannis, Udrea, Macovei. Nu-i punem la socoteală pe iepurii PSD Tăriceanu şi Meleşcanu sau pe ''excentricii'' Diaconescu sau Vadim. Dacă nu se schimbă radical aceste atitudini, atunci Iohannis nu poate spera la victorie.
* În Bucureşti a fost un rezultat strâns în disputa Ponta-Iohannis. Aici chiar va conta foarte mult votul în turul al doilea dat de susţinătorii lui Macovei şi Udrea.
* În Republica Moldova Ponta a ieşit primul dar la mică distanţă de Iohannis. Macovei şi Udrea au luat şi ele procente bune care se vor regăsi la Iohannis în turul al doilea. Voturile pentru Ponta sunt, în majoritate, rezultatul prieteniei afişate de şeful PSD cu premierul Moldovei, Iurie Leancă (şi a sprijinului dat de acesta din urmă). Se ştie că, în ultimii ani, moldovenii cu cetăţenie română au cam votat anti-PSD.
* S-a demonstrat clar mica ciupeală a organizatorilor scrutinului pentru a împiedica un vot masiv anti-Ponta: în Bucureşti (unde locuiesc mulţi studenţi şi alţii care nu şi-au schimbat actele de identitate) şi în ţările cu mulţi români. Dacă guvernul Ponta nu-i mai ''şicanează'' şi-n turul al doilea, atunci tinerii şi românii care muncesc în străinătate pot avea, din nou, un rol covârşitor în stabilirea ierarhiei finale.
* ''Organele'' apolitice au tras tare pentru ca nu cumva puterea să fie deranjată de opoziţie. Un exemplu chiar lângă noi - presiunile pe comuna Urecheşti. Totodată, PSD şi-a asigurat, lejer, majoritatea în secţiile de votare, cu preşedinţi şi locţiitori ''apolitici'' (dedicaţi cauzei roşii) şi cu membri PSD ca reprezentanţi ai altor partide, gen PRM, UDMR, PER, PRO-DEMO.
* Ce ''surpriză'' în cazul rezultatelor din secţiile de votare unde au avut dreptul să voteze puşcăriaşii!!! Ponta a câştigat categoric în secţiile unde au votat deţinuţii!
* Turul al doilea de scrutin va fi câştigat de Ponta dacă românii vin la vot până în procentul de 55%. Dacă participarea la vot bate spre 60% sau peste, atunci Iohannis are prima şansă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu