luni, 26 mai 2014

Mircea Diaconu, rol şi roluri

Se analizează pe toate feţele rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European. Se emit păreri diverse, se fac pronosticuri şi strategii. Le vedeţi şi le citiţi cam peste tot. Aşa că nu voi scrie despre aceste rezultate în ansamblu ci despre un aspect particular: scorul obţinut de Mircea Diaconu.
La o primă evaluare, rezultatul electoral al lui Mircea Diaconu încurcă pe toată lumea. Pe lângă surpriza scorului, cele aproximativ 7 procente ale ''independentului'' Mircea Diaconu dau naştere la tot felul de supoziţii, scenarii şi confuzii care nu se încadrează în limitele unei strategii politice normale. Cine l-a votat pe Mircea Diaconu? Destul de simplu de răspuns, superficial: alegătorii din mediul urban, cei care au făcut diferenţa referitoare la prezenţa la vot dintre europarlamentarele din 2009 şi cele din 2014 (26,7 % versus 32,3%). De ce a fost votat atât de mult? O întrebare la care sociologii vor avea mult de lucru. Şi, poate, ar trebui să lucreze mai atent şi în mod profesionist, ca să nu mai apară concluzii gen rezultatele sondajelor de opinie de dinainte şi din ziua votului.
Nu poate fi ignorat rolul determinant al mediatizării excesive (din interes, desigur) de care s-a bucurat Mircea Diaconu. Inclusiv TVR i-a făcut servicii de propagandă gratuită prin difuzarea unor filme cu actorul Mircea Diaconu printre protagonişti în timpul campaniei electorale.Şigur că poate fi interpretat şi ca un vot anti-sistem, un vot de blam al alegătorilor blazaţi/ supăraţi/ uşor impresionabili/ nehotărâţi ş.a.m.d. dat partidelor şi politicienilor. Nici miza europarlamentarelor nu se ridică la nivelul celorlalte tipuri de scrutin - local, parlamentar, prezidenţial. Şi aici se găseşte o parte din motivaţia votului puţin ''exotic''.
Ce rol va juca politicianul Mircea Diaconu în Parlamentul European şi pe scena politică mioritică? Unii îl dau chiar ca viitor lider de partid sau candidat la prima funcţie în stat. Exagerat. Cred că fără o susţinere mediatică, partinică şi financiară pe măsură, actorul Diaconu nu va mai repurta nicio victorie importantă pe scena politică. Cred că actorul politic Mircea Diaconu nu va ieşi în aplauze din ringul politic. A învăţat destul din metehnele şi comportamentul politicienilor iar mesajul celebru din Filantropica - mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană - i-a rămas întipărit în minte şi i-a folosit, atât în studiourile tv cât şi în întâlnirile cu electoratul.
Revenind, puţin, la partide, scorul obţinut de Mircea Diaconu a dat peste cap planurile PSD privind scoaterea unui procent de peste 40% la europarlamentare. E adevărat că redistribuirea resturilor de voturi a ajutat partidul cu scorul cel mai mare dar procentul rezultat nu reprezintă, totuşi, realitatea electorală. 46% ar fi o ţintă prea mare chiar şi pentru partidul roşu iar liderii săi ştiu că nu pot ajunge la ea, în condiţii normale. Scorul lui Diaconu a încurcat, puţin, şi calculele electorale ale PNL, chiar dacă actorul nu s-a identificat, până acum, cu statutul de lider PNL. Plus că, la precedentele alegeri europarlamentare, scorul liberalilor s-a încadrat între 13 şi 15 la sută (aşa că 15% de acum e un rezultat foarte bun pentru PNL. Doar aroganţa preluată de la PSD, din cauză de USL, i-a determinat pe alde Crin&comp să anunţe, pompos, că vor să scoată cel puţin 20%). Totodată, rezultatul lui Diaconu i-a bulversat şi pe liderii PMP care aşteptau ca votul din mediul urban să-i aibă pe ei în prim-plan şi nicidecum pe actorul de la Nottara. Iar toţi cei care se dau de dreapta să nu considere că voturile pentru Mircea Diaconu sunt voturile electoratului de dreapta şi să le contabilizeze, în consecinţă. Deocamdată, PSD este câştigătorul acestora.

PS 1 - ce facem, însă, cu partea morală şi cea legală? Dacă nu i se validează mandatul pentru că instanţa i-a interzis să ocupe, timp de 3 ani, o funcţie publică pe motiv de incompatibilitate? Cine va avea de câştigat? Cu siguranţă nu dreapta.
PS 2 - va avea curajul să lămurească, odată pentru totdeauna, rolul jucat de el (împreună cu soţia lui, Diana Lupescu) în evenimentele din Decembrie '89? Cum de ajunseseră cei doi actori să comande şi să coordoneze forţe armate? Se vor pronunţa, în sfârşit, SRI şi CNSAS în privinţa soţilor Diaconu sau dosarele nu pot fi, încă, declasificate?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu