marți, 19 noiembrie 2013

Pădurile şi milioanele (partea întâi?)

Se ştie foarte bine că în Vrancea s-au făcut mulţi bani, multe milioane de euro, din tăierile de păduri. Banii ăştia mulţi nu au intrat decât în câteva buzunare şi conturi, desigur. Că doar nu se făcea să câştige toţi vrâncenii de pe urma copacilor tăiaţi! Iar ăia care au preluat drepturile litigioase ale proprietarilor de păduri (şi ale urmaşilor acestora), numiţi procuratori, care au cumpărat, în avantajul lor, mari suprafeţe de păduri au devenit milionari fără mari eforturi. Băieţi deştepţi, ce mai! Iar politicienii au vegheat tranzacţiile şi tăierile, dar nu cu burta goală. Vorba ceea: aurul verde curge la vale şi câţiva se umplu de parale!
Concret: văzurăm în presa locală anunţuri cum că o firmă străină, care a cumpărat mii de hectare de pădure în Vrancea (dar şi în alte judeţe), organizează o licitaţie, zilele acestea, pentru exploatarea masei lemnoase. Societatea respectivă, care şi-a stabilit sediul într-un sat din judeţul Braşov, a cumpărat de la procuratorii noştri, acum câţiva ani, suprafeţe întinse de pădure. Procuratorii, oameni strângători, achiziţionaseră pădurile de la foştii proprietari, la preţuri promoţionale.
Ia să vedem un exemplu! În luna iulie 2006, câţiva procuratori celebri de prin codrii Vrancei (John Alexe, Cosorul bruneţel, alde Scînteianu şi nelipsitul, neschimbatul, supravieţuitorul, irepetabilul conu' Alecu Lefter, cu tot cu soţie) cumpără de la un cetăţean peste 700 de hectare de pădure în comuna Cîmpuri. După câteva zile, întreprinzătorii şi norocoşii procuratori găsesc un cumpărător, adică societatea din Braşov. Fac actele repede la Panciu, prin intermediul a doi notari de succes (deputatul PSD Ciprian Nica e unul dintre ei). Şi gata afacerea! Un total de 8,7 milioane de lei. Cel mai mult a încasat Cosorul, vreo 2,8 milioane, apoi John (pe atunci consilier judeţean PD), 1,4 milioane. Şi conu' Lefter (şef la instituţia care se ocupă de pădurile private) a băgat în cont peste 800.000 de lei. Din ceea ce ştim noi, nu e singura astfel de tranzacţie aducătoare de multe lovele efectuată de aceşti băieţi deştepţi, buni cunoscători ai codrilor Vrancei.
Închei cu o întrebare: cine va câştiga licitaţia pentru exploatarea masei lemnoase din pădurea vândută de procuratorii noştri? Tot ei (sau oameni de-ai lor)?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu