duminică, 31 martie 2013

Jocuri pe banii noştri şi pentru păcălirea votanţilor

Primarul Focşaniului pare tot mai izolat în partidul său. Niciodată Decebal Bacinschi nu s-a manifestat prea ataşat faţă de membrii PSD însă de câteva luni pare că se lucrează intens la crearea unei falii adânci între el şi pesediştii de frunte. Chiar dacă nu a mişcat în frontul roşu, Bacinschi nu şi-a creat relaţii apropiate cu membrii PSD (în afara relaţiilor existente dinaintea accederii în funcţia de primar al Focşaniului, în anul 2000). Aşa cum am mai scris şi spus, Bacinschi pare a fi băgat într-un film electoral al cărui scenariu are ca rezultat o mişcare politică în folosul PSD şi al liderului său, Marian Oprişan. În ultimele luni, Bacinschi a fost ''înţepat'' public, în diverse ipostaze, de către colegii de partid sau în monitorul lui Marean. Mai mult, Bacinschi ''beneficiază'' de critici din partea celor care ar trebui să-l susţină şi în cadru privat, departe de ochii presei. În Consiliul Local Focşani jocurile sunt conduse de Cătălin Vrabie, vârful de lance al lui Oprişan la nivel local. Vrabie este secondat de viceprimarul (şi finul) său, Gabriel Necula. Atitudinile şi mişcările politice şi acţiunile administrative de imagine ale PSD sunt coordonate de tânărul consilier Vrabie. Primarului i se reduce, gradual, marja de mişcare şi decizie la nivelul administraţiei focşănene. Consilierii PSD (cu care, de altfel, nu are relaţii apropiate) acţionează şi votează numai după ordinul lui Cătălin Vrabie, chiar dacă unele lucruri îl deranjează vizibil pe Bacinschi. Şi chiar îl încurcă în activitatea administrativă cotidiană. Cel mai recent exemplu în acest sens îl reprezintă ultima şedinţă a Consiliului Local în care consilierii PSD au respins nişte proiecte iniţiate de primar. S-a observat foarte clar că acest lucru l-a iritat pe Bacinschi. În acelaşi timp, atitudinea zeflemitoare a consilierilor PSD a fost extrem de vizibilă. La aceste mici exemple adăugăm starea dezastruoasă a majorităţii străzilor din oraş, lucrările la infrastructura subterană ce par haotice şi nesfârşite, înjurăturile zilnice ale şoferilor şi pietonilor. Şi ar mai fi.
Uite-aşa ajungem la scopul scenariului politic pus la cale de liderii roşii. S-a observat, încă de anul trecut, că PSD nu are candidat credibil şi cu şanse pentru fotoliul de primar al Focşaniului. De-aia a şi fost forţat Bacinschi să candideze pentru al patrulea mandat. Apoi, s-a început operaţiunea de găsire şi promovare a unei persoane pentru a prelua ştafeta de la Bacinschi. Acesta este consilierul Cătălin Vrabie, un tânăr fidel lui Oprişan, promovat, de altfel, pe diverse funcţii şi în cercul de comandă al PSD Vrancea. Promovarea lui Vrabie se execută, simultan, cu decredibilizarea şi iritarea lui Bacinschi. Încet, încet, Bacinschi ar putea ajunge la concluzia că ar trebui să se retragă din fruntea Primăriei Focşani înainte de încheierea mandatului. ''Ajutat'', bineînţeles, de criticile din interiorul partidului, de atitudinea şefului, de obstacolele pe care i le ridică proprii colegi de partid etc.
Prin urmare, filmul electoral prevede ca Bacinschi să demisioneze din funcţia de primar iar Cătălin Vrabie să câştige alegerile locale parţiale. Vrabie ar fi candidatul USL. Iar până la aceste alegeri, în Focşani se va lucra non-stop pentru a se mai remedia din imaginea apocaliptică a Focşaniului. Apoi, odată ales Vrabie primar, lucrările se vor termina iar străzile asfalta în timp util, numai bine pentru a-l prinde pe primarul interimar Vrabie în postura de favorit la alegerile locale din 2016.  Pe banii noştri, desigur.
Poate vă întrebaţi Unde Sunt Liberalii în acest scenariu. Sunt în USL, sub bocancul PSD, fără libertate de mişcare. Îl vor sprijini pe Vrabie iar în 2016, dacă PNL va avea candidat propriu la Primăria Focşani, acesta va fi la categoria ''şi alţii''. Poate vă gândiţi şi la candidaţi din alte partide, PDL, PNŢCD, FC, Mişcarea Populară (?) ... la cum arată acum aceste formaţiuni, este greu de crezut că vor avea vreun cuvânt de spus la următoarele alegeri, parţiale sau la termen.
Şi, poate, vă gândiţi la electorat. Dacă alegătorii ar putea avea alte opţiuni faţă de cum s-au obişnuit să voteze de 23 de ani şi până acum? Cred că asta e singura problemă în cadrul scenariului PSD.        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu