joi, 17 ianuarie 2013

Cu minciuna pe alegători călcând

De 23 de ani suntem supuşi unui proces continuu de manipulare şi minciună. Ni se servesc raţii zilnice de minciună în vase înflorate şi aromatice, cu tacâmuri zglobii, numai bune ca să ne ia ochii şi minţile. Iar noi ne complacem în această minciună, în ciuda evidenţelor. Începând cu emanatul comunist cu faţă umană Ion Ilici Iliescu, politicienii noştri s-au înconjurat de o adevărată reţea a minciunii în care noi am fost prinşi şi manipulaţi. Chiar dacă, uneori, ne-am dat seama de adevăr şi am încercat o revoltă palidă, spiritul nostru revoluţionar nu a depăşit nivelul proverbial al genunchiului broaştei. Şi aia râioasă.
Parcă toţi l-ar fi studiat pe Niccolo Machiavelli. În scrierile florentinului de acum circa 500 de ani se regăseşte, parcă, sursa tuturor atitudinilor, discursurilor şi acţiunilor politicienilor români post-decembrişti. Iar de vreun an, umbra machiavelică a politicienilor ne-a întunecat judecata de tot. Machiavelli înfăţişa lumea politică, în ''Principele'' din 1513, drept o junglă în care nu există decât realităţile puterii, iar puterea este recompensa pentru lipsa de scrupule, pentru ferocitate şi iscusinţă. Cât priveşte oamenii - poporul, alegătorii de azi - aceştia sunt creduli şi pasivi. În scrierile sale, Machiavelli exprima o încredere limitată în capacităţile raţionale sau de auto-determinare ale oamenilor de rând, căci aceştia ''sunt atât de simpli şi se supun atât de uşor nevoilor prezente, încât acela care înşeală va găsi întotdeauna pe cineva gata să fie înşelat''. Simplu, concis, fără înflorituri şi, mai ales, extrem de actual pentru România de azi. Şi caracteristic până la suprapunere cu politicienii noştri. Mai scria Machiavelli acum 500 de ani că oamenii obişnuiţi sunt asemenea unei mase de material modelabil, gata să se supună mâinilor conducătorului-artist care îi dă formă. Iar, întrucât sunt ''întotdeauna impresionaţi de aparenţe'', este necesar ca un om politic de succes să fie ''un mare mincinos şi escroc''. Parcă ar trăi în România lui 2013, nu altceva! România are totul la dispoziţia politicienilor machiavelici, mincinoşi, corupţi şi lipsiţi de scrupule: o mare masă modelabilă, alegători creduli, uşor de înşelat, manipulat şi impresionat.
Minciuna şi manipularea au atins în politica băştinaşă noi culmi în ultimul an. Politicienii ne bombardează cu nişte populisme care ne-au lăsat fără uzul raţiunii. Salarii şi pensii mărite, locuri de muncă mai multe, facilităţi pentru IMM-uri şi investitori, sprijinirea celor loviţi de soartă, reducerea cheltuielilor bugetare, economisirea banului public, descentralizare administrativă, absorbţia fondurilor europene, educaţia şi sănătatea = domenii prioritare, îngenuncherea corupţiei, justiţie independentă şi câte şi mai câte... Mai avem puţin şi rămânem laţi de câtă minciună suntem în stare să înghiţim şi să îmbrăţişăm. Dar, bineînţeles, nu ne revoltăm şi acceptăm toate astea. Ne dovedim a fi ''pasivi'', ''gata de înşelat'' şi ''impresionaţi de aparenţe'' în faţa unei puteri lipsite de scrupule care şi-a găsit şi supus masa din material modelabil.

PS - în ultimele zile, oamenii şi-au amintit de Mihai Eminescu şi am citit, mai ales în mediul on-line, o serie de pasaje din opera publicistică a poetului. Precum scrierile lui Caragiale, şi cele ale lui Eminescu se dovedesc a fi rupte din realităţile societăţii româneşti actuale. Dar, din păcate, puţini le citesc, câţiva le înţeleg şi foarte puţini iau aminte şi învaţă ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu