miercuri, 31 octombrie 2012

Speculaţii electorale blatiste

S-au depus şi candidaturile pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Câteva mici surprize au apărut pe ultima sută de metri. Se fac evaluări şi calcule, fiecare îşi numără susţinătorii şi posibilele voturi. Pe lângă astea oficiale, combinaţiile şi speculaţiile sunt la ordinea zilei. Aşa că voi face o trecere în revistă a posibilelor combinaţii politice din următoarea perioadă ce au drept scop intrarea în Parlament a unor personaje în legislatura 2012-2016.
În primul rând, e de remarcat faptul că Oprişan a stabilit aproape un pierzător - notarul de la Panciu, Ciprian Nica - pentru a candida în Colegiul 1 Focşani pentru Camera Deputaţilor. Cum am mai spus, Ciprian Nica poate juca rolul iepurelui electoral. Pe spatele lui se pot face jocuri şi negocieri politice. Cum s-a întâmplat şi în 2008, atunci când candidatul PSD George Băeşu a fost aruncat să candideze degeaba pe Colegiul 1 Focşani, rezervat la negocieri subterane de tata Mustea pentru fiul Răzvan. De data aceasta, câştigător la negocieri ar putea fi candidatul PPDD, fostul prefect Sorin Hornea, care nu s-a remarcat printr-o opoziţie radicală faţă de PSD, plus că are relaţii bune cu apropiaţii lui Oprişan. Nu e de neglijat nici posibilitatea ca Raluca Ioan, vechi membru PD, candidatul ARD pe Colegiul 1 Focşani, să intre în jocul combinaţiilor politice. Depinde şi de interesele grupării Blaga.
O altă zonă de combinaţii politice este Colegiul 5 Mărăşeşti pentru Camera Deputaţilor. Candidatul USL, mai noul penelist Laurenţiu Ţigăeru Roşca, tocmai a fost numit în funcţia de preşedinte al Administraţiei Fondul pentru Mediu, cu rang de secretar de stat, incompatibil cu statutul de deputat. Prin urmare, Oprişan l-a mulţumit pe Ţigăeru cu un post important, unde se învârt mulţi bani, şi i-ar putea lăsa culoar favorabil lui Alin Trăşculescu, mai ales dacă Blaga a negociat ceva în această direcţie. Totuşi, ar putea fi un duel la baionetă pentru obţinerea unui număr cât mai mare de voturi, peste media partidului, între Trăşculescu şi Neagu Murgu, preşedintele PPDD Vrancea, pentru a avea succes la redistribuire.
S-a mai vorbit şi de Colegiul 3 Dumitreşti pentru Camera Deputaţilor. Aici, candidatul USL Nini Săpunaru părea a porni cu stângul în campanie. Însă începerea asfaltărilor pe cele 2 drumuri naţionale care traversează acest colegiu pare a-l fi liniştit. Principalul său contracandidat, dr. Eugen Ghinescu, din partea ARD, este cunoscut şi apreciat în zonă de mulţi localnici, mai ales pe Valea Râmnicului. Totuşi, asfaltul electoral va înclina mult în balanţa voturilor pe 9 decembrie. Plus că Oprişan trebuie să scoată şi un parlamentar PNL în Vrancea, pentru a nu tensiona şi mai mult relaţiile din USL. Iar cel mai potrivit pentru acest post este chiar preşedintele PNL Vrancea, care şi-ar consolida poziţia în partid. Mulţi liberali sunt nemulţumiţi de aranjamentele pe care le face Săpunaru cu instituţiile publice, ultimul caz fiind cel de la ELECTRICA, astfel că un nou mandat de deputat ar mai estompa din vocile supărate.
Trecerea senatorului Miron Mitrea pe un colegiu de deputat poate fi interpretată şi ca un cartonaş galben din partea conducerii centrale a partidului sau din partea pesediştilor vrânceni. Dar, bursa zvonurilor îl dă pe Mitrea drept un candidat pentru un post de conducere în Camera Deputaţilor sau chiar pentru un fotoliu ministerial în următoarea legislatură. Pe de altă parte, deputatul Cristian Dumitrescu este mai dispus la compromisuri şi la cheltuieli însemnate pentru a câştiga un nou mandat de parlamentar. Pentru mandatul de senator se va lupta cu primarul PDL al comunei Ţifeşti, Gabriel Postolache, cu o atitudine anti-Oprişan explicită şi radicală, care nu este nici pe placul liderilor PDL, mai dispuşi la compromisuri, în special pentru rezolvarea unor interese personale. Dumitrescu şi soţia sa dispun de o avere destul de mare, aşa că vor şi funcţii pe măsură. Iar Dumitrescu toceşte băncile Parlamentului din 1992 şi cred că vrea să iasă la pensie din această instituţie.
Cât priveşte cele 2 mandate de senatori, s-ar putea ca Oprişan să-şi fi luat angajamentul că-i scoate pe ambii candidaţi USL, Petru Filip şi Cristian Dumitrescu. La mijloc sunt interese, lovele multe şi directive de la centru.
În fine, mai există şi scenariul cu USL câştigător cu peste 50% în toate cele 8 colegii parlamentare din Vrancea. Apoi, conform legii uninominalului lui Hrebenciuc din 2008, ne-am putea trezi cu 2-3 mandate suplimentare în Vrancea, în funcţie de numărul de voturi. În acest caz, ar putea intra în discuţie chiar şi un mandat de senator pentru Gabriel Postolache.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu