joi, 4 octombrie 2012

Candidaţi, pe surse

Se apropie campania electorală pentru alegerile parlamentare iar partidele şi alianţele sunt pe ultima sută de metri cu stabilirea candidaţilor. Sunt interese mari, se fac calcule peste calcule şi se trag sfori pentru sau împotriva unor candidaţi. Se caută zonele şi colegiile cele mai potrivite astfel încât să nu aibă surprize neplăcute cei care trebuie să ''lucreze'' în Parlament până în 2016. În interesul alegătorilor, nu ne facem iluzii, nu-i aşa? Şi, ca de obicei, operaţiunea de stabilire a candidaţilor este plină de secretomanie, liderii partidelor nedorind să facă publice, încă, numele celor care vor intra în competiţia electorală peste o lună. Adevărat este că, pe alocuri, chiar nu se ştie cineva va candida. Din lipsă de candidaţi sau din cauza jocurilor/ negocierilor care se întind până în ultima zi de depunere a dosarelor de candidaturi. Aşa că, fără informaţii certe, încerc să creionez lista cu principalii şi posibilii candidaţi care vor cere voturile vrâncenilor în această toamnă.
În Colegiul 1 Focşani ar putea candida din nou actualul deputat PDL Răzvan Mustea. Dacă va opta pentru un alt colegiu, atunci Alianţa România Dreaptă i-ar putea arunca în luptă fie pe dr. Raluca Ioan fie pe Alin Trăşculescu. La rândul său, Uniunea Social Liberală ar avea de optat între doi tineri fideli lui Oprişan, Cătălin Vrabie sau Traian Negulescu. PPDD va intra în competiţie cu şeful organizaţiei municipale, Aurel Bâcu.
Colegiul 2 Focşani Sud va fi adjudecat, aproape sigur, de actualul deputat PSD Angel Tîlvâr. ARD l-ar putea arunca în luptă pe şeful (schimbat sau nu) de la Direcţia Agricolă, Costică Neaţă. Candidatul PPDD va fi consilierul local Leonida Milea.
În Colegiul 3 Dumitreşti prima şansă pare a o avea actualul deputat PNL Nini Săpunaru. Se speculează că ar putea fi contrat de PSD cu vreun independent sau cu vreun om băgat la înaintare în alt partid, precum PPDD. Tot la capitolul zvonuri încadrăm şi posibilul candidat al ARD, un anume doctor Ghinescu, cunoscut şi apreciat în localităţile de pe Valea Râmnicului.
O altă zonă roşie este Colegiul 4 Odobeşti. USL va merge tot pe mâna lui Cristian Dumitrescu, despre care s-a spus că ar fi putut promova la Senat. ARD va intra în competiţie cu (încă) şeful OJPDRP Costel Bebe Mărica.
În Colegiul 5 Mărăşeşti se anunţă o luptă interesantă: Alin Trăşculescu-ARD, Laurenţiu Ţigăeru Roşca-USL, Neagu Murgu-PPDD.
Şi Colegiul 6 Adjud pare sigur pentru PSD/USL, probabil tot cu deputatul PSD Ciprian Nica. Nimic despre contracandidaţi.
La Senat, în Colegiul 1 (deţinut de Sorina Plăcintă, care nu mai candidează) USL o aruncă în luptă pe Fevronia Stoica (acum la PNL, fost senator PSD între 2000 şi 2004). Este un colegiu unde candidatul ARD ar putea fi Răzvan Mustea, depinde de negocierile din partid dar şi extra-PDL. Cunoscătorii ştiu de ce! Un alt nume vehiculat este şi cel al dr. Raluca Ioan. Totodată, nu este exclus nici un posibil candidat iepure, şi anume Constantin Guguianu ca independent sau de la un alt partid, în afară de PSD.  
Cel mai probabil, în Colegiul 2 Senat nu va mai veni Miron Mitrea. Aşa că ne vom trezi cu vicepreşedintele Senatului Petru Filip, din partea USL (ex-PDL, acum PSD). Acesta se va lupta cu primarul PDL din Ţifeşti, Gabriel Postolache. Tot în acest colegiu ar putea candida din partea PPDD Ştefania Şaradici, fost secretar al Primăriei Adjud şi care a obţinut un scor de peste 20% la alegerile locale.
Acestea ar fi posibilele candidaturi, pe surse şi intuite, fără confirmări. Ar mai fi câteva nume luate în discuţie pentru a candida la parlamentare. Este vorba de vicepreşedintele PSD Vrancea Vasile Carnariu. Va rămâne, probabil, pe dinafară, însă i s-a promis un post public important. Şi afaceristul PSD Victor Roman a fost luat în calcul pentru Colegiul 6 Camera Deputaţilor sau Colegiul 2 Senat. Se aude că şi silvicultorul Gică Duţă şi-ar dori să ajungă în Parlament. Neavând loc la PSD, ar putea încerca la un alt partid. S-a mai discutat şi despre democrat-liberalii Dănuţ Popoiu, Alexandru Nazare sau Mirela Bâznă. Se pare, doar speculaţii. Nu se ştie şi ce oameni ar putea candida din partea Forţei Civice, sub umbrela ARD. Vom avea ce specula în continuare, în funcţie de ''scurgerile'' de informaţii din interiorul partidelor, până la depunerea dosarelor de candidaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu