miercuri, 21 octombrie 2015

Schimbări radicale sau dolce far niente în PNL Vrancea?

Peneliștii vrânceni se luptă tare. Între ei, nu vă gândiți că trag în PSD. Peneliști pe stil vechi sau nou, nu contează, aproape toți au câte ceva de împărțit cu ai lor colegi. Zici că e un blat cu PSD ca nu cumva PNL să devină prea puternic și să aibă posibilitatea să răstoarne PSD-ul de la puterea județeană anul viitor. S-au format tot felul de tabere, grupuri și grupulețe care numai opoziție nu fac. Au alte preocupări.
Situația din PNL Vrancea a ajuns într-un punct critic, este o stare tensionată care necesită o rezolvare rapidă. Altfel, chiar că PNL nu va conta în fața tăvălugului roșu la alegerile de anul viitor. Se pare că trinomul Săpunaru-Neață-Secară nu face față situației. Și conducerea națională a observat problemele însă, în acord cu tradiția politicienilor de Capitală, Vrancea este un județ prea mic și aduce prea puține voturi pentru a fi luat în considerare la un joc politic. Așa au procedat atât liderii PSD cât și cei ai PD/ PDL/ PNL de-a lungul timpului. Oprișan a prins hățurile mai demult și, ajutat de alții dar și de impotența și interesele minore ale liderilor opoziției, a făcut ce-a vrut. Acum, în an pre-electoral, PNL pare blocat în Vrancea. Nu apar perspective de succes. Doar simple sloganuri, ținte minore, posibili candidați modești, buni numai de candidați și nu de câștigători. Toate în contextul luptelor interne pentru ... pentru ce? Care să se pună mai bine cu Oprișan? Care să-l deranjeze mai puțin și să aibă mai mult de câștigat de pe urma lui?
Sunt mulți care se gândesc la o mișcare radicală, o lovitură fulgerătoare care să trezească organizația la realitate, să detensioneze situația și să dinamizeze activitatea partidului. Să creeze o adevărată emulație internă și să ascută, în sens pozitiv, competiția. Însă, cu cei doi copreședinți care se au ca șoarecele cu pisica (Săpunaru și Neață), cu interesele din jurul lor, emulația e dezumflată din start iar competitivitatea internă rămâne în adormire. Se păstrează orgoliile mici, șușotelile, bârfele pe la spate, jocurile meschine de culise, interesele personale, mica ciupeală. Se pare că actuala conducere bicefală a PNL Vrancea nu poate și nu vrea mai mult. Îi lipsesc motivația, entuziasmul, perspectiva, viziunea strategică. Tot mai mulți peneliști vorbesc de necesitatea unor schimbări radicale. Foștii pedeliști par mai hotărâți și direcți. Peneliștii vechi par mai fricoși, mai delăsători și fără sânge-n instalații. E invers decât în Luceafărul eminescian - ba ar vrea, ba se codesc.   
În discuțiile de la la nivel local și național se speculează câteva nume care ar putea prelua, interimar, șefia PNL Vrancea. Dar nu numele contează, ci urmarea eventualelor schimbări. Se schimbă sau nu ceva în mentalitate, atitudine, acțiune politică? Din partea fostului PDL s-au avansat câteva nume de a-l înlocui pe Costică Neață: deputatul Florin Secară, primarul de la Țifești, Gabriel Postolache, președintele Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate, Mihai Copaci, omul de afaceri, revenit de curând în Vrancea, Cristi Bălosu, primarul de la Ciorăști, Nicolae Braicău. Din partea fostului PNL se vorbește, mai mult prin colțuri întunecate, de primarul comunei Jariștea, Cătălin Toma, de fostul viceprimar al Focșaniului, Tudorel Trofin, de Paul Ciubotaru, fost consultant politic, actualmente director general pe proiecte în Administrația Fondului pentru Mediu. Oricum, nimic nu e sigur. Peneliștii par a nu avea nici strategie, nici planuri de schimbare. Iar anul electoral 2016 bate la ușă.


PS - se vehiculează și ideea potrivit căreia în cazul în care vor fi înlocuiți din funcție, Săpunaru și Neață o vor coti spre alte partide, precum PMP sau ALDE. Împreună cu ei ar putea părăsi PNL-ul și o serie de apropiați, fără anvergură politică sau popularitate. Că dacă aveau, ar fi făcut ceva în PDL/ PNL care să urnească, puțin, căruța anchilozată a opoziției.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu